12 YIL ZORUNLU EĞİTİM SORULAR - CEVAPLAR
ONSOZ
Bilgi cağı olarak nitelendirilen 21. Yuzyıldaeğitim, değişimin ve donuşumun en temel aktoru haline gelmiştir. Bugun uluslararası toplumda, ilkoğretim eğitiminin yetersiz kaldığı ve tum nufusun en azından lise duzeyinde eğitimalması gerektiği yaygın olarak kabul edilmiştir. 1970'li yıllardan itibaren ise OECD ulkelerindelise eğitiminin cağ nufusunun tamamına yaygınlaştırılması ve universite oncesi eğitiminsuresini uzatarak, genc nufusun mumkun olduğunca daha uzun sure eğitim alması yonunde politikalar oluşturulmuştur.
Yine dunya genelindeki uygulamalara bakıldığında; temel eğitim surecini tek bir aşamada duzenlemek yerine,oğrencilerin yaş grupları ve fiziksel ozellikleri temelinde bir kademelendirmenin tercih edildiği gorulmektedir.
Bu kapsamda oğrencilerin yaş grupları ve bireysel farklılıklarını dikkate almayan sekiz yıllık kesintisiz eğitimleulkemizin en onemli zenginliği olan genc nufusu bilgi toplumunun gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatmanın mumkun olmadığından hareketle eğitim sistemimizde yeni bir yapılanmaya gidilmiştir.
Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla cıkaran kanunla eğitim sisteminde başlayan yenidonemin iki temel amacından biri toplumun ortalama eğitim suresini yukseltmek, diğeri ise eğitim sisteminin bireylerin ilgi, ihtiyac ve yeteneklerinin gerektirdiği yonlendirmeyi mumkun kılacak şekilde duzenlenmesidir.
222 Sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Sonucu Getirilen Yenilikleri; oğretmenlerimize, yoneticilerimize, eğitim camiasına ve kamuoyuna en doğru şekilde aktarmak uzere, merak edilen hususlar "12 Yıl Zorunlu Eğitim, Sorular - Cevaplar" başlığı altında toplanmıştır.
Bu calışmanın, yeni eğitim duzenlemesi hakkında zihinlerde beliren soruları aydınlatacağı inancı ve umuduyla, yeni eğitim- oğretim yılının ulkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Omer DİNCER
Milli Eğitim Bakanı
I- GENEL SORULAR
SORU 1: Bu yasal değişikliğe neden gerek duyuldu?
SORU 2: Bu duzenleme ile şimdi durum ne olmuştur?
SORU 3: Bu yeni duzenleme nasıl calışacak?
SORU 4: Bu sistemi neden 4+4+4 diye ayırıp tanımladınız?
SORU 5: Bu Kanun yeterince tartışıldı mı?
SORU 6: Boylesine kapsamlı bir duzenleme nicin Hukumet tasarısı olarak değil de teklif şeklinde Turkiye Buyuk Millet Meclisine sunuldu?
SORU 7: Nicin medya ve sivil toplum orgutleri bu konuya bu kadar olumsuz yaklaşıyorlar?
SORU 8: Bu yeni sistem 2012 Eylul ayında uygulanacak mı?
II- YAŞLA İLGİLİ SORULAR
SORU 9: Okul oncesi eğitim hangi yaşta başlayacak?
SORU 10: Zorunlu eğitime (ilkokula) başlama yaşı ne olacak?
SORU 11: 2007 doğumlu bir cocuğun ailesi birinci sınıfa değil de anaokuluna cocuğunu vermek isterse ne olacak?
SORU 12: İlkokula kayıt nasıl yapılacak?
SORU 13: Cocuklar daha erken yaşta okula başlayınca, yapılan eğitim onun icin daha ağır kalmayacak mı?
III- OKUL ONCESİ İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 14: Okul oncesi eğitim nasıl uygulanacak?
IV- GECİŞ SİSTEMİ İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 15: İlkokullardan ortaokullara kayıt nasıl olacak?
SORU 16: Ortaokullara sınavla mı gecilecek?
SORU 17: Ortaokul ara sınıflarından (6, 7 ve 8) imam hatip okullarına geciş olacak mı?
SORU 18: 2011 - 2012 eğitim - oğretim yılında 8. sınıf oğrencileri liselere nasıl ececek?
SORU 19: Bu sistem ozel okullara giriş konusunu değiştirecek mi? Uskudar Amerikan, avusturya Lisesi gibi okullar ortaokul bolumlerini tekrar acabilecekler mi?
