Meme kucultme ameliyatı, burun ameliyatları gibi coğu durumda hem estetik hem de sağlık nedenleri icin yapılmaktadır. Memelerde meydana gelen normalden fazla buyume ve/veya sarkma kişide gorsel, sosyal ve tıbbi sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu durum ergenlikle birlikte de ortaya cıkabilir, doğum ve emzirme sonrası da meydana gelebilir. Coğu kez cok rahatsız etmeyen bu durum ileri yaşlarda ozellikle menapoz sonrası dayanılmaz bir hale gelebilir. Hastanın yaşı, durumu ve beklentisine gore her durumda uygulanabilecek tedaviler mevcuttur. Uygulanan ameliyat standart bir işlem değildir ve aslında birkac farklı ameliyatın, ihtiyaca gore farklı derecelerle ardışık olarak uygulanması olarak tanımlanabilir. Temelde bu ameliyatta hem meme hacmi ve kitlesi azaltılır hem de meme şekli, duruşu, ve karakteristiği değiştirilir. Hangi bileşenin ne derecede uygulanacağına hastanın durumuna ve beklentisine gore karar verilir.
Orneğin, meme hacmi fazla olmayan, dolayısıyla boyun ve sırt yakınmaları olmayan,deri fazlalığından şikayetci ancak ileri derecede sarkma nedeniyle diğer estetik ve sağlık sorunları olan bir hastada bu ameliyatta meme kitlesi azaltılması bileşeninin yapılmasına gerek yoktur. Yapılacak ameliyat meme dikleştirme (toparlama mastopexy, mastopeksi) ameliyatı olarak adlandırılır ve meme kucultme ameliyatı ile hemen hemen aynı basamakları icermektedir. Hem meme kucultme hem de meme dikleştirme ameliyatları prensipte aynıdır, sadece ameliyat basamakları birbirinden farklı derecede uygulanmaktadır.
Memeler neden normalin dışında buyur ve sarkar?
İc ve dış sebepler olarak yanıtlanabilir.
İc sebepler kişisel faktorlerdir, yani ırksal, kalıtımsal sebeplerdir. Anne, anneanne, teyze, hala gibi akrabalarınızda da benzer sorunlar yaşayanlar vardır. Bunları değiştirmek ya da engellemek mumkun değildir. Bu yapısal farklılık hormon seviyelerine ve meme dokusunun hormona olan hassasiyetine bağlıdır. Ergenlikte hormonal değişiklikler yaşanır ve coğu kez hormon seviyeleri normal de olsa meme dokusunun hassasiyeti nedeniyle memeler normalin dışında buyur. Hatta bu donemde erkek cocuklarında bile meme buyumesi olabilir (jinekomasti). Genc yaşlarda memeyi kaplayan deri gergindir, yine benzer şekilde meme icindeki asıcı bağlar, ligamanlar daha sıkıdır. Bu nedenle genc yaşlarda ileri derecede meme buyumesi olsa bile sarkma nadir gorulur. Ancak ileri derecede buyuk meme dokusu bir sure sonra deri dokusunda ve bağlarda da gevşemelere yol acarak sarkmalara neden olmaktadır.
Dış sebepler ise bir cok etkene bağlıdır . En buyuk etken zamandır. Genc yaşlarda meme dokusunu oluşturan sut bezleri ve yağ dokusu belirli orandadır ve sut bezleri yağ dokusundan daha fazladır. Yaşlanma ile birlikte yani sut bezlerinde azalma olur, ancak yağ dokusu artar. Emzirmeyle birlikte sut dokuları artar meme derisi genişler ancak emzirme bitiminde sut bezleri azalır, deride belirgin bir buzuşme olmaz. Yaşlanmayla birlikte yer cekiminin etkisi, meme dokusunu oluşturan sut bezlerin azalıp daha az direncli yağ dokusunun artması, meme derisinin genişlemesi gibi dış etkiler memelerde sarkmaya ve meme şeklinin bozulmasına yol acar. Ayakta dururken meme başı, meme alt kıvrımından daha aşağıda yer alıyorsa meme sarkması var denebilir. Bunun derecesi ve memeye ait diğer şekil bozuklukları ile birlikte uygulanacak cerrahiye karar verilir.
