Okul cağı cocuklarında beslenmeOkul cağı doneminde sağlıklı beslenme; cocukların derslerde ki başarısını etkileyen oldukca onemli bir konudur. Ancak yeterli ve dengeli bir beslenme cocukların yeterli fiziksel ve zihinsel gelişimlerini sağlayabilir. Aynı zamanda okul cağında kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları cocukların ileri yaşamlarında bu beslenme alışkanlıklarını surdurmelerine ve sağlıklı bir birey olmalarına katkı sağlar.
Yapılan calışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen oğrencilerin dikkat surelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, oğrenmede gucluk ve davranış bozuklukları cektikleri, okulda devamsızlık surelerinin uzadığı ve okul başarılarının duşuk olduğu ortaya konmuştur.
Okul cağı cocuklarının sağlıklı beslenmelerinde bircok kişiye gorev duşmektedir. Oncelikle cocuğun oğretmeni, ailesi, okul yonetimi ve yiyecek- icecek hizmeti sağlayan kuruluşlar vb.
Okula başlayan oğrenciler gunlerinin buyuk bir kısmını okulda gecirmektedirler ve bu nedenle ailelerinden cok oğretmenleriyle birlikte olmakta, kendilerine oğretmenlerini ornek almakta, doğru bilgi ve alışkanlıkları oğretmenlerinden kazanmaktadırlar. Bunun yanı sıra aynı sure zarfında oğretmenlerde cocukları gozlemleme fırsatı bulmaktadırlar. Bu nedenle oğretmenler oğrencileri temel beslenme bilgileri konusunda aydınlatmalı, kazanılan bilgilerin davranışa donuşturulmesini desteklemeli, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında mudahale etmeli, kendi beslenme davranışlarıyla cocuklara ornek olmalı ve cocukların buyume- gelişmelerini dikkatlice takip etmelidir. Bunun yanı sıra okul yonetimleri yiyecek- icecek hizmeti sağlayan kuruluşları dikkatlice denetlemeli ve sağlık kurallarına uygun besinleri oğrencilere sağlamaya calışmalıdır. Ailelerde cocuklarının surekli takipcisi olmalı ve doğru beslenme alışkanlıkları konusunda ornek olmalıdırlar. İşte okul cağı beslenmesinde dikkat edilmesi gereken puf noktaları;
• Kahvaltı gunun en onemli oğunudur. Kahvaltı oğununu atlamak cocukta yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı yaratabilir. Kahvaltı yapan cocukların, yapmayanlara oranla okulda daha başarılı oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır.
• Cocukların kemik ve diş gelişimi icin gunluk 2- 3 su bardağı sut veya yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar peynir tuketmeleri gerekmektedir.
• Cocukların tum besin gruplarından yeterli ve dengeli bir bicimde alması oldukca onemlidir. Bu nedenle her oğunde sut, et, sebze- meyve ve tahıl grubundan bir yiyeceğin bulundurulması şarttır.
• Okullarda Sağlık Banklığınca hazırlanan ve okullara gonderilen ornek menuler esas alınarak yemek menuleri oluşturulmalıdır.
• Tum gun eğitim veren okullarda bulunan yemekhane menulerinin bir diyetisyen tarafından cocukların ihtiyaclarına uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.
• Gun boyunca zihinsel ve fiziksel performansın ust duzeyde tutulabilmesi adına ana ve ara oğunler yapılmalı, oğun atlanmamalıdır.
• Ara oğunlerde enerji ve yağ oranı yuksek yiyecekler yerine taze- kuru meyveler ve sut- sut urunleri tercih edilmelidir.
• Acık havada satılan veya pişirilen, uygun ortamda hazırlanmayan ve saklanmayan besinlerden cocukların uzak durmasını sağlamak onemlidir. Bu tur besinler hem cocuğunuzun buyume gelişmesi icin ihtiyac duyduğu besin oğesi ihtiyacını karşılayamaz, hem de besin zehirlenmesine neden olabilir.
• Cocuklarınızın beslenme cantalarını akşamları kontrol edin. Beslenme cantasının dolu gelmesi onun başka bir şeyler yemeyi tercih ettiğinin gostergesidir. Ancak bu durumu cocuğunuzu suclamadan onunla sohbet ederek irdeleyin.

[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]