Pilotun İfadesi:
Pilot*Sorumlu kaptan pilot olarak ben gorevliydim.
Pilot*Yalova hizalarında kuvvetli bir yıldırım carptı. (Ucakta cihaz kaybına ve ucağın sisteminin bozulmasına sebep olabilir.)
Pilot*Hava şartlarından dolayı 06AILS başlangıc noktasında direkt rota istedik. Muhtemelen karşıdaki kişi ses tonumdan stresimi anlayarak talebi kabul etti. (Pilotların her koşulda sakin kalması gerek ancak ucağa yıldırım carptığı icin sakinliğini koruyamamış.)
Pilot*İniş hazırlıklarına başladık ve alcaldık. Yardımcı pilot İngilizce olarak ucağa yıldırım carptığını teknik departmana bildirdi. İniş sırasında 06 AILS sinyallerini kurduk, Sabiha Gokcen ’e iniş icin Yeşilkoy Sabiha Gokcen kuleye aktardı.
Pilot*Kule onumuzdeki trafiğin pisti pas gectiğini soyledi. Bizim inmememiz icin bir sebep değildi. Kule hicbir şekilde ‘inmeyin ’ diye talimat vermez. Biz almış olduğumuz verilere gore, inip inmeme hususunda değerlendirme yaparız.(Şayet olay boyleyse; Hata tamamen SHGM'nin oluyor)
Pilotun iddiası "Pistin periyodik bakımı yapılmamıştır" yonunde oldu.
(Ben de buna katılıyorum, tek bir pist olduğu icin boyle şeylerin aksaması mumkun. Normal koşullarda, pistin geceyarısında kapatılıp bakımının yapılması gerekir ancak bu işlem havayoluna ve havalimanına maddi anlamda zarar verir.)
Pilot sorgusunda şoyle dedi;
Pilot*Pegasus 15 knot ’dan yuksek kuyruk ruzgarlarında inmememizi belirtmiştir. Olay gunu ucağımın kuyruk ruzgarı 14 knot ’tur ve inmememiz icin bir engel teşkil etmez.(Bu konuda pilot katılıyorum cunku: Onundeki ekran, ruzgarın hızını ve yonunu belirten bir ekran.)
Pilot*Emniyetli bir şekilde inişimi yaptım. Sert bir iniş olmadı. Ucakta yavaşlamayı hissettim. (Tekerlek izlerinin periyodik olarak temizlenmesi gerekir, yoksa kayganlaşmaya neden olur. Pilot, olay gunu ucağımın bundan dolayı kaydığını duşunuyorum.)
Pilot*Ağır bir şekilde yaralandım. Benim buradaki kusurum yıldırım nedeniyle iniş hususunda emniyetli bir şekilde yere inmektir.
Pilot*Hızım normal sınırındaydı. Bu kazanın meydana gelmesinde Sabiha Gokcen Meydan İşletmesi AIP yayınında belirttiği kurala uymamıştır.(İşte bu konuda pilota tamamen katılıyorum. @painkiller Hocamın actığı konuda da bunu dile getirmiştim; kazanın nedeninin tek sorumlu Sabiha Gokcen'dir.[Benim fikrim bu yonde])
Pilot*Pistin gerekli periyodik temizliği yapılmamıştır ve kaygan zemin oluşmuştur. Ayrıca pistlerde suyun drenajı icin gerekli asfalt duzeni bulunmamaktadır.(Dreanaj: Drenaj, herhangi bir yerdeki suyun uzaklaştırılmasına yonelik yapılan calışmalardır. Bunu bilmemiz icin pisti bizzat incelememiz gerekir; ancak pistin ustunde bulunan su birikintilerinden de bunu anlamak mumkun.)
Pilot*Pistin sonunda stopway alanının bulunmaması ve ucurumun bulunması bu kazanın meydana gelmesindeki hatalar zinciridir.(http://web.shgm.gov.tr/documents/siv...i_Pistleri.pdf / 3.bolum ve 4.bolumu okuyarak ne demek istediğimi anlayabilirsiniz; ayrıca bu kural ulusal bir kural değil global bir kural. Bu kural RSA(Pist Guvenlik Alanı) olarak gecer.)
Pilotun ifadesi havahaber'den alınmıştır.
Elimden geldiğince acıklık getirmeye calıştım. Son olarak şunu soylemek isterim ki; Pegasus kotu ucak yapmıyor (!)
Coğrafya / Uzay Bilimleri Pegasus Pilotunun İfadesi
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Coğrafya / Uzay Bilimleri Pegasus Pilotunun İfadesi