SORU 20: İstanbul Erkek, Galatasaray gibi okullara oğrenci gecişi nasıl olacak?
SORU 21: Seviye Belirleme Sınavlarına (SBS) devam edilecek mi?
SORU 22: Bu sistem lise ve universite giriş sınavlarında nasıl değişiklikler getirecek?
V- MESLEKİ/TEKNİK EĞİTİM VE YONLENDİRME İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 23: Yeni duzenlemede ilk 4 sınıftan sonra mesleklere yonlendirme olacak mı?
SORU 24: Mesleki ve teknik eğitime oğrenciler ne zaman başlayacak?
VI- PROGRAMLA/MUFREDATLA İLGİLİ SORULAR SORU 25: Yeni duzenleme icin programlar değişecek mi?
VII-SORU 26: Yeni duzenlemede program nasıl olacak?
VIII-SECMELİ DERSLERLE İLGİLİ SORULAR
SORU 27: Secmeli ders ilkokullarda uygulanacak mı?
SORU 28: Secmeli dersler hangi kademede başlayacak?
SORU 29: Yabancı okullar, orneğin Fransız Lisesi din eğitimini iceren secmeli dersleri almak isterse nasıl yapılacak? Kuran-ı Kerim ve Arapca derslerini isterlerse bu okullar alabilecek mi?
SORU 30: Azınlık okullarında Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin Hayatı dersi olacak mı? Farklı dinlere mensup oğrenciler kendi dinlerini mi okullarda oğrenecekler?
SORU 31: Yeni eğitim sisteminde (ozellikle secmeli dersler belirlenirken), toplumsal talepler dikkate alınacak mı? Orneğin, ilkokul oğrencilerine din eğitimi imkÂnı sağlanması hususu veya Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi dersi, 1. sınıftan itibaren mufredatta yer alacak mı? Ayrıca, farklı din ve mezheplere gore secmeli dersler sunulacak mı? Turkiye'de konuşulan dillerin oğretimi talepleri de dikkate alınacak mı?
VIII- OĞRETMENLERLE İLGİLİ SORULAR
SORU 32: Anaokulu oğretmenleri 1. sınıflarda gorev alacak mı?
SORU 33: 5. sınıf oğretmenleri ne olacak?
SORU 34: Ortaokullarda sınıf oğretmenleri gorev alacak mı?
SORU 35: Din eğitiminin oluşturacağı personel ihtiyacı nasıl karşılanacak?
IX- HAZIRLIK SINIFI İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 36: İlkokuldan sonra ozel okullar isterse hazırlık sınıfı acabilecek mi?
X- FİZİKİ YAPI, ORTAOKULLAR VE OKULLARIN YONETİMİ İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 37: Yonetim kadrosu nasıl şekillenecek?
SORU 38: Aynı okul binası farklı okul seviyelerince kullanıldığında yonetim nasıl oluşturulacaktır?
SORU 39: Aynı okul binasında ilkokulla ortaokul ya da ortaokulla lise uygulaması nasıl olacak?
SORU 40: Galatasaray, İstanbul Erkek Lisesi, Fen Liselerinin ortaokulları acılacak mı?
SORU 41: Mevcut okulların fiziki yapısında bir duzenleme yapılacak mı?
XI- CEŞLİTLİ SORULAR
SORU 42: Kur'an-ı Kerim dersinde kıyafetler nasıl olacak?
SORU 43: Ortaokullardan sonra Acık Lise uygulaması nasıl olacak?
SORU 44: Yatılı ilkoğretim okullarında hangi oğrenciler okuyacak?
SORU 45: Birleştirilmiş sınıf uygulamaları hangi kademede uygulanacak?
SORU 46: Taşımalı eğitim devam edecek mi?
SORU 47: Taşımalı eğitim liseleri de kapsayacak mı?
SORU 48: İmam hatip okulları ile 4+4+4 konusunun bağlantısı nedir?
SORU 49: İmam-hatip ortaokulları nasıl kurulacak?
SORU 50: Karma eğitim devam edecek mi?
SORU 51: Devam zorunluluğu nasıl olacak?
SORU 52: Her kademede diploma verilecek mi?
SORU 53: Yeni duzenlemede ikili oğretime devam edilecek mi?
SORU 54: Butun liseler Anadolu Lisesine mi donuşturulecek?
SORU 55: Bu sistem nedeniyle kız cocuklarının erken evliliğinin yeniden gundeme geleceği ve artacağı yonunde de cok tartışma yapıldı. Bu sistem kız cocuklarının erken yaşta evlenmelerine imkÂn veriyor mu?
