Sağlık Bakanlığı Turkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Turan Buzgan, bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz gunlerine rastlaması nedeniyle oruc tutanların iftar ve sahur menuleri konusunda daha dikkatli olması gerektiğini soyledi
Buzgan, yaptığı acıklamada, bu gece kalkılacak ilk sahur oncesi oruc tutacaklara sağlıklı beslenme uyarısında bulunarak, "Gunde ortalama en az 2- 2,5 litre su icmeye, ayran, taze sıkılmış sebze ve meyve suyu, soda gibi icecekler tuketmeye ozen gosterilmeli" dedi.
Ramazanın İslam dininde buyuk onemi ve diğer aylar arasında seckin bir yeri olduğunu belirten Buzgan, "Ramazan ayı, Muslumanlar icin en kutsal aydır ve bu ayda oruc tutan bireylerin gunluk yaşantılarında onemli değişiklikler olur. Oruc tutanların gunluk beslenme duzeni ve oğun sayısı değişir, uc ana oğun ikiye iner. Hamur işi, tatlı, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tuketimi artar" diye konuştu.
SAĞLIKLI BESLENME ONEMLİ
Oruc tutarken sağlıklı ve ceşitli besin seceneklerinin bulunması, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Buzgan, Ramazan ayında yaş, cinsiyet ve fiziksel aktiviteye gore gunluk alınması gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının cok değişmediğini, sağlığın korunması acısından yeterli ve dengeli beslenmenin onem taşıdığını soyledi.
Buzgan, oruc tutacaklara şu uyarılarda bulundu "Bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz gunlerine rastlaması nedeniyle oruc tutanların iftar ve sahur menuleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu mevsimde sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vucut ısısı artar ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya calışır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terlemeyle yeterince sıvı alınmaması, su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş donmesi gibi sağlık problemlerine yol acar. Su, yaşamamız icin elzemdir.
Vucuttaki su oranın yeterli duzeyde tutulması, hayati onem taşıdığından vucuttan kaybolan miktarda suyun alınması gerekir. Gunde ortalama en az 2- 2,5 litre su icmeye, ayran, taze sıkılmış sebze ve meyve suyu, soda gibi icecekler tuketmeye ozen gosterilmeli. Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da surdurulebilmesi icin gunun oruc tutulmayan bolumunde mumkunse uc oğun tamamlanmalı, ozellikle sahur oğunu atlanmamalı."
Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su icilmesinin yeterli olmayacağını vurgulayan Buzgan, boyle bir durumda aclık suresinin 16-17 saatten 20 saate cıktığını, bunun da aclık kan şekerinin daha erken saatlerde duşmesine ve buna bağlı olarak gunun daha verimsiz gecmesine neden olacağını bildirdi.
CABUK ACIKANLARA MERCİMEK, BULGUR PİLAVI
Sahur oğununun ağır yemeklerden oluşmamasının da onemli olduğunu kaydeden Buzgan, boyle bir durumda gece metabolizma hızı duştuğu icin yemeklerin yağa donuşme hızı ve kilo alma riskinin arttığını ifade etti. Buzgan, "Sahura mutlaka kalkılmalı ve sut, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da corba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan oğun tercih edilmelidir.
Gun icinde aşırı acıkma problemi olanlar, midenin boşalma suresini uzatarak acıkmayı geciktiren mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tuketmeli ancak aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durmalıdır" şeklinde konuştu. Ramazanın yemek kulturu acısından en bilinen ozelliğinin, iftar sofralarındaki ceşitlilik ve bolluk olduğunu anımsatan Buzgan, şunlara dikkati cekti "İftar sofraları bir bereket ortamıdır ve genellikle gereken yemeğin 2-3 kat fazlası bulunur. Oruc tutunların kan şekeri cok duşuk olduğundan iftarda kısa surede cok miktarda besin tuketme isteği doğar. Bu nedenle yapılan en buyuk hatalardan biri cok hızlı ve bol besin tuketmektir. Beyin vucuda doyma sinyallerini yemekten ancak 15-20 dakika sonra gonderir. Cok hızlı yemek yendiğinde bu sure zarfında yuksek miktarda, enerjisi yuksek besinler yenir. Bu da ilerleyen gunlerde kilo alımına zemin hazırlar."
Buzgan, Ramazanda oruc tutacakların ozen gostermesi gerekenlere ise şoyle dikkati cektİ
-Ramazan ayı suresince yeterli ve dengeli beslenmeye ozen gosterilmeli.
-Oğunlerin sahur ve iftarda iki ana, iftardan sonra da 1 ile 1,5ar saat arayla iki ara oğun şeklinde duzenlenmesi iyi olur.
-Tek seferde buyuk porsiyonlar yerine, iftardan sonra azar azar kucuk porsiyonlar şeklinde beslenmeli.
-Oruc tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması acısından onemli. Kafein iceren icecekler yerine sut, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki cayları tercih edilmeli.
-Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su icilmeli.
-İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya corba gibi hafif yemeklerle başlanmalı, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmelidir.
-Beyaz ekmek, pirinc pilavı gibi glisemik indeksi yuksek gıdalar yerine yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bicimde yukselten bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmeli.
-Şerbetli, yağlı tatlılar yerine sutlu tatlılar tuketilmeli.
-Hızlı yemekten kacınmalı, yemekler yavaş yavaş ve iyice ciğneyerek yenmeli.
-İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına gecmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yuruyuşler yapmak sindirime yardımcı olur.
-Ramazan ayında yemeklerin pişirme yontemleri de cok onemlidir. Ozellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tutsulenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalı.
-Beslenme duzenindeki değişikliklere bağlı kabızlığı onlemek icin kuru baklagil, kepekli tahıl, sebze gibi lif oranı yuksek gıdalar, ara oğunlerde ise taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmeli.
AA
İlk sahur oncesi Bakanlık'tan uyarı
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- İlk sahur oncesi Bakanlık'tan uyarı