1. Ateistler dini metinleri okumamıştır
Ateistler hakkında en yaygın goruşlerden biri Kur'an, İncil ve Tevrat gibi 'kutsal metinler'i okumadıkları icin ateist oldukları yonundedir. Oysa kutsal metinleri okuyup dindar olan insanlar ile kutsal metinleri okumalarına rağmen ateist olan insanların oranları aşağı yukarı aynıdır. ABD'de 2010'da yapılan bir araştırmada ise ateistlerin kutsal metinler hakkında inanclı insanlardan daha fazla bilgi sahibi oldukları ortaya cıktı.
2. Ateistler ahlaksızdır
Bu da en buyuk yanılgılardan biridir. Ahlak sahibi olmak ve inancın doğrudan bir ilişkisi yoktur. Ahlak bireysel ve toplumsal yaşamı kolaylaştıran yazılmamış kurallardır ve kaynağı genellikle sağduyudur. Sağduyulu olmak icin ise belli bir inanca sahip olmak on şart değildir. Oldurmenin, hırsızlığın, tecavuzun yanlış olduğunu anlamak icin bir tanrıya veya inanc sistemine değil sağduyu, eğitim ve bilinclenmeye ihtiyac vardır.
3. Ateistler şiddete eğilimlidir
Tam olarak yukarıdaki sebepten dolayı ateistler şiddete eğilimli falan değildir.
4. Ateistler cocuklarını ateist yetiştirir
İnanclı bircok ailenin tersine, ateist ciftler cocuklarını 'inanc ozgurluğu' ilkesini temel alarak yetiştirirler. Ayrıca ateistler her zaman ateistlerle evlenmediği, eşlerinin inaclarına saygı gostermek zorunda oldukları icin cocuklarını da aynı hoşgoruyle yetiştirmelidir. Yetiştirir de.
5. Ateistler şeytana tapar
Ateistler şeytanın varlığına inanmadığı icin şeytana tapmaları mumkun değildir. Bununla birlikte inanclı bazı kişilerin ateistleri 'şeytana tapmak'la itham etmesindeki neden genellikle bilgi eksikliğidir.
6. Ateistler vicdansız ve acımasızdır
Bu da 2. ve 3. maddeyle ilgili bir yanılgıdır. Ateistler genellikle humanist ve ozgurlukcudur. Humanist birinin ise vicdansız veya acımasız olması kabul edilemez.
7. Ateistler doğaya ve cevreye saygısızdır
Ateistler bir yaratıcı veya doğa ustu bir guce inanmadıkları icin doğaya ve cevrelerine değer vermedikleri duşunulur. İnanclı kişiler nasıl yaradılanı seviyorsa yaradandan oturu, ateistler de olanı sever olduğundan oturu.
8. Ateistlerin hepsi komunisttir
Belki bir istatistik yapılsa gercekten ateistlerin buyuk bolumunun sosyalist eğilimleri olduğu ortaya cıkabilir. Yine de bu hatırı sayırılır sayıdaki muhafazakar, sağcı veya sosyal demokrat ateistlerin gormezden gelinmesini gerektirmez.
9. Ateistler din duşmanıdır
4. madde de belirtildiği gibi ateistler 'inanc ozgurluğu' ilkesini savunurlar. Bu nedenle, arada tek tuk din duşmanları cıksa da, ateistlerin neredeyse tamamı din duşmanı değildir. Nasıl butun inananlar ateist duşmanı değilse...
10. Ateistlerin kutsal değerleri yoktur
Belki dini cercevede ele alındığında bu genelleme doğru sayılabilir ama ateistlerin de kutsallık derecesinde sahiplendiği ve paylaşmaktan cekinmediği kavramlar vardır. Humanizm, sağduyu, adalet, inanc ozgurluğu, ifade ozgurluğu bunlardan sadece birkacı...
Ateistler hakkında bilinen 10 yanlış genelleme
Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Ateistler hakkında bilinen 10 yanlış genelleme