SORU 56: Kız cocuklarına yonelik ileri surulen iddiaların bir benzeri de bu sistemin cocuk işciliğini yaygınlaştıracağı yonunde gundeme getirildi. Bu sonucun meydana gelmesi mumkun mu?
SORU 57: 12 yıllık zorunlu eğitim FATİH Projesini nasıl etkileyecek?
SORU 58: FATİH Projesi ile ilgili ihalelerin Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına cıkarılmasının yolsuzlukla ilgisi nedir?
I- GENEL SORULAR
SORU 1: Bu yasal değişikliğe neden gerek duyuldu?
CEVAP 1: Dunya genelindeki uygulamalara bakıldığında, ortalama eğitim suresi 11 - 12 yıl veya daha uzerindedir. Turkiye'de ise toplam nufusun ortalama eğitim suresi 6 - 6,1 yıl civarındadır. Başka bir ifadeyle, gelişmiş dunya ulkeleri ile Turkiye'nin eğitim suresi arasında tam yarı yarıya bir fark soz konusudur.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ulkelere baktığımızda, hemen hepsi ortalama eğitim surelerini artırmak suretiyle nufuslarının buyuk bir bolumunu lise mezunu ya da universite mezunu yapmak uzere hedefler koymuşlar ve bunu gercekleştirmek icin tedbirler almaktadırlar. Avrupa Birliği ulkeleri 2020 yılına kadar nufuslarının en az yuzde 90'ını lise mezunu yapmak uzere hedeflerini revize ettiler. Japonya ve Guney Kore cağ nufusunun yuzde 100'unu universite mezunu yapmaya calışıyor. Daha bircok ulkeden veya bolgeden bu tur ornekleri artırmak mumkundur. Ulkemizde ise nufusun sadece yuzde 28'inin lise mezunu olduğu dikkate alınırsa, bu değişikliğe ihtiyacın ne kadar buyuk olduğu anlaşılmaktadır.
Ulkemizde son yıllarda alınan onlemlerle ve idari uygulamalarla cağ nufuslarının okullaşma oranlarında cok onemli mesafeler kat edildiği gorulmektedir. Bu kapsamda okullaşma oranlarında ilkoğretim duzeyinde yuzde 98'lerin aşıldığı, ortaoğretim duzeyinde yuzde 70'lere yaklaşıldığı, yuksekoğretim duzeyinde ise yuzde 33'leri yakaladığımız gorulmektedir. Buna karşılık bolgeler arasında ciddi farklılıklar maalesef varlığını korumaktadır. Orneğin Şırnak'ta ortaoğretimdeki okullaşma oranı yuzde 30'ların altındadır. Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla cıkaran duzenleme ile toplam nufusun ortalama eğitim yılı artırılacak ve bu anlamda okullaşma oranındaki bolgesel farklılıklar da azaltılacaktır.
Duzenlemenin en onemli amaclarından biri de eğitim sistemimizi demokratikleştirme ve esnekleştirme arzusudur. Değişik kademelerde oluşturulacak secimlik derslerle her kesimden vatandaşlarımızın ve oğrencilerimizin eğitimden beklentileri, sosyal ve kulturel talepleri karşılanmaya calışılacaktır. Oğrenciler sporda, sanatta veya başka bir alanda yetenek sahibi ise veya bu alanların birinde kendini geliştirmek istiyorsa 5. sınıftan itibaren kendisine bu imkÂn tanınmış olacaktır.
Duzenlemeyle getirilen bir başka yenilik ise eğitimin kademelere bolunmesidir. Birinci kademe 4 yıl sureli ilkokul, ikinci kademe 4 yıl sureli ortaokul ve ucuncu kademe 4 yıl sureli lise olarak yapılandırılmıştır. Boylece kademeler arası yatay ve dikey gecişlere imkÂn tanınmış, esnek yapı sayesinde bireye yetenek ve gelişimine gore erken yaşlarda tercih hakkı tanınmıştır.
Yapılan değişiklik ile ilkoğretim cağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylul ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş cocuklarımızın ilkoğretime başlamalarına fırsat verilmiştir. Bu konuda dunya genelindeki uygulamalarla paralellik sağlanmış, erken yaşta eğitime başlayan bireyin bir yıl erken hayata adım atması sağlanmıştır. Gunumuz dunyasında istenilen her turlu teknolojik ve fizikî şartların uygunluğu goz onune alındığında bireyin okula bir yıl erken başlaması cok onemlidir.
