Mutlu bir evlilik icin faydalı bilgiler
Mutlu Bir Evlilik İcin Faydalı Bilgiler
Evliliklerin coğu oylesine yuksek ve olumlu bir ayar noktasıyla başlar ki, her iki taraf da ilişkinin raydan cıkacağını duşunemez bile. Ancak coğu kez, bu mutlu durum uzun surmez.Zamanla ofke, kızgınlık ve kırgınlık gitgide birikerek, dostluğu yok etme noktasına gelir. En sonunda olumsuz duygunun ağır bastığı noktaya varırlar. Herşey giderek olumsuz bir bicimde yorumlanır. Notr bir ses tonuyla soylenen sozler alınmaya neden olur. Kadın, İcinde yemek yokken mikrodalga fırını calıştırmamalısın', der. Kocası ise bunu bir saldırı olarak gorup, Bana ne yapacağımı soyleme, kullanma kılavuzunu okuyan benim! gibi bir şeyler soyler. Boylece bir kavga daha başlar. Bu noktaya vardığınızda, ilk başlarda sizi bir araya getiren temel bağa donmek,akıntıya karşı kurek cekmek kadar zor gelir. Ancak bu imkansız değildir.
Evliliğin Amacı
En guclu evliliklerde, karı-koca derin bir anlam duygusunu paylaşırlar. Gecinmekle kalmayıp, ayrıca birbirinin umut ve arzularını desteklerler ve birlikteliklerinde bir amac duygusu geliştirirler. Evlilikte bunun yapılamaması, karı-kocanın bitmek bilmeyen, yararsız ağız dalaşlarına girmelerine ya da kendilerini tecrit edilmiş ve yalnız hissetmelerine neden olur. Kavga eden ciftlerin coğu kavgasının, tuvalet kapağı acık mı yoksa kapalımı, ya da copu cıkarma sırası kimde gibi konularla ilgisi yoktur. Bu yuzeysel catışmaları korukleyip, cok daha yoğun ve incitici hale getiren daha derin,gizli meseleler vardır. Bunu anladığınız anda, evlilikle ilgili en şaşırtıcı hakikatlerden birini kabullenmeye hazır olacaksınız. Evlilik catışmalarının coğu cozulemez. Ciftler birbirlerinin zihniyetini değiştirmek icin yıllarını harcarlar; ancak bu mumkun değildir. Cunku anlaşmazlarından coğunun kokeninde, yaşam tarzı, kişilik ya da değerlere ilişkin koklu farklılıklar yatar. Bu farklılıklar uzerinde kavga ederek, ancak zamanlarını boşa harcamayı ve evliliklerine zarar vermeyi başarabilirler.
Bu, ilişkiniz catışmalıysa hic bir şey yapamayacağınız anlamına gelmez. Sadece catışma cozumu tavsiyesinin işe yarayamayacağını gosterir. Bunun yerine, aranızdaki catışmaya neden olan temel farklılığı anlamanız ve birbirinize değer verip saygı gostererek o farklılıkla birlikte yaşamayı oğrenmeniz gerekir. Ancak o zaman evliliğinizde ortak bir anlam ve amac duygusu yaratabilirsiniz.
İlişkinizde aşağıdaki olumsuzluk turleri varsa, ilişki acısından olumcul olur. Bu olumsuzluk turlerine Mahşerin Dort Atlısı denir.
Mahşerin 4 Atlısı
1. Eleştiri: Birlikte yaşadığınız kişi hakkında her zaman bazı yakınmalarınız olacaktır. Ancak yakınmayla eleştiri arasında dunya kadar fark vardır. Yakınma sadece,eşinizin başarısız olduğu belirli bir eyleme yoneliktir. Eleştiri ise daha geneldir; eşinizin karakterine ya da kişiliğine yonelik bazı olumsuz sozleri de işin icine katar. Dun gece mutfağı supurmediğin icin cok kızgınım. Bu işi sırasıyla yapacağımız konusunda anlaşmıştık.' bir yakınmadır. Nicin bu kadar unutkansın? Hic umursamıyorsun.' bir eleştiridir. Yakınma belirli bir davranış uzerinde odaklanır, eleştiri ise suclama ve genel karaktere yonelik saldırıyla işi berbat eder.
Yakınmayla eleştiri arasındaki farkı gosteren birkac ornek daha verecek olursak;
Yakınma; Arabada benzin kalmamış. Dolduracağını soylediğin halde neden doldurmadın?
Eleştiri; Nicin hicbir şeyi aklında tutamıyorsun? Depoyu doldurmanı sana bin kez soyledim, yine yapmamışsın.
Yakınma; Sevişemeyecek kadar yorgun olduğunu bana daha once soylemeliydin. Gercekten duş kırıklığına uğradım ve canım sıkıldı.
Eleştiri; Neden hep bu kadar bencilsin? Beni yureklendirmen gercekten iğrencti. Sevişemeyecek kadar yorgun olduğunu daha once soylemeliydin.
Yakınma; Yemeğe birilerini davet etmeden once fikrimi alman gerekirdi. Bu akşam seninle başbaşa kalmak istiyordum.
Eleştiri; Nicin arkadaşlarına oncelik tanıyıp duruyorsun? Listende hep son sıradayım. Bu akşam sozde baş başa yemek yiyecektik.
Bu eleştirilerde kendinizin ya da eşinizin sesinin yankılandığını duyuyorsanız, yalnız sayılmazsınız. İlk atlıya, ilişkilerde cok sık rastlanır. Bu nedenle, eşinizle birbirinizi eleştirdiğinizi keşfediyorsanız , hemen boşanacağınızı sanmayın. Eleştirinin kotu yanı, yaygınlaştığında, cok daha olumcul olan diğer atlının yolunu acmasıdır.
