Yaz mevsiminin bitip kurban bayramının gelmesi, sofralarda et ve tatlı ceşitlerinin ve miktarlarının artmasına neden olmaktadır. Akraba ziyaretleri ve dolayısıyla yapılan ikramlar geri cevrilmemek, kısa surede alabileceğiniz kilolara donuşebilir. Bu donemde kişiler “nasıl olsa bayram daha sonra telafi ederim” duşuncesinde olmamalı, o donemde alınan fazla kalorinin vucutta ne gibi zararlar oluşturabileceğini bilmelidirler.
KİMLER RİSK ALTINDADIR
Et tuketimi ile vucuda A, B6, B12 vitamini, demir, magnezyum, cinko, fosfor gibi minareler ve kaliteli protein alınmış olur. Etin yetersiz tuketilmesi gibi fazla miktarda tuketilmesi de risk oluşturmaktadır.
Kurban bayramında kırmızı et tuketimindeki artış, etin doymuş yağ ve kolesterol iceriği nedeniyle kalp-damar hastaları, bobrek, tansiyon ve diyabet hastalarında risk taşımaktadır. Ozellikle kan kolesterol duzeyi yuksek olan, kalp hastalığı, tansiyon ve damar sertliği vb. olan kişiler et tuketiminde olcuyu kacırmamalı, etin gorunen yağlarından(kuyrukyağı, vb) ve sakatatlardan kacınmalıdır. Bu bayramda yapılan tatlı ikramlarına ozellikle diyabet, reaktif hipoglisemi, gut ve karaciğer yağlanması olan hastaların ozellikle dikkat etmeleri ve diyetisyenlerine danışarak onerilen olcude tatmaları gerekir. Yine alınan fazla miktarda protein ve mineral, bobrek ve tansiyon hastaları icin risk anlamını taşıdığından size uygun gorulen porsiyonun ustune cıkmamanız gerekir.
PİŞİRME TEKNİĞİNE DİKKAT EDİN
Kurban bayramında etlerin pişirme tekniği de sağlımız acısından onemlidir. Etlerin kendi bunyesinde bulunan yağlar pişirme sırasında acığa cıkacağı icin etlere yağ eklenmeden pişirilmeli, etin ayrılan yağı tuketilecek porsiyonun dışında tutulmalıdır. Ayrıca ette bulunan vitaminlerin kaybını onlemek adına etleri direkt ateşe maruz bırakmadan, kavurmadan, yakmadan pişirmeliyiz; boylece yanmış etin kanserojen etkisinden de korunmuş oluruz. Etleri ızgara, haşlama, fırında pişirme teknikleri ile pişirmeliyiz. Mangal yapacak kişilere koz ile et arasının en az 15 cm mesafe bulundurmalarını oneririm.
ETLERİN SAKLANMASI
Etler parcalandıktan ve ayrıldıktan sonra tek pişirimlik parcalara ayrılarak buzdolabı poşetlerinde derin dondurucu ya da buzluklarda saklanmalı, cozdurulen et hemen kullanılmalı ve tekrar dondurulmamalıdır. Cozulme işlemi soğuk su altında, buzdolabında veya mikrodalga fırında yapılabilir. Ciğ, pişmiş etler ve sebzeler ayrı bıcaklarla ve ayrı tahtalarda doğranmalıdır. Boylece mikropların bulaşması onlenmiş olur. Etler hayvan kesildikten sonra dinlendirilmeden pişirilmemelidir. Aksi halde sindirimi zor hale gelerek rahatsızlık verebilir.
OĞUNLERİNİZDE BUNLARI YAPIN:
– Et yemeklerinin yanında alınan posa kan kolesterol duzeyinin duzenlenmesinde etkili olacaktır. Bu yuzden mutlaka etlerin yanında ciğ sebzelere, salatalara yer veriniz.
– Şerbetli tatlılar yerine, sutlu tatlılar tercihiniz olmalıdır.
– Asitli ve şekerli iceceklerin yerine icecek olarak az yağlı ayran, yoğurt ya da cacık tercih ediniz.
– Gunde en az 2 lt su iciniz. Gun icinde bol bol su tuketerek hem sindiriminize katkıda bulunmuş hem de toksinlerden arınmış olursunuz.
GEREKTİĞİ KADAR TUKETİN
Kırmızı etin vucudumuz icin gerekli vitamin ve mineral iceriğinin yanı sıra aşırı tuketiminde, vucudumuzda oluşturabileceği olumsuz etkilerin uzerine değinmiş olduk. Kişiler eğer kronik bir rahatsızlıkları varsa(Diyabet, Hipertansiyon, Kalp Hastalıkları vb) kendilerine onerilen diyet programı doğrultusunda, porsiyonlarını kontrol etmeliler. Ozellikle gut hastaları kırmızı et tuketirken cok dikkatli olmalıdırlar. Boyle bir rahatsızlığı olmayanlar ise gelecekte de sağlıklarını korumak adına, onerilerimizi dikkate alarak bu hastalıklardan korunmuş olurlar.

[h=2]İzmir Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]