Ne tur sorunlar ortaya cıkar?
Normalin dışında buyuk memelerde (mammaryan hipertrofi, makromamma, gigantomasti) erken ve gec donemde sorunlar ortaya cıkmaktadır. Erken donemdeki sorunlar daha cok sosyal ve psikolojik sorunlardır. Ergenlik ve genc erişkinlikte, dalga gecilme korkusu, istenilen kıyafeti giyememe (orn. Denize, havuza girememe), spor faaliyetlerden kacınılması ve oz guven eksikliği gibi sıkıntılar bir yana memeleri gizleme amaclı kamburlaşma, sırt ağrısı, pişikler de onemli şikayetlerdendir. Daha ileri yaşta ise eşlik eden tıbbi rahatsızlıklar ile birlikte mekanik sorunlar ve şikayetler on plana gecer. Boyun-sırt ağrıları, sutyenlerin koprucuk kemiği ve omuzda oluşturduğu oluklar, pişikler ve deri rahatsızlıkları, oturup kalkarken veya iş yaparken (orn. ayakkabı bağlamak) ortaya cıkan zorluklar genelde acıkca dile getirilmekle birlikte bedensel memnuniyetsizlik, yaşlanma depresyonu gibi sıkıntılar da hemen her zaman mevcuttur.
Neden ameliyat?
Normalden buyuk ve sarkık memelerde duzeltilmesi gereken noktalar ağırlık ve sarkmadır. Yani fazla olan meme dokusunun (sut bezi ve yağ), sarkmaya yol acan fazlalık derinin uygun şekilde cıkarılarak yeni bir meme sağlanmasıdır. Spor, masaj, bolgesel sıkılaşma gibi teknikler bir miktar yardımcı olacaktır ancak bu farktan memnun kalacak kişilere zaten ameliyat onerilmemektedir. Şu halde ameliyat yapılmadan bunları gercekleştirebilecek bir tedavi bulunmamaktadır.
Nasıl bir ameliyat?
Ameliyat her durumda genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat suresi cıkarılacak doku miktarına bağlı olmak kaydıyla 2,5 4 saat arası surebilmektedir.
Hangi teknik ve hangi şekilde olursa olsun, deri fazlalığının cıkarıldığı butun ameliyatlarda kesi yapılır ve iz kalır. Fazlalık meme dokusu ve derisi cıkarılırken memenin sadece bir bolumunde bu işlem yapılmaz, yeni oluşturulacak şeklin yine bir meme şekli olabilmesi icin hemen her yerden uygun miktarda doku ve deri cıkarılması gerekir ki bu da uzun bir kesi olacağı anlamındadır. Yani meme hacim, şekil ve duruşu acısından iyi sonuclar alınabilen ancak izler konusunda fedakarlıkta bulunulması gereken bir ameliyat denebilir.
İzler, uygulanan butun tekniklerde meme başındaki koyu alan (areola) cevresinde cembersel ve buradan meme alt kıvrımına uzanan dik (5-10 cm) bir iz kacınılmaz olmakla birlikte ek olarak meme alt kıvrımında da yatay bir iz olarak devam edebilmekte (Ters T şeklinde). Cıkarılacak meme dokusu ve derisi ne kadar fazlaysa izler o denli uzun olacaktır. Yara iyileşmesi normal olarak tamamlandığında, meme başı cevresindeki iz geciş nedeniyle cok belli olmaz. Meme alt kıvrımındaki iz de hem kıvrım yeri olduğundan hem de ayaktayken meme altında kaldığından daha az belli olur. Ancak dik iz en cok goze batan iz olacaktır. Bazı tekniklerde yatay iz ya hic ya da daha kısa bırakılabilmektedir (vertical scar, short-scar). Ancak butun tekniklerde dik iz kalacağını kabul etmek gerekir.
Butun tekniklerde kalan izler dekolte giysilerin, ic camaşırın veya bikininin dışına cıkmaz. İlk başlarda kalacak izler hastaların en buyuk dertleri olsa da ileri donemde memenin boyutu ve şekli daha onemli bir hal almaktadır.