Sekiz yıllık kesintisiz eğitimde 1. sınıf oğrencisi ile 8. sınıf oğrencisi aynı bahcede oyun oynuyor, aynı tuvaleti kullanıyor ve aynı kantinde alışveriş yapmak icin sıraya giriyordu. Yetişkin oğrencilerin bedensel ustunlukleri karşısında alt sınıf oğrencileri ezilebiliyor, ortak mekÂnlardan yeterince yararlanamıyordu. Yeni sistem, yaş aralığını duşurerek ilkokulların ayrı binalarda, diğer okullara (ortaokul ve lise) devam eden oğrencilerin ise farklı binalarda eğitim yapmasına imkÂn tanımıştır.
SORU 2: Bu duzenleme ile şimdi durum ne olmuştur?
CEVAP 2: Bu değişikliklerle birlikte halen uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirilerek 12 yıllık sure uc kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe 4 yıl sureli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe 4 yıl sureli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve ucuncu kademe 4 yıl sureli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak duzenlenmiştir.
Ozellikle ikinci kademe, yani ortaokullar, oğrencilerin daha ozgur bir birey olarak sivil toplum ve demokratik devlet anlayışı gereğince eğitim sureclerinde ozgur ve karar değiştirme hakkına sahip olmalarına fırsat vermektedir.
Eğitim suresinin onemi kadar, oğrencilerin sistem icindeki programlarda tercih değişikliği yapabilmeleri de en az o kadar onemlidir.
Yeni duzenleme ile ilkokul, ortaokul ve liseler bağımsız (fizikî olarak) oluşturulabileceği gibi, imkÂn ve şartların elverişli olmadığı yerlerde ortaokulların ilkokullarla ya da liselerle birlikte oluşturulmasına da fırsat verilmektedir.
Ortaokullar, program butunluğu korunarak, ust oğretim programlarının butunune yonelik olarak fazla sayıda seceneği barındırıp, lise oğrenim surecinde yer alan programların tercih edilmesine fırsat verecek esneklikte tasarlanacaktır.
Dunyada da temel dersler dışında bireylerin ilgi, istek ve yeteneklerine uygun secmeli derslerden oluşan secimlik ders programları uygulanmaktadır.
Yeni duzenleme ile ortaokul ve liselerde, Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatının secmeli ders olarak okutulması sağlanmıştır.
Ayrıca ortaokullarda, yani ikinci 4 yıllık kademede Turkce, Matematik, Fen, Sosyal Bilgiler ve Yabancı Dil gibi temel dersler dışında secimlik dersler ile lise eğitimi icin alt yapı oluşturulacaktır.
Ortaokullardaki temel dersler (core subject) dışındaki secimlik dersleri, oğrencinin veya ebeveyninin isteğine ve tercihine bağlı olarak alabilme ESNEKLİĞİ getirilmektedir.
Boylece bireylerin demokratik hak ve taleplerine sınırlama değil, aksine sağlanan esneklik ile bu hak ve taleplerin kullanılmasına imkÂn tanınmıştır.
SORU 3: Bu yeni duzenleme nasıl calışacak?
CEVAP 3: Yeni yapı şu an icin sadece ilkokula başlayacak olan oğrenciler ile 8. sınıfı bitirecek oğrencileri doğrudan ilgilendirmektedir. Ara sınıflar, orneğin 3. sınıfta okuyan bir oğrenci icin yeni bir durum şu an icin soz konusu değildir. Onlar, ortaokula gececeği zaman, yani 4. sınıfı bitirecekleri zaman yeni sistemle ve onun sunduğu avantajlarla tanışacaklardır.
Sistemin nasıl calışacağına gelecek olursak: 2012 - 2013 oğretim yılında 30 Eylul 2012 tarihi itibarıyla 5 yaşını tamamlayacak olan cocuklar ilkokul 1. sınıf oğrencisi olarak kayıt yaptıracaklardır. Şu anda ilkoğretim 5, 6 ve 7. sınıflarda okuyan cocuklarımız ise yine aynı ilkoğretim okullarında okumaya devam edeceklerdir. 4. sınıfta okuyan oğrenciler ise artık ilkoğretim 5. sınıf değil, ortaokul oğrencisi olacaklar, ancak sınıf numaralarında kesinti ve yeniden başlama soz konusu olmayacağından 5. sınıf oğrencisi olmaya devam edeceklerdir.
