Diyarbakır Dicle Universitesi (DU) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kocoğlu, halk arasında brusella hastalığının sut urunlerinden kaynaklandığının bilindiğini belirterek, aslında pek bilinmeyen ve bolgede sıkca tuketilen ciğ koftenin de bu hastalığa davetiye cıkardığını soyledi.
Halk arasında brusella olarak bilinen bruselloz hastalığının, ozellikle Akdeniz ulkelerinde onemli bir problem olmaya devam ettiğini ifade eden Kocoğlu, Turkiye'de Orta Anadolu, Doğu ve Guneydoğu bolgelerinde bu hastalığın endemik hatta hiper endemik seviyede olduğunu kaydetti. Bu hastalığın bolgede sık gorulduğunu acıklayan Kocoğlu, Turkiye'de hastalığın eskiye oranla azalmış olmakla beraber, hala onemli boyutlarda seyrettiğini aktardı.
Prof. Dr. Salih Kocoğlu, hastalığın halk arasında daha cok peynirden kaynaklandığının bilindiğini belirterek, ancak ciğ etten elde edilen ve bolgede de sıkca tuketilen ciğ koftenin de bruselloza neden olabildiğini soyledi. Kocoğlu, "Aslında pek kimsenin bilmediği, herkesin sut urunlerinden kaynaklandığını sandığı ve bolgemizde sıkca tuketilen ciğ koftede de yine aynı risk var. Cunku ciğ kofte eti pişirilmeden hazırlandığı icin, o et eğer brusellozlu bir hayvandan elde edilmiş ise, o ciğ kofteyi tuketen kişi brusellozlu olur. Bundan korunmak adına ya hastalıklı olmadığından emin olduğumuz, veteriner kontrolunde kesilen hayvanların etlerini almalıyız ya da etleri ciğ bir şekilde tuketmemeliyiz. Aksi taktirde risk grubunda olma ihtimalimiz yuksek olur" dedi.
Ozellikle Guneydoğu Anadolu Bolgesi'nde aşılanmamış hayvanların var olması ve bunların sutlerinden kaynatılmadan peynir hazırlanmasının cok ciddi bir problem olduğunu dile getiren Kocoğlu, son yıllarda vaka sayısı kısmen azalsa bile, halen takip ettikleri cok sayıda hastanın var olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Kocoğlu, "Zamanımızda brusellozu eradike etmek cok kolay değil. Turkiye kendi hayvanlarını ne kadar aşılasa da, komşularından kacak hayvan hareketleri oluyor. Bu da yine hastalığı kontrol etmede cok onemli bir zorluk. Ozellikle İran, Suriye gibi ulkelerden kacak hayvanların getiriliyor olması, enfeksiyonun yayılmasında cok ciddi bir problem" şeklinde konuştu.
Kişisel korunmada en onemli yonteminin sutleri kaynatarak ya da pastorize ederek icmek olduğunu ifade eden Kocoğlu, bir diğer yontemin ise nasıl ve hangi hayvanlardan uretildiği bilinmeyen peynirleri, oncelikle sıcak suda bekletip daha sonra tuketmek olduğunu soyledi.
Kocoğlu, "Bilmediğimiz peynirleri yemememiz lazım. Bizim bildiğimiz peynir hazırlama tekniğinde, orgu peynirde risk yok cunku eritilerek hazırlandığı icin bakterileri oldurmuş oluyoruz. Ancak topak peynirde eğer aldığımız kişiden emin değilsek, bu peynirleri sıcak suyun icine koyup kaynatarak, bir sure beklettikten sonra tukettiğimizde oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmış olacağız. Eğer biz topak peynirleri doğrudan pazardan alıyorsak, ya tuz oranı yuksek olan bir suda 3 ay sureyle bekleteceğiz ya da bir muddet kaynar suda bekletip oyle tuketeceğiz. Maalesef Turkiye'ye gelip peynir yiyip brusella olan ve ulkelerine geri giden cok sayıda yabancı turist var. Yabancılar nezdinde de boyle kotu bir şohretimiz var" diye konuştu.
Hastalığın belirtileri olarak yuksek ateş, eklem tutulmaları, bazen psikolojik bozukluklar gibi durumlar olduğunu belirten Kocoğlu, bu rahatsızlıkların olması durumunda doktora başvurulmasını istedi.
Ciğ kofte yiyenler dikkat!
Zayıflama, Diyet ve Beslenme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zayıflama, Diyet ve Beslenme
- Ciğ kofte yiyenler dikkat!