NOT: Amac siyasi değildir, konu milli guvenlik sorunudur. Lutfen siyasetsiz bir ortam olsun
Coğrafya / Uzay Bilimleri F-35 Sorunu
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Coğrafya / Uzay Bilimleri F-35 Sorunu
-
22-10-2022, 20:31:30Malumunuz ABD ile giden kotu ilişkiler nedeni ile 3. Aşama uretici konumunda olduğumuz ve %7'lik kısmını bizim yaptığımız F-35leri teslim alamıyoruz. Ben bu krizin bir şekilde ileri ki zamanlarda aşılıp F-35'lerin hava kuvvetleri envanterine gireceğini duşunuyorum. Şu an genel olarak bakildiği zaman Hava Kuvvetleri envanteri cidden sıkıntılı bir durumda. MMU projesi ve yerli ucakların envantere girmesin en iyi ihtimal 2035 diye duşunuyorum. F-4 Phantom hala kullanan sayılı ulkelerdeniz 3 senelik omuru kaldı 2024'e doğru tamamen envanterden kaldırılacağı tahmin ediliyor. F-16'lar 2030'a kadar idare edebilir ama sonrası? Jas 39 Gripen, Eurofighter gibi alternatifler duşunuluyor ama ozellikle İsvec lilerin bize ucak vereceğini hic sanmıyorum. (SU-35 alalım ya da herhangi rus ucağı alalım diyenleri ciddiye dahi alamıyorum.) Bu arada TCG Anadolu gemisinin rampası boş kaldı
Krizin kaynağına bakarsak S-400 krizin ana kaynağı yani seneler boyunca NATO ulkelerindendan tedarik(kiralık) edilen Patriot'lar ve envanterimizde ki savaş ucakları ile senelerce hava sahamızı koruduk S-400 icin F-35 + Cas yaptırımlarına değer mi diye duşunemeden edemiyor insan. Kaldı ki S-400 aldığın zaman tek başına calışacak Nato radarlarına entegre edemeyeceksin. Yani bu S-400 konusunun ulkenin “Bağımsız Turkiye” ile nitelendirilmesi cok tuhaf. Yarın Ruslarla kotu olduğumuz zaman S-400 bakımları yedek parca vs tedarik edemeyiz yine bir bağımlılık ortada. Aksine Nato ile ilişkimizi zedeleyecek. Biraz forumun genel konusunun dışında bir konu oldu. Sizin bu konu hakkında ki goruşleriniz ve oneriliniz nedir? Guzel bir tartışma ve fikir alışverişinde bulunalım istiyorum.
NOT: Amac siyasi değildir, konu milli guvenlik sorunudur. Lutfen siyasetsiz bir ortam olsun