Buzdolabınızda sizi bekleyen 7 gizli tehlike:
Meyve ve sebzeler: Meyve ve sebzelerinizi uzun sure dolapta bekletirseniz, bir sure sonra sararmaya, buruşmaya ve bozulmaya başlayacaktır. Bugunlerde aldığınız pahalı meyve ve sebzelerinizi cope atmak istemiyorsanız, sık sık alışveriş yaparak bunları uzun sure dolapta bekletmeyin. Her seferinde en fazla 3-5 gunluk sebze ve meyve satın almak para kaybınızı onleyecektir.
Kuf: Kuf, miktarına ve hangi yiyeceklerde olduğuna bağlı olarak tehlikeli olabilir. Eğer kuf yiyeceğin yuzeyinin buyuk coğunluğunu kapladıysa, bu gıdayı atabilirsiniz. Dolabınızdaki herhangi bir et ceşidinde kuf belirtileri varsa, hemen cope atmalısınız.
Ekmekte, recellerde, yoğurtta, fındıklarda ve onceden pişmiş artan yemeklerinizde kuf olup olmadığını kontrol edin. Bu yiyecekleri atmanız hastalanmanızdan iyidir.
Et: Etiniz buzdolabında guvendeyse son tuketim tarihini kontrol etmelisiniz. Etiniz guzel gorunmesine, kokmasına ve tadının iyi olmasına rağmen tehlikeli olabilir. Biftek ya da diğer kırmızı etler, paketteki tarihin uzerinde 4 gun gecerse yenmemelidir. Donmuş et daha uzun sure dayanır, ancak cozdukten sonra asla yeniden dondurmayın. Et kayganlaşmışsa, rengi ve kokusu tuhafsa, hemen cope atılmalı.
Don yanığı: Et ya da tavuktaki beyaz kuru yerler don yanığının işaretidir. Cok uzun sure dondurulan veya paketlemesi tam olarak yapılamayan et ve tavukta bu yanmalar meydana gelebilir. Bu urunler kullanmak guvenlidir ama don yanığından dolayı yanan kısımların tadı ve kokusu guzel değlidir. Don yanığı, beslenme değerinin duşmesine de neden oluyor. Bunu onlemenin en iyi yolu gıdayı dondurmadan once guzelce paketlemektir.
Balık: Taze ciğ balığın raf omru buzdolabında cok kısadır. Sadece 1-2 gun dolabınızda saklayabilirsiniz. Eğer balığınızı satın aldığınız tarihi hatırlamıyorsanız, balık buzdolabınızda ağır bir koku yayması bozulduğu anlamına gelir. Balığınız balık gibi kokmalı, bayıltıcı bir kokusu olmamalı.
Yumurta: Marketten cok sayıda yumurta alıp saklayabilirsiniz. Cunku kabuklu taze olan yumurtayı buzdolabınızda 3-5 hafta arasında saklayabilirsiniz.
Sut urunleri: Sut, bozulunca en kolay anlaşılan gıda maddesidir. Eğer, sutunuz ekşi kokuyorsa hemen dokmelisiniz.
Krema, ciftlik peyniri ve ekşi kremanın ise bozulup bozulmadığını anlamak biraz daha marifet ister. Bunlar genellikle uretim tarihinden itibaren yaklaşık 10 gun boyunca taze kalıyor. Yoğurt, en gec son tuketim tarihi gectikten birkac gun icinde tuketilmelidir. Ancak, bu kadar sure beklerseniz yoğurdun tadı ve besin değerini kaybeder.
Peynir ve tereyağı daha uzun sure dayanabiliyor. Ancak, siz yine de bunları 1 ay icinde tuketin.
alıntı
Buzdolabındaki 7 gizli tehlike
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Buzdolabındaki 7 gizli tehlike