Yağ, protein ve vitamin yonunden zengin ceviz tuketiminin, stresi azalttığı belirtildi. Ordu Universitesi (ODU) Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, cevizin asırlar once krallara ikram edilen cok kıymetli urunlerin başında geldiğini soylerken şoyle konuştu:
"Ceviz, icerdiği yağ oranı, vitamin ve proteiniyle ozel bir meyvedir. Cevizin kabuğu kırıldığında icinin beyne benzediği gorulur. Dolayısıyla yapılan klinik araştırmalarda cevizin insan beyninde cok onemli bir eksikliği giderdiği tespit edilmiştir. Omega 3 bakımından ozellikle beyne ve kalp damar hastalıklarına cok iyi geldiği bilinmektedir. Ceviz aynı zamanda bir diyet meyvesidir."


- Cevizin hem yumuşaklığı hem de ozel aromasıyla tatlı ve baklavalarda tercih edilen bir meyve olduğuna değinen Karadeniz, "Cerezlik olarak da ifade edilmektedir ancak biz artık cevizin temel gıda maddesi olduğunu soyleyebiliriz. Aynı zamanda endustriyel bir urun. O nedenle ceviz her an, her gun tuketilmesi gereken bir meyve olarak tanımlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

COCUKLARIN BEYİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR

- Cevizin yaşlıların tuketmeleri durumunda unutkanlığı azalttığını, cocuklarda ise beyin gelişimine katkı sağladığını belirten Karadeniz, "Cevizin taze olarak tuketilmesini oneriyoruz, kabuğunun kırılmasından sonra uzun sure raflarda bekletilmemesi gerekir. Kabuklu olarak saklanıp gunluk taze tuketilmeli" dedi.
- Prof. Dr. Karadeniz, cevizin iceriğinin zengin olması nedeniyle tuketenlerin stresini azalttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Cevizin icerdiği bileşenler sayesinde insanları stresten uzaklaştırdığı, ailede huzuru getirdiği ve kavgaları azalttığını bilmekteyiz. Bu, Amerikan bilim adamları tarafından da tespit edilmiştir. Bunların yanında cevizin suyunun icilmesi durumda ise kolesterolu duşurduğu ve şekeri dengelediği bilinmekte. O nedenle ceviz gunluk mutlaka tuketilmesi gereken faydalı meyve turlerinin başında gelmektedir. Yaşlı, genc ve cocuk demeden herkese ceviz tuketmelerini oneriyoruz." (ORDU/AA)