Meyveler, son zamanlarda bazı doktorların ‘tehlikelidir’ diye vurguladığı bir besin kaynağı haline gelmiştir. Bunun nedeni, icerdiği fruktoz adlı karbonhidrat kaynağının vucutta insulin hormonuna bağlı olmadan taşınmasıdır.
Fruktoz, basit karbonhidratlar sınıfının bir uyesidir. Meyvelerde, balda bulunur. Vucuda alındıktan sonra 30 dakika- 1 saat icerisinde sindirilir ve kana karışır. Normalde pankreastan salgılanan insulin hormonu tuketilen glikozun hucrelere gecmesini sağlar, ancak fruktoz kanda tek başına dolaşır. Miktarından cok fazla tuketilen fruktoz;
Karaciğerde yağlanmaya,
Vucut yağ oranının artmasına,
Kan şekeri dengesinin bozulmasına,
İnsulin direncine,
Kilo almaya,
Kanda urik asit ve trigliseritin artmasına neden olabilir.
Yetişkin bir kişinin gunluk tuketebileceği meyve miktarı 1-2 adettir (200 g) .Bu tuketim ile vucuda ortalama olarak 15-20 g fruktoz alınmaktadır. Tuketilen fruktoz miktarı 30-40 g’ lı gecerse yukarıda anlatılan tabloların gorulme riski artmaktadır. Cocuklarda ve ergenlik cağındaki kişilerde miktar biraz daha artabilir (2-3 adet meyve).
* Meyve secerken; olabildiğince posalı, mevsiminde, taze ve duşuk glisemik indeksli olanları tercih edilmelidir. Ozellikle akşam yemeğinden sonra meyve tuketimi sınırlandırılmalıdır. Taze meyve sularından her şekilde uzak durulmalıdır.
Yuksek Posalı, Duşuk Glisemik İndeksli Meyveler:
Elma
Armut
Kiraz
Kuru kayısı
Greyfurt
Portakal
Uzum
Kivi
Mango
Şeftali
Erik
[h=2]İzmir Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Meyve tuketimi kilo aldırır mı?
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Meyve tuketimi kilo aldırır mı?