Mide rahatsızlıkları arasında en sık gorulenler ; reflu, gastrit ve ulserdir.
Uc hastalıkta da risk faktorleri;
Yanlış beslenme
Hızlı yemek yeme
Stres
Sigara, alkol kullanımı
Şişmanlık
Mide hastalıklarının ceşidine gore beslenme tedavisi de farklılık gostermektedir.
REFLU : mide iceriğinin ozafagus kanalına yani yemek borusuna doğru cıkmasına denir. Yanma, tahriş, goğus ağrısı ve yutma gucluğu ile karakterize bir hastalıktır.
Beslenme tedavisi:
Mide bolgesini sıkan kemer veya korse tarzı kıyafetler kullanılmamalıdır.
Kilo fazlalığı varsa vermek, mide bolgesindeki yağlanmayı azaltıp midenin sıkışıklığını azaltmasından dolayı reflunun azalmasını sağlamaktadır.
Yemekten sonra en az 3 – 4 saat yatılmamalı, dik pozisyonda oturulmalıdır.
Reflulu hastaların yastık yuksekliği 20 – 25 cm olmalıdır.
Sigara icmek ozafagus hareketliliğini olumsuz etkilediği icin icilmemelidir.
Ozafagusun alt kapağının basıncının azalmasını onlemek icin proteinin biraz arttırılması, yağ ve yağlı besinler , koyu cay, cikolata, nane ve soğan gibi besinler azaltılmalıdır.
Ozafagus hassasiyetini azaltmak ve mide asidinin uyarılmasını onlemek icin, acı baharatlar, karbonatlı icecekler, domates, turuncgiller, kahve, alkol, cok sıcak ve cok soğuk besinler tuketilmemelidir.
Sık aralıklarla beslenilmeli, oğunlerin iceriği yoğun olmamalı, midenin fazla dolması engellenmelidir.
Asitli ve gazlı icecekler kullanılmamalıdır.
Yemekle beraber sıvı alınmamalı, sıvı alımı oğun aralarında yapılmalıdır.
GASTRİT : mide duvarının iltihabıdır. Midede şişkinlik, basınc, bulantı ve kusma sıklıkla gorulur.
Beslenme tedavisi :
Yemekler cok sıcak ve soğuk olmamalıdır.
Yemekler yavaş yenmeli, iyi ciğnenmelidir.
Mideyi uyarmayan, tahriş etmeyen besinler tercih edilmelidir. Bu besinler kişiden kişiye farklılık gostermektedir. Orneğin; bazı gastrit hastaları ciğ soğana hassasiyet geliştirirken bazıları ise hic etkilenmemektedir.
Az posalı besinler tercih edilerek midenin yorulmaması sağlanmalıdır.
Oğun sayısı arttırılarak midenin birden dolması engellenmelidir.
Ac kalmak mide asidini arttıracağı icin sık aralıklarla beslenilmeli, uzun sure ac kalınmamalıdır. Yemek araları 2 saatten fazla olmamalıdır.
C vitamininin gastrit tedavisinde etkin bir rolu vardır. O yuzden her oğun C vitamini iceren taze sebze ve meyvelerden mutlaka tuketilmelidir veya hergun 100 – 200 mg C vitamini takviyesi alınmalıdır.
Asitli ve gazlı iceceklerden uzak durulmalıdır.
Fazla acılı ve baharatlı besinler tuketilmemelidir.
Sutun mideyi notralize etme etkisi vardır. Ara oğunlerde 1 CB sutle mide rahatlaması sağlanabilir.
Mayalı hamurişleri gastritli kişilerde rahatsızlıkları arttırıcı etki yaratabilir, uzak durulmalıdır.
Meyvelerin kabukları soyulmalıdır.
Kızartmave kavurma yontemi kullanılmamalıdır. Yemekler haşlama, fırında az yağlı pişirme, buğulama yontemleri tercih edilmelidir.
Mide asit salgısını arttırdığı icin cay – kahve tuketimi azaltılmalıdır.
Mide asidini seyrelttiği icin sık aralıklarla az miktarlarda su tuketilmelidir.
ULSER : gastrointestinal kanalda herhangi bir yerde oluşan kronik yaradır.
Beslenme tedavisi:
Sigara ve alkol mide asidini arttırdığı icin kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yara iyileşmesini hızlandırmak icin diyetin enerji ve besin oğeleri yeterli olmalıdır.
Yoğunluğu duşuk, sık aralıklı 3 ana oğun ve gunun kullanıldığı saatler goz onune alınarak ara oğun saatleri belirlenmelidir.
Diyetin karbonhidrat iceriği azaltılmamalı fakat basit şekerler tahrişi arttıracağından uzak durulmalıdır.
Doku onarımını sağlamak icin diyetin proteini yeterli miktarda olmalıdır.
Diyet yağı normal miktarlarda olmalı, tercihen bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
Ulser ilaclarının kabız yapıcı etkisi olduğu icin diyetin posasının yeterli olması gerekmektedir. ( 20 – 30 g / gun )
Cinkonun yara iyileştirme etkisinden dolayı diyet yeterli cinko icermelidir. ( 12 – 15 mg/gun )
Serbest radikaller hucre membranına zarar verdiğinden diyet antioksidan vitaminlerden ( A,C,E ) zengin olmalıdır. Bu nedenle her oğun taze sebze meyve tuketilmelidir.
Sut kullanımı gunde 1 – 2 bardak olmalı, yanında başka bir besinle beraber verilmelidir.
Tuz tuketimi azaltılmalı, konserve, salamura, turşu gibi besinlerden kacınılmalıdır.
Acı baharatlardan sakınılmalıdır.
Cay – kahve tuketimi azaltılmalıdır.
Uzun sure ac kalınmamalıdır.
Yemekler ve icecekler cok sıcak tuketilmemelidir.
Ameliyat olan, kanaması olan, şiddetli ağrısı olan ulser hastalarında kısa sure posasız, sıvı besinlerle beslenme, sonra tolere edebildikleri zaman normal ulser diyetine geciş yapılmalıdır.

[h=2]Bursa Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]