İlkoğretim 8. sınıfta okuyan oğrenciler ise eğitim sisteminden ayrılamayacaklar ve zorunlu eğitimlerine devam edeceklerdir. Bu oğrenciler 2012 - 2013 oğretim yılında lise 1 (9. sınıf) oğrencisi olarak oğrenimlerine devam etmek zorundadırlar.
12 yıllık zorunlu eğitime başlama yaşı Eylul sonu itibarıyla 5 yaşını tamamlayanlar icin başlayacağından, doğal olarak gerek okul oncesi gerekse ilkokul 1. sınıf programı yeni duzenlemelere uygun hale getirilmek uzere gozden gecirilmektedir.
Ayrıca, bilindiği gibi bu değişiklikler yapılmadan once de gerek ilkoğretim okullarında gerekse ortaoğretim okullarında okutulacak dersler Talim ve Terbiye Kurulunun kararı ile belirleniyordu. Hangi derslerin zorunlu ders olarak tum oğrencilere, hangi derslerin ise secimlik ders olarak secen oğrencilere okutulacağı Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile belirlenebiliyordu. Şimdi ise yine Talim ve Terbiye Kurulu hangi derslerin zorunlu dersler, hangi derslerin secimlik dersler olacağını belirleyecek, ancak Kanunda yer alan hukum gereği ayrıca ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında farklı programlar arasında tercihe imkÂn verecek şekilde bu belirlemeyi yapacaktır. Yine ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında oğrencilerin ilgi ve tercihlerine gore secimlik dersler oluşturulacaktır. Ayrıca, tum ortaokul ve liselerde Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin Hayatı isteğe bağlı secmeli ders olarak okutulacak dersler arasında yer alacaktır.
Yeni sistemin calışmasıyla ilgili olarak şu hususu da belirtmek gerekir. İlkokul 4. sınıfı tamamlayan cocuklar ya imam hatip ortaokullarına ya da diğer ortaokullara gidebileceklerdir. Ancak bu konuda şunu ifade etmekte yarar vardır: Genel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında okutulacak zorunlu dersler ile isteğe bağlı secmeli olan Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin Hayatı derslerinde herhangi bir fark olmayacak, sadece diğer secmeli derslerde farklılıklar oluşabilecektir.
SORU 4: Bu sistemi neden 4+4+4 diye ayırıp tanımladınız?
CEVAP 4: Bu konudaki isimlendirmenin temeli 2010 yılında yapılan Milli Eğitim Şurasında alınan kararlara dayanmaktadır. Ayrıca şunu da ifade etmek gerekir ki, dunyada bu konuda o kadar cok ceşitli kademelendirme var ki, bir kacını ornek olarak verirsek: 8+4, 3+5+2, 4+5+2, 5+4+3, 5+3+4, 6+2+4, 6+3+2, 6+3+3, 6+3+4, 7+3+2. Her bir ulke kendi gelenekleri, kulturleri, bulunduğu coğrafi konum vb. gibi bircok sebeple bu kademeleri oluşturuyor. Eğer bize neden 4+4+4 diye sorulursa, benzer bir sorunun mesela Hollanda'ya neden 6+2+4, Japonya'ya neden 6+3+3, Rusya'ya neden 4+5+2, Fransa'ya neden 5+4+3 ... şeklinde sorulması gerekir.
Yeni yapıda, hedeflenen esnek program anlayışı ve cocukların gelişim ozellikleri esas alınarak bu kademelendirme yapılmıştır. İlk dort, cocuğun okula alıştığı ve temel becerileri kazandığı evredir. İkinci dort,cocuğun yeteneklerini sınadığı ve geliştirdiği bir kademedir. Ucuncu dort ise cocuğun yetenek, gelişim ve tercihleri doğrultusunda genel eğitim veya mesleki ve teknik eğitim alacağı kademedir.
SORU 5: Bu Kanun yeterince tartışıldı mı?
CEVAP 5: 1997 yılında 8 yıllık KESİNTİSİZ zorunlu eğitim, hicbir hazırlık yapılmadan ve olağanustu yonetim şartlarının gecerli olduğu bir donemde, bir dayatma olarak getirildiğinden bu yana eğitim yapımızın kesintili veya kesintisiz olması tartışılmaktadır. Yani kesintililik veya kesintisizlik sorunu bu ulkede 15 yıldır tartışılan bir konudur.
