Hastalanmadan yaşamak icin mandalina tuketilmeli.

Kışın mujdecisi mandalina ozellikle bağışıklık sistemini guclendirmek isteyenler ve hastalıklarla savaşanlar icin ilk tercih edilen meyvelerdendir. “Sonbaharın başlarında tezgahlara cıkan, mis kokusuyla icinizi ısıtan, lezzetiyle mutlu eden C vitamini deposu sağlık dostu olan bu ucuz ve besleyici meyve kışın elimizden duşmemelidir” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, mandalinan faydalarını tek tek acıkladı.

C vitamini kaynağıdır

Mandalinanın en belirgin faydası bağışıklık sistemi uzerinedir, zengin C vitamini iceriği ve antioksidan ozleriyle 7’den 70’e tuketilmesi gereken bir meyvedir. Ozellikle sigara icenler, ağır metal zehirlenmesi tehlikesinde olanlar, cok calışanlar, uykusuz kalanlar, fazla ilac alanlar her gun duzenli olarak C vitamini kaynağı turuncgilleri bol tuketmelidirler. C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğundan fazlası atılır bu nedenle az az sık yenmelidir. Buyuk bardak meyve suyu icmek yerine 1 cay bardağı taze sıkılmış meyve suyunu gunde 3 kez tuketmek veya butun haliyle meyveyi yemek daha doğrudur.

Beyaz lifleri faydalıdır

Mandalinanın kabuğunun hemen altındaki beyaz lifler de cok faydalıdır, atılmamalı bolca yenmelidir.

Potasyumdan zengindir

Potasyum zengini olduğundan tansiyonu duşurur. Kanı temizleyici, damar sağlığını koruyucu etkisi kalp hastalıkları icin de mandalinayı onemli kılar. Damar sertliği icin de onleyicidir.

Kolesterolu duşurur

İceriğindeki bitkisel ozler kolesterol duşurucu etkilidir ama fazla yenmediği takdirde. Gunde 4 adet yeterlidir. Duşuk kalorili, bol lifli olmasına rağmen fazla tuketilmemelidir. Harika, aromatik ferahlatıcı kokusunun sakinleştirici etkisi vardır.

Soyulduğu an tuketilmelidir

Taze haliyle soyulduğu an tuketilmelidir, vitamin kaybı olmaması icin kabuğu acılmış olanlar satın alınmamalıdır. Receli meyve suyu (işlemden gecmiş),marmelatı bu faydaları gostermez.