Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden karpuzun onceleri sadece şeker ve sudan ibaret, besin değeri olmayan bir meyve olduğu duşunulurdu. Ancak yapılan calışmalar karpuzun aslında cok değerli bir meyve olduğunu gosteriyor. Karpuzun faydalarını anlatan Diyetisyen Derya Devrim Dalkılınc, karpuz cekirdeği ile ilgili de acıklamalarda bulundu.
Karpuzun yuzde 92 ’si su, yuzde 6 ’sı şekerden oluşur. Karpuz C vitamini, A vitamini ve betakarotenler acısından iyi bir kaynaktır. 150 gram karpuz, gunluk C vitamini ihtiyacının yuzde 24.3 ’unu, A vitamini gereksiniminin yuzde 11 ’ini karşılar. Karpuz ayrıca enerji uretimi icin gerekli olan B, B1, B6 vitaminleri, magnezyum ve potasyum acısından da zengin bir kaynaktır. Buyuk miktarı su olduğu icin kalori değeri duşuk olan karpuzun, 200 gramında yaklaşık 50 kalori vardır. Bu sebeple kalori başına alınan besin oğesi miktarı fazladır.

Karpuzun kansere karşı koruyucu ozelliği var

Karpuz domateste de fazlaca olduğu bilinen ve kansere karşı koruyucu bir antioksidan olan likopen iceriği acısından liderdir. Bu guclu antioksidanlar vucutta biriken serbest radikallerle savaşarak kanser oluşumuna karşı koruyucu etki gosterirler.

Karpuz zengin A,C vitamini betakaroten ve likopen iceriğiyle kalp hastalığı, kolon, meme kanseri, akciğer, prostat kanseri ve yasa bağlı gelişen gorme bozukluklarına karşı koruyucu etki gosterir. Osteoartrit, romotoidartrit ve astım hastalıklarının bazı semptomlarını hafifletirler. Calışmalar yeşil cay ve likopenden zengin besinlerin, birlikte tuketiminin sinerjik etki yaratarak kansere karşı daha guclu bir koruma sağladığını gosteriyor.

Karpuz cekirdeği ve apandisit ilişkisi

Karpuz yuksek kan basıncını da duşurmektedir. Tartışılan bir diğer konu ise karpuz cekirdeği yutmanın apandisit problemlerine neden olup olmayacağıdır. Sindirilemeyen karpuz cekirdekleri cok kucuk bir ihtimal de olsa apandisitte tıkanmaya yol acabilir. Ancak bu cok ender rastlanabilecek bir durumdur ve endişe edilmemelidir.

Hurriyet