Diğer taraftan Cumhuriyetin ilk gunlerinden bu yana zorunlu eğitim suresinin uzatılması her kesim tarafından ileri surulmuş ve genel kabul gormuş bir duşuncedir. Nitekim zaman zaman zorunlu eğitim sureleri uzatılmış, son olarak 1997 yılında 8 yıla cıkarılmıştır. Ancak bu surenin kesintisiz olması, biraz once de ifade edildiği gibi ilk gununden itibaren eğitim camiası, akademi dunyası, ceşitli toplum kesimleri ve siyasiler tarafından surekli tartışılmıştır. Diğer taraftan son yıllardaki Milli Eğitim Şuralarına da bakıldığında bu tartışmaların yapıldığını ve son olarak 2010 Şurasında tavsiye kararına donuşturulduğunu goruyoruz. Ayrıca teklif verildikten sonra konu Turkiye Buyuk Millet Meclisi Milli Eğitim, Kultur, Genclik ve Spor Komisyonundaki calışmalar suresince konuyla ilgili tum sivil toplum orgutleri ve akademik cevrelerin goruş ve onerileri alınmak uzere dinlenmiş, uygun olanlar metne yansıtılmış, Genel Kurul calışmaları suresince de toplumdaki tartışmalar, değerlendirmeler, oneriler dikkate alınarak bazı değişiklikler gercekleştirilmiştir.
SORU 6: Boylesine kapsamlı bir duzenleme nicin Hukumet tasarısı olarak değil de teklif şeklinde Turkiye Buyuk Millet Meclisine sunuldu?
CEVAP 6: Turkiye Buyuk Millet Meclisi bilindiği gibi yasama organımızdır. Anayasanın 88 inci maddesine gore Turkiye Buyuk Millet Meclisi uyelerinin her biri her konuda kanun teklifi verebilir. Dolayısıyla milletvekilleri Milli Eğitim Sistemi ile ilgili konularda da kanun teklifi verme ehliyetine sahiptir. Bir konunun kanunlaşması Turkiye Buyuk Millet Meclisinde belli bir coğunlukta kabul edilmesine bağlıdır. Yoksa kanun teklifi veya kanun tasarısı olmuş olmasının hicbir onemi yoktur. Kanunlaşan metinlerin uygulanmasında da bunun hicbir onemi yoktur. Bu artık Turkiye Buyuk Millet Meclisinin iradesidir.
SORU 7: Nicin medya ve sivil toplum orgutleri bu konuya bu kadar olumsuz yaklaşıyorlar?
CEVAP 7: Bu duzenlemeye karşı cıkışları iki temel nedene dayandırabiliriz. Birincisinde ideolojik bir bakış vardır. Boyle duşunenler, bireysel ve kulturel farklılıkları bir potada eriterek tek tip insan yetiştirmek alışkanlığından vazgecemiyorlar. Dunyayla rekabet etmek gibi bir amac taşımıyorlar.
İkinci neden ise bilgi eksikliği, yapılan değişikliğin objektif bir şekilde ve cok yonlu değerlendirilememesidir. Eğitim ile ilgili konularda bilimsel yeterliliği bulunmayan ve duzenlemeden habersiz, ama kategorik olarak belirli bir taraf icinde olanların eleştirileri gerceği yansıtmamaktadır.
SORU 8: Bu yeni sitem 2012 Eylul ayında uygulanacak mı?
CEVAP 8: Bu Kanunla getirilen sistem 2012 - 2013 oğretim yılında uygulamaya gecirilecektir. Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilkoğretim oğrencileri ortaokul 1. sınıf oğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan oğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır.
II- YAŞLA İLGİLİ SORULAR
SORU 9: Okul oncesi eğitim hangi yaşta başlayacak?
CEVAP 9: Okul oncesi eğitime başlama yaşında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yeni sistem gercekleştirilmeden once 37 - 72 ay arasındaki cocuklar okul oncesi eğitime gidebiliyorlardı. Şimdi de yine 36 ayını tamamlamış cocuklar okul oncesi eğitime başlayabileceklerdir. Ancak zorunlu temel eğitime başlama yaşı değişmiş olduğundan ust sınırda bir değişiklik soz konusudur. Buna gore, 30 Eylul 2012 tarihi itibariyle 37 - 66 ay arasındaki cocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48 - 66 ay arasındaki cocukların ise anasınıflarında okul oncesi eğitim almaları sağlanacaktır
SORU 10: Zorunlu eğitime (ilkokula) başlama yaşı ne olacak?
