Kurban bayramı'nda beslenmeye dikkat !!Kurban bayramı beslenme alışkanlıklarımız değiştiği ozellikle hayvansal protein iceren et tuketiminin oldukca arttığı bir bayramdır. Kurbanlıklarından alınmasından, etin tuketilmesi, saklanması aşamalarına cok dikkat edilmelidir.
Veteriner Hekim kontrolu olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tuberkuloz, şarbon gibi hastalıkları bulaşma riski yuksektir.
Oncelikle etin besin değeri nedir?
Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, cinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri icermektedir. Kırmızı et 25 mg kolesterol icerir.
Kurban Etini ne zaman yiyelim ?
Kurban etinin bir gun boyunca dinlendirilip rigor mortis dediğimiz olum katılığının gecmesi beklenmelidir. Aksi taktirde etin sindirimi zordur. Olum katılığı gecen etin, hem sindirimi kolaylaşır, yumuşar ve daha lezzetli olur. Posa icermez bu nedenle kesildiği gun tuketimi sindirim sistemi rahatsızlıkları, kabızlık, mide ağrısı, bulantı, hazımsızlık problemleri yaşatabilir. Etin kesimden bir gun sonra tuketilmesi gerekmektedir.
Kronik hastalığı olan bireylerde et tuketimi nasıl olmalı?
Şişman, kalp hastalıkları olan, bobrek hastaları, diyabetli hastalar , mide rahatsızlıkları olan bireylerin et tuketimine dikkat etmeleri gerekir. Doymuş yağ ve protein iceriği yuksek olduğundan ozellikle kalp hastalıkları, bobrek hastalalıkları, tansiyonu olan bireyler tarafından aşırı tuketimi sakıncalıdır. Kurban bayramında sakatat tuketimi de artmaktadır. Ozellikle kolesterolu yuksek olan hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler kesinlikle sakatat tuketiminden kacınmalıdır.
Kurban etini nasıl saklayalım ?
Etin bir kısmı dağıtıldıktan sonra geriye kalan etin doğru koşullarda saklanması cok onemlidir. Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan cabuk bozulma riski vardır. Buzdolabı poşetinde en fazla 3 gun, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gun, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanmalıdır. Etler buyuk parcalar halinde değil; kucuk parcalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kÂğıda sarılarak derin dondurucuda saklanması en uygun koşul olacaktır. Boylece cozdurme işlemi de kısa surecek bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Cozdurme işlemi kalorifer uzerinde, acıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabında ya da mikrodalgada cozdurme uygun seceneklerdir.
Kurban etini nasıl pişirelim?
Kurban bayramında et tuketim miktarı kadar etin nasıl pişirildiği de buyuk onem taşımaktadır. Kavurma ve kızartma yontemleri yerine ızgara veya haşlama yontemlerini kullanmak gerekir. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın icine tereyağı veya kuyruk/ic yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Ancak en uygun yontem mangal olmakla beraber ozellikle mangal yapacak kişilerin etin ateşten 15 cm yukarısında, etle temas etmeden pişirilmesi gerekir. Aksi taktirde hem nitrozamin dediğimiz kanser yapıcı oğeler ette artar hem de etin iceriğindeki B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına sebep olunur.
Et iyi pişirilmediğinde hayvanlarda gorulen zoonoz isimli bazı hastalıklar, kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklara yakalanılabilir. Bu nedenle etin cok iyi piştiğinden emin olunmalıdır.
Bayramda tatlılara dikkat !!
Et tuketiminin artmasının yanı sıra bayram tatlılarından dolayı karbonhidrat tuketimi de artmaktadır. Ozellikle şeker hastalarının bayram tatlılarından tuketmemesi gerekmektedir. Sağlıklı bireylerde ise şerbetli tatlılar yerine sutlu tatlılar veya meyve tuketmesi gerekmektedir. Bayram cikolataları ve bayram şekerleri yerine misafirleriniz meyve ve kuruyemiş ikramlarında bulunabilirsiniz. Eğer şerbetli tatlı tuketeceksek yanında mutlaka ayran veya sut olmasına ozen gosterilerek, ani kan şekeri yukselme ve duşuşleri onlenmelidir.
Kurban Bayramı icin Oneriler
Kurbanlıklarınızın veteriner hekim kontrolunden gectiğinden emin olun.
Kesimhanenin, bıcakların, tahtaların hijyenine cok dikkat edin.
