KURBAN BAYRAMINDA DOĞRU BESLENME
Bereketiyle birlikte gelen kurban bayramının telaşı tum Turkiye’yi sardı. Kurban etinin tadı başka oluyor. Ve ister istemez cok yeniyor. Kurban etinin yanında bol miktarda salatalık, domates, yeşillik yenilirse hazmı kolaylaştırır ve asidi dengeler.
Kansızlık (Anemi) problemi yaşayanlar dikkat! Yuksek demir kaynağı kırmızı et ile birlikte C vitamini iceren (limon, maydanoz, domates) besinler tuketilmelidir. Cunku C vitamini, demirin emilimini arttırmaktadır. Aynı zamanda kansızlık problemi yaşayanlar et ile birlikte yoğurt ve ayran yememelidir. Cunku yoğurtta bulunan kalsiyum ve et de bulunan demir etkileşime girerek, her ikisinin emilimini de azaltmaktadır.
BAYRAM BAHANE ET YEMEK ŞAHANE…
Tıbb-ı Nebevî’ye dair eserlerdeki bilgilere gore, “Sığır etinin mizacı soğuk ve kurudur” denilmiştir. Yani hazmı zor, sindirimi ağır ve mideden yavaş iner…
Peygamber A. S. da : “Et, dunya ve ahrette yiyeceklerin efendisidir” buyurmuştur (İ. MÂce etime Hadis 3305). Peygamberimizin (A S.) en cok koyunun kurek etini, on kolları etlerini sevdiği rivayet edilir. Koyun etinin rahat sindirilmesinin sağlamak icin limonlu su icilmelidir.
Peygamber A. S. : “Sizlere inek sutunu tavsiye ederim. Zira, ineğin sutu şifa, sutunden elde edilen yağı deva, eti ise derttir” buyurmuştur (C. Sagır 1/51; K. Ummal 10/28209).
“HER ŞEYİN AZI YARAR, ORTASI KARAR, COĞU ZARAR”
Sabah kahvaltısı ile birlikte başlanan KESME-SOYMA-PARCALAMA-PAYLAŞTIRMA- KIYMA-IZGARA işlemi Beylerin; Haşlama/Kavurma/Buzlukta Dondurma işlemi ise Hanımların gorev dağılımları arasındadır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında ciğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.
Etler; buyuk parcalar halinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi kucuk parcalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolabında soğutulup buzluk kısmında dondurularak 6 ay muhafaza edilir.
Pişirmek icin buzluktan cıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek bir suzgec yardımı ile cozdurulmeli ve etin cozulen suya değmesi bir suzgec yardımı ile engellenmelidir. Ayrıca cozdurulen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine 1 yemek kaşığından fazla yağ ilave edilmemelidir. Ozellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.
Genel olarak sakatat tuketimi de artmaktadır. Ancak ozellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler diyetisyen gozetiminde sakatat tuketecekleri gun, yumurta tuketmemeleri gerekir.
Kurban bayramında pilav/makarna/bulgur pilavı/bayramın gozdesi yaprak sarma veya baklava tercih edilecekse gun icinde ekmek yenmemelidir. Cunku bunların hepsi birer ekmek gurubudur. Gunluk 1 ila 3 Baklava-15 Sarma dan fazla tuketilmemelidir. Ayrıca kalp sağlığı acısından gunluk şekersiz 1 turk kahvesi ihmal edilmemelidir.
Gunluk (2-2.5 lt) su tuketimine dikkat edilmelidir. Asitli/Gazlı icecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tuketilmelidir.
Gidilen bayram ziyaretlerde; meyve suları yerine acık cay/bitki cayları; hamur tatlıları yerine bitter cikolata veya sutlu tatlılar ve meyveler tercih edilmelidir. Misafirlerinize midelerini rahatlatacak soğuk sutlu tatlılar ikram edin. Aşırı şerbetli tatlı, artan et tuketimi ve bayramın sıcaklara denk gelmesi ile riskli gurupları rahatsız edebilmektedir.
Son olarak; bayramı ağız tadıyla gecirmek icin dengeli ve duzenli beslenmeye ozen gosterilmelidir. Fesleğen Diyet Ailesi Hayırlı, Huzurlu ve Bereketli Bayramlar Diler…
Sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda tum sorularınız icin;
Dyt. REYHAN ERİŞEN
[h=2]Cankırı Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kurban bayramında doğru beslenme
Sağlık0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kurban bayramında doğru beslenme