Kurban psikolojisi; onun yuzunden olduBaşınıza gelen her kotu olayda başkalarını suclayıp kendinize acıdığınız oldu mu? Eğer cevabınız evet ise kurban psikolojisinin tam da icindesiniz demektir.
İnsan beyni suclamaya ve sorumluluk yukleyecek birilerini bulmaya cok meyillidir. Cunku kurban psikolojisinde olan kişi başkalarını suclayarak herhangi bir konuda sorumluluk almaktan kacınmış olur. Okul zamanlarında aile suclanır; ‘istediğim okula gondermediler ben de okumadım.’ Oğretmen suclanır; ‘calıştığım yerden sormadı, duşuk not aldım.’ Arkadaşlar suclanır; ‘benimle dalga gectiler, ozguvenim gitti.’ Yetişkinlikte patron suclanır; ‘yaptıklarımı gormediği icin terfi alamıyorum.’ Sevgili/eş suclanır; ‘beni anlamadığı icin ilişkimiz bu halde.’
Oncelikle bilmeniz gerekir ki surekli yakınmak ve başkalarını suclamak size kendinizi daha iyi hissettirmez. Aksine coğu zaman mutsuz, isteksiz ve ozguvensiz hissedersiniz. Bu da aslında sizi sevgi, ilgi ve şefkat ihtiyacından dolayı karşı tarafa bağımlı hale getirir.
Bu durumdan sıyrılmak tamamen sizin bakış acınıza bağlı. Oncelikle boyle bir davranış şeklinde bulunduğunuzun farkında olmanız gereklidir. Sonrasında ise değişmeyi istemeli ve değişime odaklanmalısınız. Cunku siz değiştikce cevreniz ve yaşadığınız olaylar da değişecektir. Kendinize acımayı bırakmalı, cozume odaklanmalı ve sorumluluk almayı oğrenmelisiniz. Sorumluluk aldıkca hata yapma ve olumsuz olaylar yaşama oranı duşecektir.
Hata yapmak insani bir durumdur. Hatayı kabul etmekse ozguveni besleyen nadir etmenlerden biridir. Hayatınızın kontrolunu elinize alın ve iyisiyle kotusuyle size verilmiş bu hayatı kabul edip doyasıya yaşayın.
Uzman Klinik Psikolog
Merve Saracoğlu
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kurban psikolojisi; onun yuzunden oldu
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kurban psikolojisi; onun yuzunden oldu