CEVAP 10: Esasen ilkokula başlama yaşında yeni duzenleme ile milli eğitim sistemimizin iki temel kanunu olan 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunu ile 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda onceki duzenlemeye gore bir farklılık yapılmamış, sadece iki kanun arasında paralellik sağlanmıştır.
Her iki kanunda da aynı şekilde duzenlenen 5 yaşını o yılın Eylul ayı sonunda dolduran oğrenciler ilkokula başlar hukmu gereğince, 2012 - 2013 oğretim yılından itibaren esasen 30 Eylul 2012 itibarıyla 60 ayını dolduran cocukların ilkokula başlamaları gerekmektedir. Ancak kamuoyunda yaşanan yoğun tartışmalar, talepler ve Bakanlık olarak değerlendirmelerimiz sonucunda Eylul sonu itibarıyla 66 ayını dolduran cocukların ilkokula kayıt yaptırmasına karar vermiş bulunuyoruz.
2012 - 2013 eğitim ve oğretim yılı icin 30 Eylul 2012 tarihi itibarıyla 66. ayını tamamlayacak cocuklar olan 30 Eylul 2007 tarihinde ve oncesinde doğmuş oğrencilerin okul kayıt işlemleri e-okul sistemi uzerinden merkezi sistemle yapılacaktır. Ancak, yaşca kayıt hakkı elde etmemiş olduğu halde fizikî ve ruhî gelişim yonunden hazır olduğu duşunulen 61 - 66 ay arasındaki cocuklar da velisinin yazılı isteği uzerine ilkokul eğitimine yonlendirilebilir.
SORU 11: 2007 doğumlu bir cocuğun ailesi birinci sınıfa değil de anaokuluna cocuğunu vermek isterse ne olacak?
CEVAP 11: 2007 yılı doğumluları doğum aylarına gore ayrıştırarak değerlendirmek gerekir. Bir onceki soruda da ifade edildiği gibi, 2012 - 2013 eğitim ve oğretim yılı icin 30 Eylul 2012 tarihi itibariyle 66. ayını dolduranların kayıt işlemi e-okul sistemi uzerinden merkezi sistemle yapılacaktır. 30 Eylul 2007 tarihinden sonra doğan ve gelişim yonunden yeterince hazır olduğu duşunulen 61 - 66 ay arasındaki cocuklar ise velisinin istemesi halinde ilkokula yonlendirilebilecek, aksi halde okul oncesi eğitim kurumlarına devamları sağlanacaktır.
SORU 12: İlkokula kayıt nasıl yapılacak?
CEVAP 12: 2012 - 2013 eğitim oğretim yılı icin 30 Eylul 2012 tarihi itibarıyla 66. ayını dolduranların (30 Eylul 2007 ve oncesinde doğanların) ilkokul birinci sınıf kayıtları e-okul sistemi uzerinden adrese dayalı veri tabanından alınan bilgilerle otomatik olarak yapılacaktır. Velilerin kayıt ile ilgili yapacakları herhangi bir işlem olmayacaktır.
SORU 13: Cocuklar daha erken yaşta okula başlayınca, yapılan eğitim onun icin daha ağır kalmayacak mı?
CEVAP 13: Yeni duzenleme ile ilkoğretim birinci sınıfa o eğitim oğretim yılı icin 30 Eylul itibariyle 66. ayını dolduranlar kayıt olacaktır. Daha onceki uygulamada ise o yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 72. ayını dolduranlar kayıt olmaktaydı. Dolayısıyla okulların eğitime başladığı Eylul itibarıyla bu cocuklar 68 - 69 aylık oluyorlardı. Bakıldığında yeni uygulama ile eski uygulama arasında fark sadece 2 aylık bir sureyi kapsamaktadır. Yani 2 ay daha erken ilkokul birinci sınıfa başlayacaklardır. Bu fark cocukların fizikî ve ruhî gelişiminde olumsuzluk yaratmayacaktır. Ayrıca birinci sınıfta uygulanacak programlar yeni durum nedeniyle yaş grubuna uygun olarak revize edilmektedir.
III- OKULONCESİ İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 14: Okul oncesi eğitim nasıl uygulanacak?
CEVAP 14: Yukarıda yapılan acıklamalar nedeniyle 37 ila 66 ay arasındaki cocuklarımız okul oncesi eğitim cağını oluşturacaktır. Onceden 61 - 72 ay arasındaki cocukların okul oncesi eğitimde yuzde 100 okullaşma hedefi varken, şimdi yeni duzenleme sonucunda 48 - 66 ay arasındaki cocuklarda yuzde 100 okullaşmayı sağlamak hedefimiz oluşmuştur. Diğer taraftan şu anda faaliyetleri devam eden "3, 4, 5 Erken Eğitimi Sec" programını uygulayan Bakanlığımızın okul oncesi eğitimde hedefi yine %100 okullaşmadır.
