Yemeklerdeki bakteri oranının ne kadar hızlı yayıldığını biliyor musunuz? İşte yiyeceklerdeki tehlikeler...


Ciğ filizler

Bircok gıda uzmanı, alfalfa gibi ciğ filizleri bırakın yemeyi, dokunmaktan bile kacınırlar. Cunku alfalfa filizleri, koliform gibi bakteriler ile kirlenebilir ve bu filizlerin buyumelerini sağlayan şartlar, bakteri gelişimini hızlandırır.
Artan corbalar, yahniler ve kızartmalar
Tembellik yapıp yediğiniz artık yemeklerde nihayetinde hastalıklara sebep olan zararlı sporlar oluşabilir.
Patates, ton balığı, yumurta salatası
Stafilokok gibi bakteriler, şarkuterilerin, pikniklerin ve acık bufelerin vazgecilmezi nemli, el değen yiyeceklerde buyumeye bayılırlar. Bu yuzden taze gorunmeyen oda sıcaklığındaki salatalardan uzak durmak en iyisidir.
Meyve salataları
Bir oturuşta yenen bir elmaya kıyasla, meyve salataları, bircok oturuşta bircok insan tarafından yenebilir; dolayısıyla daha cok patojene maruz kalınır bu da bakteri gelişimi icin ideal bir durumdur.

Hamburger
Tek bir parca et, işlem sırasında kirlendiğinde, genelde yalnızca dış yuzeyi kirlenir ve bu kısım da genelde bakterilerin olebileceği sıcaklıklarda pişirilir. Ancak kıymadan yapılan burgerler soz konusu olduğunda, iş değişir.
Cunku kıymada farklı hayvanların eti bulunur ve yuzey bakterileri burgerin az pişen kısımlarında hayatta kalacak şekilde dağılırlar.
Şaşırtıcı bir şekilde, yiyebileceğiniz en guvenli burgerler, muhtemelen fast-food zincirlerinde yapılanlardır. Cunku bu restoranlar, gıda kaynaklı hastalıkları minimuma indirgemek adına tasarlanan sistemler kullanırlar.

Seri uretim yontemi ile hazırlanan sipariş gıdalar
Yiyeceğe ne kadar cok el değerse ve restorandaki hazırlık sureci ne kadar karmaşıksa, gıda kaynaklı hastalıkların oluşum ihtimali de o kadar artar.

Pastorize olmayan sut urunleri
Enfekte bir hayvanın ya da cevrenin sutu kirletebileceği bir cok olasılık vardır. Pastorizasyon, bakterileri oldurur; ancak ciğ sut ve peynir, işlem gormediğinden risklidir.

Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler
Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler, botulizme sebep olan klostridium botulinum bakterisinin iki işaretidir.



Artık fırında patates
Folyo kaplı patatesinizi fırından cıktıktan sonra iki saat icerisinde buzdolabına koymadığınız surece, hava gecirmeyen folyo icerisinde yavaş soğutma, ciddi şekilde hastalanmanıza sebep olabilecek botulizm riski oluşturur.

Ciğ domates
Domatesler, tarlalardan toplandıktan sonra boyutlarına ve renklerine gore ayrılmak uzere su tanklarına koyulurlar.

Ve eğer bu su tankları kirliyse, domatesler suyu ceker ve nihayetinde bakterilerle dolarlar. Bakteri gelişimini minimuma indirmek adına domatesleri kestikten sonraki birkac saat icerisinde buzdolabına koymalısınız.

Artık pirinc
Dunden kalan pilavınız, pirinc tarlalarından gelen ve piştikten sonra bile hayatta kalabilen toksin ureticisi Basilus cereus bakterilerine ev sahipliği yapıyor olabilir.

Kavun
Bakteriler, bir oturuşta nadiren bitirilen kavun gibi nemli gıdalara bayılırlar. Kavunu kesmek, tohumlarını ayıklamak, doğramak ve saklamak gerekir; dolayısıyla meyvenin enfekte olabileceği ve bakterilerin ureme şansı yakalayabilecekleri bircok fırsat vardır.

Ciğ marul
Yere yakın, kirin ve kumun yapraklar arasında birikebileceği şekilde buyuyen marullar, manavlara gidene dek bir miktar bakteri kaparlar. Bakteriler, marulun curuk kısımlarına saklanarak yıkandıktan sonra dahi hayatta kalabilirler.

Taze maydanoz ve kişniş
Taze otlar, ciftlik hayvanlarından ve topraktan bir takım nahoş şeyler kapabilirler. Ve kucuk yaprakların kompleks yapıları ve sayıları, duzgun yıkamayı gucleştirebilir.

Pastorize olmayan meyve suları
Bir adet meyve suyunda birkac bin elma bulunabilir; eğer bunlardan iki ya da ucu kirlenmişse, presleme, kucuk bir problemi buyutur ve nihayetinde hastalıklara yol acar.
Hazır etler ve ne zamandan kaldığı belli olmayan yumuşak peynirler
Bunların birkac hafta boyunca buzdolabınızda kalmalarına izin verin.
Ve duşuk sıcaklıkta bile hayatta kalabilen listerya bakterileri nedeni ile yuksek ateş, ishal ve kas ağrıları ile mucadele etmek zorunda kalabilirsiniz.


Az pişmiş tavuk
Salmonella gibi yuzey bakterileri, tavuk etinin icerisine girebilir. Tavuğu uygun sıcaklıkta iyice pişirerek bakterileri yok edebilirsiniz.

Pastorize olmayan yumurta
Salmonella bakterileri, tavuğun yumurtalıklarına bulaşarak yumurtalara geciş yapabilir. Bu yuzden bakterilerin olmelerine yetecek kadar ısıya maruz bırakılan pastorize yumurtalar, en guvenlisidir.
Kurabiye hamuru
Pastorize yumurta kullansanız bile hamurunuzdaki un, değirmen sureci esnasında bakteri kapabilir. Bakteriler, nemi ve sıcaklığı severler dolayısıyla kirlenmiş unu, eritilmiş yağ gibi ılık sıvılarla karıştırdığınızda bakterilerin sayıları artar.

Ciğ kuruyemişler
Ağacta yetişen kuruyemişlerin kabuğu, hayvanların ve toprağın bakterilerle kirletebilecekleri yere duştuklerinde toplanırlar. Kabuğu kırmak ise bakterinin tohuma gecişi icin mukemmel bir fırsattır.



Ciğ deniz urunleri
Gıda uzmanları, sushiye burun kıvırıyorlar cunku kirlenmiş sudan gelen herhangi bir balık, bakterilerle dolu olabilir. İstiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, suyu filtrelerler. Dolayısıyla ciğ deniz urunlerinin geldikleri suların artıklarını taşıyor olma ihtimalleri cok daha yuksektir.

kaynak: milliyet.com.tr / Pembenar