Yunan mitolojisine gore tıbbın babası Asklepios’dur. Yanında taşıdığı yılanın sarılı olduğu asası da tıp sembolu olarak kabul edilir. Asklepios Baştanrı Zeus’un oğludur. Tanrıca Athena, Gorgo canavarı olduğu zaman bedeninden akan kanı toplamış ve Asklepios’a vermiştir. Gorgo’nun sağ tarafındaki damarlarda zehirli, sol tarafındaki damarlarda şifalı kan varmış. Asklepios canavarın sol tarafındaki şifali kanı kullanarak hastları iyileştirmiştir. Zamanla daha ileri giden Asklepios oluleri diriltme yoluna gitmiş. Zeus ve yeraltının tanrısı Hades insanların olumsuz olması fikrini beğenmemişler. Zeus da Asklepius'un başına bir şimşek fırlatarak onu oldurmuş. O an Asklepius'un elinde recete yazılı olan kÂğıt toprağa duşmuş ve yağan yağmurla birlikte uzerindeki yazılar toprağa karışmış. Oradan da bildiğimiz sarımsak bitmiş.
Sarımsak tıpta kullanılmaya Bergamalı Galen tarafından kullanılmaya başlamıştır. Sarımsak ile ilgili ilk bilgiler Cinden ve Romalı askerlerden gelmiştir. Savaş alanlarında sineklerden korunmak i.cin sarımsak kullanmışlardır. Kızılderililer oksuruğu kolaylaştırmak ( oksuruk şurubu) icin kullanmışlardır. Birinci dunya savaşında ise antiseptik olarak kullanılmıştır.
Sarımsak 100 gramında 149 kalori icerir. Yağ oranı cok duşuk 0.5 gm ve şeker ise 1 gm bulunur. B6 vitaminden cok zengindir. B vitaminlerinden zengindir. Ayrıca yuksek oranda kalsiyum ve fosfor icerir.
Allium Sativum sarımsakta temel madde Alisindir. Bu maddede sulfur icerir. Sulfur ise biline en guclu antimikrobiyal ajanlardandır. Pek cok bakteriyel, mantar ve parazit enfeksiyonlarında etkilidir. Bu nedenden antimikrobiyal ozellikleri acısından yeni antibiyotik geliştirilmesinde umit verici etken bir maddedir.
Allicin yani sarımsak icin bir diğer onemli etkisi de; kanser hucreleri uzerinde olmuştur. apoptozis denilen hucrenin intahar etmesinde uyarıcı olduğu ve hucrelerin buyumesini bu yolla onlediği deneysel calışmalarda gosterilmiştir. Mide ve kalın barsak kanserlerinde bu tur etkiler deneysel calışmalarda gozlenmiştir.
Sarımsak kolesterolu duşurur mu? 1990’lı yılların sonlarında iyice populer hale gelen konu araştırılmıştır. Bazı calışmalarda iyi huylu kolesterolu (HDL) az oranda artırdığı diğer kolesterolleri ise az oranda duşurduğu ileri gorulmuştur. İşin ilginc yanı etkisi placebo’dan yuksek cıkmıştır. (Placebo deneklerin ilac olarak bildikleri ama hicbir etkisi olmayan maddelere verilen addır). Sarımsak kolesterolu duşurmede pek başarılı kabul edilmemiştir.
Benzer şekilde tansiyonu duşurmede de beklenilen buyuk etki gozlenmemiştir. Tansiyonu duşurmesi yonunde bazı calışmalar olsa da sonuclar yetersizdir.
Sarımsak ciğ olarak yenmesinin daha etkili olduğu soylenmektedir. Dunya Sağlık Orgutu gunde 2-5 gr yani bir diş tuketilmesini onermektedir.
Sonuc olarak antimikrobiyal yani enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır. Mide ve barsak sistemi kanserlerinde de onleyici kabul edilebilir. Ama o kadar da efsanevi bir madde olmadığı acıktır.
Temelde her gun mutlaka sebze ve meyve tuketilmesi gerekliliği akıllarda kalmalıdır.
‘’ Sarımsağı gelin etmişler kokusu kırk yıl cıkmamış.’’
KAYNAK
1.http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3003?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset =&sort=&qlookup=Garlic
2.Ann N Y Acad Sci. 2005 Nov;1056:234-41.Thiolsulfinate allicin from garlic: inspiration for a new antimicrobial agent.Hunter R, Caira M, Stellenboom N.
3.Allicin: Chemistry and Biological Properties. Borlinghaus J, Albrecht F, Gruhlke MC, Nwachukwu ID, Slusarenko AJ. Molecules. 2014 Aug 19;19(8):12591-12618.
4.Planta Med. 1999 Mar;65(2):139-43. Quality of herbal remedies from Allium sativum: differences between alliinase from garlic powder and fresh garlic.Krest I1, Keusgen M.
5.Antibacterial potential of garlic-derived allicin and its cancellation by sulfhydryl compounds. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Sep;73(9):1948-55.
6.Allicin purified from fresh garlic cloves induces apoptosis in colon cancer cells via Nrf2. Nutr Cancer. 2010;62(7):947-57.
7.Isaacsohn JL, Moser M, Stein EA, Dudley K, Davey JA, Liskov E, Black HR. Garlic powder and plasma lipids and lipoproteins: a multicenter, randomized, placebo-controlled trial.Ann Intern Med. 2000 Sep 19;133(6):420-9.
8.Stevinson C, Pittler MH, Ernst E. Garlic for treating hypercholesterolemia. A meta-analysis of randomized clinical trials. Ann Intern Med. 2000 Sep 19;133(6):420-9
9.Tattelman E. Health Effects of Garlic. Am Fam Physician. 2005 Jul 1;72(01):103-106.
10.Aviello G, Abenavoli L, Borrelli F, Capasso R, Izzo AA, Lembo F, Romano B, Capasso F. Garlic: empiricism or science? Nat Prod Commun. 2009 Dec;4(12):1785-96.
11.12.13.Tanaka S, Haruma K, Kunihiro M, et al. Effects of aged garlic extract (AGE) on colorectal adenomas: A double-blinded study. Hiroshima Journal of Medical Sciences 2004; 53(3–4):39–45.
[h=3]1.[/h]
[h=2]İstanbul Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mitolojiden gunumuze sarımsak efsanesi !
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mitolojiden gunumuze sarımsak efsanesi !