Başka ne tur riskler vardır?
Tum ameliyatlarda olabilecek anesteziye bağlı riskler, kanama, enfeksiyon vb. dışında diğer bir risk meme başında dolaşım bozukluğu ve his kaybı riskidir. Bu ameliyatta, uygulanan tekniklerin farklı olmasının bir sebebi de meme başının kanlanma ve hissini alan yapılan farklı şekillerde korunabilmesinden (pedikul) doğmaktadır. Uygun teknik seciminin yanlış yapılması dışında hastaya ait faktorler bu konuda daha onemli rol oynar. Memenin cok buyuk ve veya sarkık olması, guvenli kucultme aralığından daha fazla kucultme istenmesi, sigara, dolaşım sorunları, enfeksiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları gibi altta yatan sebepler meme başı dolaşım ve his kaybı riskini arttırmaktadır. Tam veya kısmi meme başı kaybı olabilir. Dolaşım kaybı olmadan meydana gelen his kayıpları genelde aylar icerisinde normale donmektedir.
Diğer bir risk emzirmenin kaybıdır. Bu ameliyattan sonra sut verme yeteneği kaybolabilir. Bu nedenle, bu tur durumları doktorunuzla konuşarak beklentilerinizi onceden anlatmanız yararlı olacaktır. Meme kucultme ameliyatı standart bir ameliyat değildir ve teknik seciminde bir cok noktayı hesaba katmak gerekecektir. Ancak eğer laktasyon (sut verme) koruyucu teknik secilirse, sut vermede herhangi bir sorun cıkmamaktadır, ozetle ameliyat olmamış kadınlar kadar risk bulunmaktadır.
Diğer riskler tum estetik ameliyatlarda bulunan yara yeri problemleri ve buna bağlı kotu izler, asimetriler, estetik memnuniyetsizliklerdir. Bunların bir kısmi onceden tahmin edilebilir. Doktorunuzla aranızdaki iletişim ve beklentilerin makul olması hayal kırıklıklarının onune gecer. Normalden fazla olan yara izleri aylar sonra ufak işlemlerle azaltılabilir.
Ameliyat oncesi yapılması gerekenler?
Ameliyattan once meme muayenesi yapılarak kitle varlığı araştırılmalıdır. Gereken durumlarda hormonal tetkikler yapılır. 37 yaş oncesi tum kadınların meme ultrasonu, 37 yaş sonrası ise mamografi cektirmeleri gereklidir. Boylece ameliyat esnasında yaşanabilecek talihsizlikleri onceden onlemek mumkun olabilir.
Ameliyattan en az 2 ay once sigarayı bırakın. Ameliyattan sonra mumkunse başlamayın ancak dikişlerinizin iyileştiğinden emin olmamız icin en azından 2 hafta boyunca icmemeniz şart.
Ameliyat sonrası?
Estetik ameliyatlar arasında en ağrılı ameliyat sonrası donemi olan işlemlerden sayılmaz. Ancak yine de en az 1 gece hastanede yatmanızda fayda var. Ameliyat bolgesinde toplanan kanı boşaltmak amacıyla kapalı ya da acık drenler bulunacaktır. Bu drenler 2-3 gun icerisinde cekilir. Dren cekilme işlemi ile dikiş alınma işlemi arasında acı acısından pek fark bulunmaz.
Ameliyat sonrası yaklaşık 1 hafta boyunca istirahat etmeniz onerilir. Dik yatmanız, mumkun olduğunca one eğilmemeniz, kollarınızı cok kaldırmamanız tavsiye edilir. 5 gun sonra banyo yapabilirsiniz. Ameliyattan hemen sonra uygulanan ozel sutyeni en az 1 ay boyunca kullanmanız yararlı olacaktır.
Genelde sonradan alınması gerekmeyen dikişler kullanılır. Normal gunluk faaliyetlerinize 3 gun icinde donebilirsiniz ancak aktif calışma hayatı icin en az bir hafta beklemeniz gereklidir.
