Kurban eti ne zaman, nasıl tuketilmeli?
Bayramlarda gunluk beslenme alışkanlıklarımız değişİyor bu nedenle sık sık ve azar azar beslenmek doğru olacaktır. Onlem alınmaması halinde hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, kalp carpıntısı ve yuksek tansiyon gibi sağlık sorunları ortaya cıkabilir.
Kurban etini bir gun dinlendirin
Kurbanlık hayvan kesildikten hemen sonra tuketilmemelidir. İlk 24 saat olum katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya cıkar. Bu yuzden et dinlendirilmeli ve bir gun sonra tuketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir.
Etin depolanmasında bazı hatalar yapılmaktadır. Buyukbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkac gun bekletildikten sonra tuketilmelidir. Buyukbaş hayvan etleri, 0 derecede 7–10 gun bekletildikten sonra tam yumuşamaktadır ve etin lezzeti, kıvamı yerine oturmaktadır.
Derin dondurucuda en fazla 3 ay saklanmalıdır
Etin saklanma koşulları da cok onemlidir. Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan cabuk bozulma riski vardır. Bu yuzden saklama koşullarına ozen gosterilmelidir. Buzdolabı poşetinde en fazla 3 gun, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gun, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır. Et kucuk parcalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kÂğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Boylece cozdurme işlemi de kısa surecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Cozdurme işlemi kalorifer uzerinde, acıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalga da cozdurme uygun seceneklerdir.
Gorunur yağlardan uzak durulmalı
Kırmızı ette kendiliğinden doymuş yağ bulunmaktadır. Bu nedenl, kalp-damar, hipertansiyon hastaları da dikkat etmelidir.
Kırmızı et kendiliğinden gorunmez doymuş yağ icermektedir. Dışındaki beyaz yağ katmanı gorunur yağdır, kolesterol oranı yuksek olan bu yağları mutlaka ayırın. Ozellikle kalp-damar, hipertansiyon ve kan yağ yuksekliği olan kişiler et tuketiminde gorunur yağlardan uzak durmalıdır. Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerine yağ konulmamalıdır. Kırmızı etin gunluk tuketim miktarı 90–120 gr (3–4 kofte kadar) olmalıdır.
Sebzeyi ihmal etmeyin!
Kurban Bayramı'nda et tuketimi sebebiyle sebze tuketimi azalır. HÂlbuki etin icerisindeki protein ve demirden faydalanmamız icin mutlaka yanında yeşillikli sebze ya da salata tuketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yuzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tuketiniz.
Kurban eti sabah tuketilmemeli
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ve oncesinde iki bardak ılık su sindirim sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olacak ve oğunleri dengeleyecektir. Kurban eti sabah tuketilmemelidir. Bekleyen et daha lezzetli, kıvamlı olur ve ciğnemesi daha kolay olur. Pişirme yontemi, etin lezzeti, goruntu, kıvam, koku ve biyoyararlılığını doğrudan etkiler. Az pişirim yapılması etin kalitesini ve besin değerini duşurur. Kurban etinin pişiriminde ızgara-fırında ya da haşlama en uygun yontemlerdir.
Mangal yaparken dikkat
Bayramlarda mangalda pişirme yontemi sıklıkla kullanılır. Etin ateşe yakın olması hem kanserojen oge oluşumuna neden olur hem de A, B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol acar. Etin ateşten 15cm kadar uzakta pişirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde etin dışındaki protein ateş sebebiyle katılaşacak biyoyararlılığı duşecektir. Aynı zamanda yanmış etlerin kanserojen olduğunu unutmamak gerekir.
Şeker ve tatlıdan uzak durun
Bayramların olmazsa olmazı cikolata ve şekerlerden uzak durulmalıdır. Sutlu tatlı tuketimi olabilir. Misafir ağırlayacaklar icin ornek tatlılar; muhallebi, sutlac, kazandibi, gullac, puding, ayva tatlısı, kabak tatlısı, elma tatlısı şeklinde olabilir. Hem kendiniz hem misafirleriniz icin en sağlıklı tatlılar meyveli tatlılardır. İcecek seciminde de dikkatli olunmalıdır. Meyve suyu, asitli icecek yerine bitki cayı, maden suyu tercih edilmelidir.

[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]