Bilindiği uzere aşırı şişmanlık-OBEZİTE cağımızın hastalığıdır ve bir suru başka hastalığa sebep olması nedeniyle dunya gundemindeki ust sıralarını korumaya devam etmektedir. Aşırı yeme durtusu ve hareketsizlik sonucunda yılların birikimiyle alınan kaloriler vucudumuzun saklama ihtiyacı nedeniyle yağ olarak depolanır. Obezitede alınan maddelerin (karbonhidrat / yağ / protein) vucut tarafından enerji veya yapı taşı olarak kullanılmaması sonucunda vucudun değişik bolgelerinde (karın, basen, kol-bacak vb.) yağ olarak depolanması soz konusudur. Dolayısıyla vucuda gıda ne kadar girerse ve o gıda enerji olarak kullanılmazsa o kadar obeziteye neden olur. Cunku vucudumuz ya da mide-barsak sistemimiz icine giren her şeyi oğutmek ve emilip (tabii ki emilebilenleri) kana karıştırmakla ve karaciğere ulaştırmakla mukelleftir. Yani mide ve barsak sistemimiz “ben şunu işleyip emilimini sağlıyayım diğerini beğenmedim almayayım işleme” diyemez. Biz ne yiyorsak “o” yuz aslında.
Bu yuzden mide hacmini daraltacak ya da emilim yuzeyini azaltacak ameliyatlar son 20-30 yıldır uygulanagelen obezite cerrahisi (bariatrik cerrahi) işlemleridir.
Mideye botox uygulaması işlemini ilk duyduğumda “hadi ordan boyle şey mi olur?” demiştim. Ancak akademisyenliğimizin verdiği durtu ile literatur karşılığı var mı acaba diye baktığımda da bircok calışmanın yapılıp yayınlandığını hatta calışmaların topluca değerlendirildiği analizlerin (meta-analiz) dahi yapıldığını hayretle gordum. Hatta oyle ki etkinliğinin beklediğimden oldukca fazla olduğuna hayret ettim.
Olayın mekanizması; midenin boşalmasını geciktirmek ve boş olan midenin Ghrelin dediğimiz aclık hormonunu salgılamasını otelemekten ibaret. Normalde mide, yediklerimizin iceriği ile ilintili olarak 4-5 saatte boşalır. Boşalması sonrasında Ghrelin salgısı uyarılır ve yeniden yemek yeme refleksi oluşur. İşte tam da bu noktada midenin boşalmasının gecikmesi ile bu salgılanmanın otelenmesi ve 24 saatlik dilimde alınan kalorinin azaltılması sozkonusu olmaktadır. Bu sayede ac kalmadan, aclık hissetmeden ve vucut yemek acısından “alert” pozisyona gecmeden kilo vermek mumkun olabilmektedir.
Sık diyet yapan kilolu bir şahıs cok iyi bilir ki, duşuk kalorili diyet listelerinin kişiyi tam manasıyla doyurmaması ve yemek yeme ihtiyacının giderilememesi nedeniyle diyet listelerine uyum zordur. Mideye botoks uygulanma işlemi ile bu uyum daha kolay tolere edilebilir boyutta olur.
Mideye botoks nasıl mı uygulanıyor?
Endoskopik yontemle midenin uygun yerlerine uygun dozlarda botoks enjeksiyonu yapılarak işlem tamamlanıyor. İşlem ameliyatsız olması nedeniyle cazip, endoskopi yapılırken uyuyor olmanız nedeniyle ağrısız ve komplikasyon gelişim oranı yok denecek kadar az.
Hani bilgilendireyim dedim…
SAĞLICAKLA…
[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Mide botoksu mu? O da ne?
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Mide botoksu mu? O da ne?