2. Atlı: Hor gorme; Kuşkuculuk, iğneleme, sıfat yakıştırma, goz devirme, kucumseme, alay etme ve kara mizah da hor gorme bicimleridir.
Ornek verecek olursak; Bir ayakkabı mağazasının muduru olan Ali, en azından karısına karşı tam bir aşağılama ustasıydı. Karısı Ayşe ile para harcama konusundaki farklı goruşlerini tartışmaya calıştıkları sırada neler olduğuna bakalım. Ali şoyle diyor; Araclarımız ve giysilerimiz arasındaki farka baksana. Bence bu kim olduğumuzu ve neye değer verdiğimizi cok iyi acıklıyor. Arabamı yıkamamla dalga geciyorsun, sonra da gidip kendi arabanı başkasına yıkatmak icin para veriyorsun. Arabana dunya kadar para harcıyoruz ve sen onu yıkama zahmetine bile katlanamıyorsun. Bence bu cok cirkin. Yaptığın en iğrenc şey herhalde budur. Bu oldukca iyi bir hor gome orneği. Ali, paralarını farklı bicimde harcadıklarını belirtmekle yetinmiyor. Karısını ahlak bozukluğuyla- iğrenc davranmakla-sucluyor.
Ayşe, arabasını tek başına yıkamanın kendisi icin fiziksel acıdan zor olduğunu soyleyerek karşılık veriyor. Ali bu acıklamayı goz ardı ediyor ve ahlak dersi vermeye devam ediyor. Arabama iyi bakıyorum, cunku daha iyi bakarsam daha fazla dayanır. Ben senin gibi, Gider yenisini alırım' zihniyetiyle hareket etmiyorum.
Hala Ali'yi kendi tarafına cekmeye umudu taşıyan Ayşe, Arabamı yıkamama yardımcı olabilirsen, cok sevinirim. Bu gercekten hoşuma gider', diyor. Ancak Ali, bu uzlaşma olanağına sarılmak yerine, savaşmak istiyor. Sen benim arabamı yıkamama kac kere yardım ettin?' diye tersleniyor.
Ayşe bir kez daha uzlaşmaya calışıyor. Sen arabamı yıkamama yardımcı olursan, bende senin arabanı yıkamana yardım ederim.'
Ancak Ali'nin amacı bu meseleyi cozmek değil, Ayşe'yi alt etmek olduğu icin, benim sorum bu değil. Bana kac kere yardım ettin?' diyor.
Hic etmedim,' diyor Ayşe. Gordun mu? diyor Ali. Bence burada da yeterince sorumluluk sahibi değilsin. Baban sana bir ev alsaydı, gelip boyamasını da bekler miydin ondan?'
Peki,arabanı yıkamana her zaman yardımcı olursam, sen de arabamı yıkamama her zaman yardım eder misin?' diyor Ayşe.
Bana yardım etmeni istediğimden emin değilim,' diyor Ali gulerek.
Peki,arabamı yıkamama her zaman yardım edecek misin?' diye soruyor Ayşe.
Yardım edebileceğim zaman ederim. Sana bu konuda omur boyu garanti veremem. Ne yapacaksın, beni mahkemeye mi vereceksin?' diye soruyor Ali, yine guluyor.
Bu tartışmayı dinledikce, Ali'nin başlıca amacının karısını aşağılamak olduğu acıklık kazanıyor. Hor gorme, Bence bu, kim olduğumuzu ve neye değer verdiğimizi cok iyi acıklıyor,' ya da Ben senin gibi gider yenisini alırsın' zihniyetiyle hareket etmiyorum,' derken olduğu gibi, ahlak dersi kisvesi altında ortaya cıkıyor.
Hor gorme, eşinize karşı icinizde kaynayan olumsuz duşuncelerle ateşlenir. Farklılıklarınız halledilmediyse, bu tur duşuncelere kapılma olasılığınız daha yuksektir.
Hor gormenin yakın akrabası olan kavgacılık da, ilişki icin aynı şekilde olumculdur.
Tehdit ya da tahriki icerdiği icin, bir ceşit saldırgan ofkedir.Ali'nin Ayşe'ye Ne yapacaksın, beni mahkemeye mi vereceksin?' derken, şaka yaptığını sansa da, aslında kavgacı bir tutum sergilemektedir.
3. Atlı: Kendini Savunma: Ayşe'nin kendisini savunmasında olduğu gibi, saldırıya gecen eş, pes etmez ya da ozur dilemez. Bunun nedeni, kendini savunmanın bir ceşit karşı tarafı suclama olmasıdır. Soylenen asıl şey, Sorun bende değil, sende'dir. Savunmacılık, catışmayı tırmandırır, olumcul olmasının da nedeni budur.
4. Atlı: Araya Duvar Orme; İki kişi arasında gecen tipik bir konuşma suresince, dinleyici dikkat ettiğine dair konuşmacıya ceşitli ip ucları verir. Goz teması kurabilir, başını sallayabilir. Araya duvar oren biri ise, size boyle bir geribildirimde bulunmaz. Genelde hic sesini cıkarmadan başka yone ya da aşağı bakar. Vurdumduymaz bir taş duvar gibi oturur. Duvar oren kişi, soylediklerinizi duysa bile, hic ilgilenmiyormuş gibi davranır.Araya duvar orme,diğer uc atlıya kıyasla, evliliğin daha sonraki bir aşamasında gelir.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mutlu bir evlilik icin faydalı bilgiler
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mutlu bir evlilik icin faydalı bilgiler