Mevsim gecişlerinde, ozellikle yazdan kışa gecerken soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma riskimiz artmaktadır. Bu donemde renkli beslenerek her ceşit vitamin ve mineralden faydalanıp bağışıklık sistemimizi guclendirebiliriz
Sonbaharda nasıl bir beslenme programı uygulamalıyız ?
Akdeniz tipi beslenme dediğimiz daha cok sebze daha az doymuş yağ iceren bir beslenme programı uygulanmalıdır. Gune kahvaltı ile başlamak cok onemli. Gece boyu duşen kan şekerimizi dengelemek ve metabolizmamızı calıştırmak icin tam buğday ekmeği, yumurta, yağsız peynir, zeytin, ceviz ve bol yeşillikten oluşan bir kahvaltı en iyi ornektir. Gunun devamında enerjimizin duşmemesi icin taze meyve ve ciğ badem, fındık gibi sağlıklı atıştırmalıklar ile ara oğun yapılmalıdır. Ana oğunlerde kızartma veya kavurma yontemleriyle pişirilmiş yemeklerden kacınılmalıdır. Haftada 1 -2 gun yağsız kırmızı et, 2 gun balık, 2 gun kuru bakliyat tuketilmelidir. Her oğunde salata veya
yemek olarak sebzelere yer verilmelidir. Ağır soslar, katı yağlar yorgunluğu arttıran, sindirimi zorlaştıran besinlerdir, tuketilmemelidir.
Sıvı tuketimimiz nasıl olmalı ?
Sağlıklı calışan bir metabolizma icin gunluk sıvı tuketimimiz kilo başına 30 ml olmalıdır. Orneğin 70 kg ağırlığındaki bir birey 2100 ml yani en az 2 litre sıvı tuketmelidir. Havalar soğudukca, terleme azalacağı icin sıvı gereksinimi azalmış gibi hissetsek de (susamada azalma) tuketimimiz gunluk ihtiyacımızın altında kalmamalıdır. Sıvı tuketiminde miktar kadar alınan sıvı ceşidi de onemlidir. Şekerli ve asitli icecekler yerine su, yeşil cay, adacayı gibi bitki cayları ve sut, ayran tercih edilmelidir. Siyah cay ve kahve tuketimi gunluk almamız gereken sıvı ihtiyacını karşılamamaktadır. Aksine diuretik yani idrara cıkarma etkisi vardır. Bu nedenle cay kahve tuketiminde aşırıya kacılmamalı ve alınan kafeini dengelemek icin yeteri kadar su icilmelidir.
Bu donemde hangi vitaminlerden ne kadar tuketmemiz gerekir ?
Kışa girerken hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemimizi guclendirmek icin A, E, C vitaminlerini ve beraberinde cinko ve selenyum minerallerini iceren antioksidan besinleri gunluk beslenmemize yerleştirmemiz gerekir.
A vitamini ihtiyacı haftada 2 kez balık, her gun 1 yumurta, 2 bardak sut, havuc, yeşilbiber gibi sebzeler ve mandalina, portakal gibi meyveler ile karşılanabilir.
E vitamini ve selenyum fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, soya yağı ve buğdayda bulunur. Gunde 10 adet ciğ fındık veya badem, 2 adet ceviz ve tam tahıllı ekmek tuketerek ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
C vitamini yeşil sebzeler, turuncgillerde bolca bulunur. Cinko ise en cok ceviz balık ve kırmızı ette bulunur.
Sonbahar-kış doneminde mutfağımızdan eksik etmememiz gereken besinler nelerdir ?
Yeşil sebzeler (ıspanak, pazı, tere, roka, maydanoz vb.), yeşilbiber, balkabağı, mandalina, portakal, kivi, kefir, yumurta, balık, zencefil mutlaka duzenli olarak sofralarınızda yer alsın. Boylece bağışıklık sistemimiz guclu ve metabolizmamız hızlı kalacaktır.

[h=2]Mersin Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]