Ozetle, meme kucultme ameliyatı doğru ellerde ve doğru durumlarda uygulandığında memnuniyet oranının yuksek olduğu, kişinin hem psikolojik hem sosyal hem de boyun-sırt ağrısı gibi sağlık sorunlarına da cozum getiren kalıcı ve guvenilir bir ameliyattır.
SIK SORULANLAR
Ameliyat sonrası meme kanseri riski var mı?
Her kadında meme kanseri riski vardır. Bu risk, meme dokusu miktarıyla da ilişkilidir. Bu ameliyatta meme dokusu miktarı azaltılacağı icin sonrasındaki meme kanseri riski de azaltılmış olur ancak meme kanseri riski tamamen kaldırılmaz. Meme kucultme ameliyatında alınan dokular mutlaka patolojik incelemeye gonderilir, boylelikle memenin kanser dışı hastalıkları (kist, fibrom, fibrokist vb) da tanı ve tedavi edilmiş olur. Ameliyat olmamış kadınlar gibi meme takibini yaptırmak durumundasınız. Ancak ameliyata bağlı bir risk artışı soz konusu değildir.
Kimler ameliyat olabilir?
18 yaşını bitirmiş, tıbbi acıdan ameliyat olmasına engel bulunmayan, son 6 ay icerisinde meme buyumesi durmuş, ongorulen ameliyat sonuclarının beklentisi dahilinde olan herkes bu ameliyatı olabilir.
Oluşan izler ameliyat sonrası azaltılabilir mi?
Gerekli durumlarda oluşan izler inceltilebilir, duzleştirilebilir, deriye aynı seviyeye ve renge getirilebilir ancak kısaltılamaz, ancak uzatılabilir.
Ameliyattan sonra emzirme yeteneği kaybolur mu?
Bu ameliyattan sonra sut verme yeteneği kaybolabilir. Bu nedenle, bu tur durumları doktorunuzla konuşarak beklentilerinizi onceden anlatmanız yararlı olacaktır. Meme kucultme ameliyatı standart bir ameliyat değildir ve teknik seciminde bir cok noktayı hesaba katmak gerekecektir. Ancak eğer laktasyon (sut verme) koruyucu teknik secilirse, sut vermede herhangi bir sorun cıkmamaktadır, ozetle ameliyat olmamış kadınlar kadar risk bulunmaktadır.
Meme başında his kaybı neden oluşur?
Bu ameliyatta, uygulanan tekniklerin farklı olmasının bir sebebi de meme başının kanlanma ve hissini alan yapılan farklı şekillerde korunabilmesinden (pedikul) doğmaktadır. Uygun teknik seciminin yanlış yapılması dışında hastaya ait faktorler bu konuda daha onemli rol oynar. Memenin cok buyuk ve veya sarkık olması, guvenli kucultme aralığından daha fazla kucultme istenmesi, sigara, dolaşım sorunları, enfeksiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları gibi altta yatan sebepler meme başı dolaşım ve his kaybı riskini arttırmaktadır. Tam veya kısmi meme başı kaybı olabilir. Dolaşım kaybı olmadan meydana gelen his kayıpları genelde aylar icerisinde normale donmektedir.
Ameliyat sonrası yeniden buyume ve sarkma olur mu?
Ameliyat olmamış birinde olabilecek buyume ve sarkma ameliyat olmuş birinde de daha az olmakla birlikte yine mevcuttur. Yani kilo alırsanız doğal olarak meme bolgenizden de kilo alırsınız. Zamanla yine sarkma meydana gelecektir, bu nedenle ameliyatta normalden biraz daha fazla kaldırma/toparlama işlemi yapılmaktadır.
Memeler son halini ve şeklini ne zaman sonra alır?
Yara iyileşmesi tum ameliyatlarda 6 ay surmektedir. Genelde 3-4 ay sonra kabaca son halini alır diyebiliriz, 1 yıldan sonra herhangi bir değişiklik beklenmez.
[h=2]İzmir Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Meme kucultme / reduction mammaplasty
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Meme kucultme / reduction mammaplasty