Milli Eğitim Bakanlığı, Ulusal Oğretmen Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırladı. Eğitim fakultelerinin kontenjanları azaltılacak. Oğretmenler beş yılda bir yeterlik testine tabi tutulacak.
Nesrullah Sonay'ın haberi
Zorunlu eğitimi 4’er yıldan 3 donem halinde 12 yıla cıkaran yasanın kabul edilmesiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uygulama icin duğmeye bastı. 2012- 2013 eğitim yılında uygulanması planlanan yeni sistemden eğitim fakulteleri de payını aldı. Eğitim Fakulteleri Dekanlar Konseyi Başkanı ve Marmara Universitesi Ataturk Eğitim Fakultesi Dekanı Prof.Dr. Cemil Ozturk, Milli Eğitim Bakanı Omer Dincer’in eğitim fakultelerinin kontenjanlarının azaltılması yonunde talimat verdiğini anlattı.
Kontenjanların azaltılmasının yanı sıra fakultelerindeki ikinci oğretim programlarının da aşamalı olarak kaldırılacağını ifade eden Ozturk, “Aynı şekilde acık oğretim fakultesindeki oğretmenlik programları kapatılacak. Boylece hem atama bekleyen oğretmen sayısı azalacak hem fakultelerdeki kalite yukselecek” dedi.
5 YILDA BİR SINAV
Ulusal Oğretmen Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na gore oğretmen kalitesini guvence altına alan diğer onlemleri de şoyle sıralandı: “Eğitim fakultelerine oğrenci seciminde coktan secmeli testlerin yanında adayları farklı acılardan değerlendirecek teknik ve araclardan faydalanılacak. Oğretmenler, ulusal ve uluslararası oğretmen yeterliklerine gore yetiştirilecek. MEB oğretmen alımında KPSS’den başka araclar da kullanılacak. Oğretmenler beş yılda bir yeterlik testine tabi tutulacak.”
‘Ciddi kalite sorunu var’
Prof. Dr. Ozturk, Turkiye’de oğretmen yetiştirmede ciddi kalite sorununun yaşandığını one surdu. Eğitim fakultelerinin kitle eğitimi yapan kurumlar olarak algılandığını anlatan Ozturk, “Fakulte programlarının bircoğunda bir hoca ve bir tahta yetiyor. Turkiye’de oğretim elemanı başına duşen oğrenci sayısının en fazla olduğu fakultelerin başında eğitim fakulteleri geliyor. Orgun oğretimde 1 hocaya 30’dan fazla oğrenci duşuyor. Bu fen edebiyat fakultesinde 15-16, muhendislik fakultelerinde daha az” diye konuştu. Yetiştirdikleri oğrencilerin okullara gittiklerinde geleneksel eğitimle karşı karşıya kaldıklarını soyleyen Ozturk “Eski gelenekci oğretmenlerin rollerini benimsiyorlar. Bir sure sonra yeni oğretmenlerimiz eski oğretmenler gibi duşunmeye başlıyor. Onlarla aynılaşıyor” dedi.
Haber Kaynak : http://www.egitimbulgaria.com/ogretm...nav-yapilacak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Oğretmenlere 5 yılda bir sınav