Herkese merhaba arkadaşlar,
Dikkat ettim şimdiye kadar hep pilotluk mesleğinin iyi ve guzel yanlarını konuşmuşuz. Yalnız pembe bir dunya yok maalesef pilotlukta. Bu sefer de sizlerle neden pilot olunmamalı, ne gibi olumsuzlukları var gibi konuları işlemek istedim. Aşağıya şahsi tecrubelerim ve bilgim dahilinde bazı sebeplerini yazmaya calışacağım. Sakın kimse yanlış anlamasın, size pilot olmayın demeye calışmıyorum, ne gibi zorluklar yaşanıyor ve yaşarsınız bazılarını gostermek istiyorum sadece
Ucuş Okulu Masrafları: Ucuş eğitimi maalesef aşırıdan da ote pahalı bir eğitimdir. Yani ev bile satıp yetiştiremeyenler oluyor. Şu an ulkemizde bir hava yolu pilot eğitim programının ortalama bedeli 60000-70000 € gibi fiyatlarda. Ve daha bu fiyatlara sınav, sağlık, elbise, harclar, eğitim techizatları gibi yan odemeler eklenmemiş hÂli. Ya cok iyi birikiminiz olacak ya da sizin masraflarınızı karşılayacak birileri olmalı.
Sınavlar: 4 yıllık bir muhendislik fakultesi duşunun. Oradaki dersleri duşunun. Şimdi o 4 yılda bitmesi gereken muhendisliği 14 ayda bitirmek zorunda olduğunuzu hayal edin. Bu arada saatlerce ve gunlerce de ucuş yapmanız gerektiğini de unutmayın ama. Hocam abarttın sen de diyorsunuz biliyorum ama cidden oyle maalesef. Teorik ve uygulamalı olarak gecmeniz gereken iki ceşit sınav uygulaması var. Tamamen baskı uzerinizde ve sınav ile baş başasınız. Diyelim 10 tane ders verdiniz ve universite mantığı gibi "alttan alırım n'olacak" diye duşunebilirsiniz. Alttan alma diye bir şey yok. Eğer istenilen surede sınavları veremezseniz gectiğiniz dersler de sıfırlanır ve yeniden başlarsınız

Ayrıca her kaldığınız ders icin ek ders ve odeme yapmak zorunda kalırsınız. Şizofren işi gibi değil mi?
Erken Uyanmak: "Neyse bir saat daha uyuyayım yetişirim" fikrinin olmadığı bir meslektir

Erken uyanmak dediğimi bu arada sabah 6-7 falan diye duşunmeyin sakın. 3-4 veya 5 yani

Dun gece de 12'de yattığınızı hayal edin ve ust uste gunlerce bu tempoda olduğunuzu duşunun

İnsanların yatmaya gittiği saatte siz daha sıradaki ucuşa hazırlanıyor olabilirsiniz. Ardından da calışmanız gereken dersler var tabii ki. Ruh hastası gibi
Tatil Yok: "Bu bayram da 9 gun olmuş kacmak lazım bir yerlere." İnşallah canım ya derler adama

Haftasonu, bayram, yılbaşı... oyle bir şey yok

Ozellikle kariyerinin başlarında eve bile boşa kira verdiğini duşunuyorsun ucuş esnasında
İş Bulmak: Ne yazık ki ucuş okulundan mezun olan yeni bir pilot icin iş bulmak cok zorlu bir surectir. Cunku ucuş tecruben duşuktur ve firma sana guvenmez. O kadar caba yorgunluk ve emekten sonra bir de bununla uğraşmak zorundasınızdır.
Sağlık: Her pilot yıllık olarak muayeneye girmek zorundadır. Bu basit gibi gelebilir ama kanındaki en ufak bir olumsuzluk butun kariyerinin bitmesine sebep olabilir maalesef. Veya gozlerinin bozulması. Eğer sağlık koşullarını karşılayamıyorsan istersen 5000 saat tecruben olsun işin bitmiş demektir. Pilotluk biraz nankor bir meslektir.
İngilizce: Eksikse bile hic girişmemen gereken bir sektordur. Cunku hayatındaki her şey bir anda İngilizce olacak. Hatta ne yazık ki plaza tipleri gibi gunluk konuşmanı bile bozacaktır
Evde Bekler: Bugun ucuş yok. Hadi kacalım bir yerlere. Maalesef evde bekler nobetin vardır. Yani acil bir durumda listeye dahil olacak pilotsundur ve adresinde bulunmak zorundasındır. Hicbir şey olmasa bile bir yere kıpırdayamazsın maalesef.
Yatı: Boş yere kira verdiğini hissettiğin andır

Cunku eve gelemezsin. Ucak nereye, sen oraya. Bazı yerlerde kalman gerekir ve bu genelde cok sık olur. Eve pek uğrayamadığın zamanlar olur.
Adres: Maalesef bu meslekte yaşayacağın yeri sen secemezsin. Şirketin sana gosterdiği yere gitmek zorundasın. Bu biraz dert. Cunku sevdiğin yerde belki hic yaşayamayacaksın ve nefret ettiğin bir ilde omrun gececek. Bu gercekten sinir bozucu bir faktor ve karar senin elinde değil maalesef. Umarım ilginizi ceker

Hep iyi şeyleri konuşmayacağız değil mi?