Meyveler icerdikleri makro ve mikro besin ogeleri nedeniyle, meyvelerin yeterli seviyede tuketimleri ile kanser, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak uzere bircok kronik hastalık riskinin azalması, bağışıklık sisteminin guclenmesi ve yaşlanmanın gecikmesi sağlanır.
Dunya Sağlık Orgutu (WHO) tarafından gunde en az 400-500 g meyve ve sebze tuketilmeli onerisine dayanarak, gunde en az beş porsiyon meyve ve sebze yenilmesi gerekmektedir. Ancak dunyada sebze ve meyve tuketimi kişi başına 400 gram olan gunluk onerilen seviyenin cok altında kalmaktadır.
Meyveler, yuksek gıda posası icerikleri ile kan şekerini ve kolesterolu dengeler, bağırsakların calışmasını duzenler, kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarından korur. Bağırsakta bulunan kanserojen maddeler posa ile birlikte guvenli bir şekilde atılır boylece kolon kanseri de dahil olmak uzere kolonla ilgili problemlerin gelişme riskinde azalma sağlanır.
Meyvelerdeki potasyum, folik asit, karotenoidler, C vitamini, posa ve fenolik bileşenler, oksidatif stresi duşurme, kan basıncını duşurme, lipit profilini iyileştirme, insulin duyarlılığını arttırma gibi gorevleri yerine getirmektedirler. Meyvelerden zengin bir diyetin serum antioksidan kapasitesini onemli derecede arttırdığı ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.
Serbest radikallerin ve reaktif oksijen turlerinin duzeyinin kanda yukselmesi oksidatif strese neden olmakta, oksidatif stres de yaşla ilgili hastalıkların ortaya cıkışında onemli bir risk etmenidir. Meyvelerde bulunan polifenollerin antioksidan kapasitelerinin yuksek olması, serbest radikaller ve reaktif oksijen turlerinin zararlı etkisini azaltmakta, insulin direncini onlemekte, anti-inflamatuar etki gostermektedir. Ozellikler kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkların gelişimini engellemektedir.
Meyveler C vitamini icerikleri nedeniyle, demirin emiliminde, kollajen oluşumunda, bağışıklık sisteminin guclenmesinde onemli role sahiptir. A ve E vitaminleri ile birlikte antioksidan ozellik gostererek, kanser, katarakt ve kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.
Meyvelerin, besin değerleri kadar iştah uzerine de olumlu etkileri vardır. Meyvelerin lezzeti, icerdikleri asit ve şekerden ileri gelmektedir. Meyveler olgunlaştıkca asit miktarı azalmakta, şeker miktarı artmaktadır. Şekerin verdiği tadın asitle birleşmesi sonucu hoşa giden bir lezzet oluşur.
Sonuc
İnsanın sağlıklı yaşaması, vucudunun buyumesi, yenilenmesi, gelişmesi ve calışması icin yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Eğer gerekli besin oğeleri yeterli ve dengeli şekilde alınmaz ise bu durum vucut direncinin azalmasına ve pek cok hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Bircok vitamin, mineral ve lif kaynağı olan meyveler ozellikle kronik hastalıklardan korunmada onemli rol oynar. Sağlıklı beslenmede onemli rol ustlenen meyveler diyetten eksik edilmemeli ve ulkemizde kişi başı tuketilen meyve miktarları arttırılmalıdır.

[h=2]İzmir Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]