Meyvenin en bol olduğu zamandayız artık, Hic birinden vazgecemiyorumda diyorsunuz. Tup mide (sleeve gastrektomi) operasyonu gecirmiş hasta ve danışanlarımız icin tuketmemiz gereken meyve adetleri ve miktarları mide hacmimizin kucuk olduğu goz onunde alınarak ve meyva kalorilerini dikkatte bulundurarak siz sevgili dostlarımız icin orneklendirmek istiyorum. Şeker (diyabet) hastası olanlar, her meyvenin 1 porsiyon miktarını takip etmeliler.
Şeker hastası icin yasak olan hicbir meyve yoktur ancak onemli olan uygun miktarda ve uygun besinle tuketimdir. Orneğin incir, muz ve uzum şeker iceriği yuksek olmasına rağmen adetlerine dikkat edilerek tuketilebilir. 15 uzum veya 1 incir veya yarım muz icindeki karbonhidrat miktarı 1 elma veya 1 şeftaliye eşit orandadır Mide ve gaz problemi yaşayanlar, meyveleri kabuksuz ve ılık tuketmeliler. Cok soğuk ve ciğ meyve tuketimi bu şikÂyetleri tetikler. Ozellikle yaz ayında soğuk karpuz ve kavunun aşırı tuketimi bu şikÂyetleri artıracaktır. Boyle donemlerde kabuksuz ılık şeftali, kayısı veya armut kompostosu, muz tercih edilebilir. Hipoglisemi ve hiperinsulinemi (kan şekerinde duşme duzensizlik ve aşırı insulin salınımı) problemi olanlar, ac karnına ve tek başına meyve yememeli. Cunku ac karnına yenilen meyve once kan şekerini yukseltir. Kendinizi iyi hissedersiniz ancak daha sonra aşırı miktarda salınan insulin kan şekerinizde ani duşme yaratır, bu daha fazla acıkmanıza ve kontrolsuz yemenize sebep olur. Bu durum tekrarlandıkca hem glikoz toleransı ve insulin salınımınız olumsuz etkilenir hem de kilo alma eğiliminiz artar. Bu yuzde meyveleri mutlaka protein iceren bir besinle tuketin. Orneğin peynir + meyve veya 1 bardak sut veya 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran veya 10 -15 badem/fındık veya yemek sonrası gibi. Meyve iyi bir posa kaynağı da olduğundan kolesterol problemi olanlar icin iyi bir secimdir. Ancak vucudumuzda her şeyin fazlası yağ olarak depolanmaktadır. Bunun icin sadece yağ tuketimini azaltmak cozum değildir. Meyvenin fazlası da yağa donuşeceğinden her bireyin olduğu gibi kolesterol problemi olanların da tuketim konusunda dikkatli olması gerekir. Gunluk 2 porsiyon meyve tuketimi yeterlidir. (ara oğunlerinizde ) Posa tuketimi acısından uygun yenilebilen meyvelerin iyice yıkanıp kabuğuyla tuketilmesi daha faydalıdır. Meyve suyu yerine meyve tuketmek kalori, kan şekeri, lif ve antioksidanlar acısından daha değerli. Meyve suyu icmek yerine meyve yemeye ozen gosterin. 1 bardak portakal suyu ictiğinizde aslında dort portakal yemiş olursunuz yani gunluk meyve ihtiyacınızın tamamını tuketirsiniz. Ustelik posasını yani sağlık icin değerli kısmı cope atarak. 4 portakalı soyup yemeniz yaklaşık 25 dakika surer, bu şekilde hem gozunuz hem mideniz hem de beyniniz doyma sinyalini alır. Oysa 1 bardak portakal suyunu icmek sadece 2-3 dakika surer, hic anlamadan 200-250 kalori tuketirsiniz.
Ustelik besin ceşitliliği acısından tek bir meyvenin suyunu icmek yerine dort farklı meyveyi ciğneyerek tuketmek daha doğrudur.
* Taneli Meyveler (uzum, erik, kiraz, cilek) Yarım su bardağı
* Kucuk Meyveler (Kayısı) 3 adet gecmemeli
* Dilimlenmiş Meyveler (Karpuz, Kavun, Ananas) 2 ince dilim
* Orta boy Meyveler ( Elma, Armut, Şeftali) 1 adet orta boy

[h=2]İzmir Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]