Her derde deva!
Sıcak havalarda bol bol icin..



Hava sıcaklığının yuksekliğine bağlı insan vucudunun sıvıya olan ihtiyacın artması nedeniyle bol bol limonata icilmesi oneriliyor.
Anadolu Universitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yuksekokulu bunyesindeki Turk Mutfağı Araştırma ve Uygulama Birimi Muduru Doc. Dr. Dundar Denizer, AA muhabirine, yaz gunlerinde sıcaklıkların giderek yukseldiği, buna bağlı olarak da insan vucudunun sıvıya olan ihtiyacının arttığını soyledi.

En sağlıklı icecek su olmasına rağmen insanların bazen gazlı icecekler, meyve suları, cay veya ayran da icmek istediğine işaret eden Denizer, ''Ceşit sayısının giderek artması ve hazırlanması icin zamana gerek olmaması, yaz sıcaklarında hazır iceceklere olan talebi giderek artırdı. Oysa hazırlanması biraz zaman alsa da cok değerli ve kaliteli bir icecek olan limonata, sağlık icin cok onemli olan C vitamini acısından da oldukca zengindir'' diye konuştu.


-HER DERDE DEVA-
Dundar Denizer, limonun Turkiye'de cok sevildiğini ve yaygın şekilde kullanıldığını anlatarak, şoyle devam etti:

''Ozellikle corbalarda, yemeklerde ve salatalarda lezzeti artırmak icin kullanılan limon suyu, aynı zamanda vucut direncini kazanmak icin kullanılan onemli bir C vitamini kaynağıdır. Bazı kaynaklar, limonun flavoroid bileşimlerini icerdiğini ifade etmektedir. Bunlar, antioksidan ve anti-kanser donanımlarına sahiptir. 100 mililitre limon suyu yaklaşık olarak 50 miligram C vitamini icermektedir. Limonata, iciminin kolaylığıyla, limon suyunun tum faydalarından yaranlanmamızı ve serinlememize olanak sağlar.''
İştah acıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, idrar sokucu ozelliği bulunan limonun, damar sertliği ve tıkanıklığını onlemeye de yardımcı olduğunu belirten Denizer, limonatanın, sağlığa yararlı etkilerinin azalmaması icin icine fazla şeker atılmaması tavsiyesinde bulundu.



-İYİ LİMONATA NASIL YAPILIR?''

Denizer, 8 kişilik limonata tarifi ise şoyle yaptı:
''4 adet limon, her bardak icin bir yemek kaşığı toz şeker, 2 litre ılık su ve suslemek icin nane yaprakları gerekiyor.

Limon kabuklarını rendeleyin ve şekerle en az otuz dakika ovun. Limonların suyunu sıkın ve ovulmuş limon kabuklarını, uzerine ilave edin. Daha sonra 2 litre ılık suyu boşaltın ve şekerler eriyinceye kadar karıştırın. Buzdolabında birkac saat bekletin.
Ozellikle bir gece beklerse daha lezzetli olur.

Servis yapmadan once de iyice karıştırın. Boş bir kaba suzun ve bardağa aktarın. Nane yaprakları ve varsa yeşil elma dilimleriyle susledikten sonra servis edin.''