Kesimden hemen sonra et tuketmemeye ozen gosterin. En az 24 saat dinlenen etin daha yumuşak, daha lezzetli ve daha sağlıklı olduğunu unutmayın.
Gune mutlaka su ile başlayın. Suyun icine koyulacak cubuk tarcın gun icindeki iştah kontrolunu sağlayacak ve tatlı isteğinizi azaltacaktır.
Kahvaltıda hafif ve protein iceren besinleri tercih edin.
Mideyi tıka basa doldurmak reflu şikayetlerine neden olabilir.
Misafirliğe karnınız ac gitmeyin. Evden cıkmayın kucuk atıştırmalıklar yapın.
Et tuketimini oğle yemeklerinde tercih edip, akşam yemeklerini daha hafif sebze yemekleri veya kurubaklagil yemekleriyle gecirmeniz sindirim sisteminizin duzgun calışması icin cok onemlidir. Etin iceriğindeki demirin emilimini arttırmak ve sindirimini kolaylaştırmak icin etin yanında mutlaka salata tuketilmelidir. Salataya zeytinyağı yerine keten tohumu eklenebilir.
Etin yanında pirinc, makarna yerine bulgur pilavı, esmer pirinc pilavı veya kepekli makarnalar tercih edilebilir.
Cay, kahve tuketiminin arttığı bu donemde sıcaklarla birlikte carpıntılar olabileceğinden bitki caylarını tercih edin ve kahve tuketiminin 2 fincanı gecmemesine ozen gosterin.
Kızartma ve kavurma yontemleri yerine ızgara veya haşlama yontemlerini uygulayın.
Akşamları sindirim sisteminizi rahatlatmak adına ıhlamur, rezene, papatya cayları tercih edilebilir. Asitli icecekler yerine madensuyu sağlıklı bir alternatif olabilir.
Ozellikle Diyabet, kalp, yuksek tansiyon hastaları gibi kronik hastalıkları olan bireylerin kurban bayramında da diyetlerine dikkat etmeleri gerekir. Diyetlerine uygun olmayan besinleri kesinlikle tuketmemeli, şekerli ve yağlı besinlerden kesinlikle uzak durmalıdırlar.
Kurban bayramında da oğun atlamamaya ozen gosterilmeli, mutlaka ara oğun yapılmalıdır. Ara oğun tercihleriniz meyve ve probiyotik yoğurt olabilir.
En az 2 litre su tuketmeye ozen gosterin.
Etin yanında ekmek tercihiniz mutlaka tam buğday ekmeği olsun.
Şerbetli tatlılar yerine sutlu tatlılar tuketin. Bayram cikolata ve şekerleri yerine misafirlerinize meyve ikram edin , bayram ziyaretlerine meyve alarak gidin. Ozellikle cocuklara meyve tuketerek ornek olun.
Akşam yemeğinden sonra en az 45 dakikalık yuruyuşler yapmaya ozen gosterin.
Bayramda tatile gidecek olanlara ;
Tatilde acık bufelerden mutlaka sağlıklı secimler yapın. Dinlenirken, eğlenirken sağlıklı beslenme kurallarını da uygulayın.
Kahvaltılarda hafif, lezzetli ve doyurucu besinler secin. Ancak kızartılmış besinlerden ve şarkuteri urunlerinden kacının.
Oğle yemeklerinde et ,akşam yemeklerinde sebze yemeklerini tercih edin.
Kızartılarak hazırlanmış besinler yerine ızgara veya haşlama olarak hazırlanmış besinleri tercih edin.
Gece boyunca sindirimi zorlamaması acısından yemekleri yavaş yavaş ve kucuk lokmalar halinde tuketin. Lokmalar arasında catalı bırakın. Beyne tokluk sinyalinin 20 dakika icinde gittiğini unutmayın..
Tatlı yemek istiyorsanız, yemek sonrasında midenize sindirim icin bir-iki saatlik sure tanıyın. Tatlı seciminizi ağır hamur tatlıları yerine sutlu tatlılar, meyve tatlıları ve dondurma gibi tatlılardan yana yapın.
Antioksidan etkisi bulunan, posa kaynağı meyve ve sebzeye ağırlık verin. Sebze ve meyve vucudunuzun cabuk toparlanması acısından iyi birer secenek olacaktır.
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kurban bayramı'nda beslenmeye dikkat !!
Sağlık0 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kurban bayramı'nda beslenmeye dikkat !!