Hazır Turkiye hava kuvvetlerinde eksikliği kapamak icin filoyu guncelleyecek ucaklar arayıp, hatta başvurularda bulunduğu bir donemde neden Avrupa ucaklarına kendisini kapattığını acıklayalım. Daha once bircok konuda bunların sebeplerini soyledim (kısa ve ozet olsa da) ancak burada bir ucak uzerinden (Eurofighter) gecmişe donelim.

2005 yılında IDEF 2005 dolayısıyla Avrupalılar Turkiye'ye Eurofighter getirdi. Avrupalılar once bu ucağı Yunanistan'a satmaya calıştı ama başaramayınca yeni hedefleri Turkiye olmuştu. Gelen Eurofighter Turkler'e jest amacıyla Turk Hava Kuvvetleri renklerine boyanıp Turk pilotlar tarafından kullanılıp gunlerce sınırları zorlandı. Ee ucak satmaya ac olan Avrupalılar bu son model bebeği satmak icin ellerinden gelen jesti yapıyordu.

Surprizbozan: Teklif: 40 ucaklık alım icin 3.2$ milyar Dolarlık endustriyel katılım, montaj ve kısıtlı yerli uretim vardı. İkinci teklifte 80 ucaklık sipariş icin 6$ milyar Dolarlık endustriyel katılım, kapsamlı sanayi katılımı, ortak uretim ve bir kısım kod paylaşımı bulunuyordu. Ucuncu ve son teklif ise 120 ve uzeri sipariş icin 9$ Milyar Dolarlık endustriyel katılım, tam kaynak kodu paylaşımı ve kapsamlı teknoloji transferi vardı.

İşte o boyanan ucak:

Gerek pilotlarımız, gerek yer ekiplerimiz uzun sure bize yapılan jest ucağıyla birlikte vakit gecirdi. Sonuc olarak Turkiye Eurofighter teklifini kabul etmedi. Nedenlerini sıralayacak olursak:

Hava hava performansını cok beğenmiştik ancak Avrupalıların fiyat teklifini cok pahalı bulduk. Ucağın doktrinimize ve beklentilerimize uymadığını tespit ettik. Gorev profili esnek değildi. Hava hava ustunluğu cok iyi olsa da orneğin hava yer performansı yetersiz bulundu ve bu Turkiye icin F-4'lerin eskimesiyle buyuk eksiklik oluşturacaktı. Bakım profili cok komplike ve pahalı idi. Ucak %25 oranında arıza cıkarmaya sahipti ki bu da her 4 ucuştan birinin neredeyse sorti iptali ya da havada ufak sorunlarla gorev iptali edemekti. Turkiye zaten F-35 projesine katılmıştı.
Boylece Turkiye'nin Eurofighter gundemi kapanmış oldu. Avrupalılar da evlerine 0 kazanc ile donmuş oldu. Daha sonra bu ucağı korfez ulkelerine sattılar ancak Avrupa ucaklarının nazlı tercihler olması sebebiyle satımlarının zor olduğunu her an gormuş oluyoruz.

Şu anda Turkiye Amerikan ucaklarını istiyor tabii ki ilk olarak, yani her zaman dediğim gibi, bir silah almak bakkaldan ekmek almaya benzemez. Ozellikle konu savaş ucağı ise.

Bayadır havacılığa da konu acmıyordum, tekrardan selamlar, ozlemişim yazmayı...