IV- GECİŞ SİSTEMİ İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 15: İlkokullardan ortaokullara kayıt nasıl olacak?
CEVAP 15: 2011 - 2012 eğitim ve oğretim yılında ilkoğretim 4. sınıfta okuyan ve bir ust sınıfa gecen oğrencilerin 2012 - 2013 eğitim ve oğretim yılında ortaokul 1. (5.) sınıfa kayıtları e-okul sistemi uzerinden merkezi olarak yapılacaktır. Yani eğitim bolgelerinde ilkokul ve ortaokul olarak belirlenen okullara kayıt sistemi sadece ilkokullara yeni kayıt olacak 1. sınıflar ile ortaokullarda 5. sınıf oğrencilerinin tamamı icin e-okul sisteminden yapılacaktır. Ancak 2012 - 2013 eğitim ve oğretim yılında eğitim oğretime başlamış olan imam hatip ortaokulları varsa bu okullara devam etmek isteyen 5. sınıf oğrencilerinin kayıtları velileri tarafından bu okullara yapılacaktır. Dolayısıyla bu cocukların imam hatip ortaokullarına kayıtları yapıldığında e-okul sisteminden kaydının yapıldığı ortaokuldan kaydı duşulecektir.
SORU 16: Ortaokullara sınavla mı gecilecek?
CEVAP 16: Butun ortaokullara geciş herhangi bir sınava tabi olmaksızın e-okul sisteminden merkezi olarak adrese dayalı nufus kayıt sistemi verilerine gore yapılacaktır.
SORU 17: Ortaokul ara sınıflarından (6, 7 ve 8) imam hatip ortaokullarına geciş olacak mı?
CEVAP 17: Eylul 2012 tarihi itibariyle uygulanacak olan yeni eğitim sisteminde imamhatip ortaokullarının sadece 5. sınıflarına oğrencileri alınacaktır. İmam hatip ortaokullarında uygulanacak olan oğretim programlarının (Kuranı Kerim ve Hz. Peygamberin Hayatı gibi) uygulanmasında butunluğun sağlanması icin bu uygulama gereklidir. Bu nedenle ortaokulların (ilkoğretim okullarının) ara sınıflarında okuyan oğrencilerin imam hatip ortaokullarına gecişi mumkun değildir. Ayrıca, 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanununa eklenen gecici 11 inci maddeye gore bu maddenin yayımı tarihinde ilkoğretim kurumlarının 5, 6, 7, ve 8 inci sınıflarında eğitim gorenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlayacaklardır.
SORU 18: 2011 - 2012 eğitim - oğretim yılında 8. sınıf oğrencileri liselere nasıl gececek?
CEVAP 18: 2011 - 2012 eğitim ve oğretim yılında 8. sınıfta okuyan oğrencilerden Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve ozel yetenek sınavı sonuclarına gore oğrenci alan ortaoğretim kurumlarından herhangi birine yerleşemeyen oğrenciler ile bu sınava katılmayan oğrencilerin tamamının ilce yoneticilerimizin koordinasyon ve takibi sonucunda tercihleri ve kapasite imkanları cercevesinde genel liselere, imam hatip liselerine ve mesleki ve teknik liselere kayıt yaptırmaları sağlanacak ve bu e-okul sisteminden takip edilecektir.
SORU 19: Bu sistem ozel okullara giriş konusunu değiştirecek mi? Uskudar Amerikan, Avusturya Lisesi gibi okullar ortaokul bolumlerini tekrar acabilecekler mi?
CEVAP 19: Ozel Yabancı Okullar ile Ozel Okulları birbirinden ayırmak gerekmektedir.
Ozel okullar tamamen Turk eğitim mevzuatına tabi olup mevzuattaki her turlu değişikliklere uymakla yukumludur. Nitekim 222 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinde "Turk vatandaşı kız ve erkek cocuklar ilkoğrenimlerini resmi veya ozel Turk ilkoğretim okullarında yapmakla mukelleftir." hukmu bulunmaktadır.
Bu Kanun hukmu doğrultusunda yabancı okullar ortaokul acamazlar. Ozel Turk okulları ise bağımsız ortaokul acabileceklerdir.
SORU 20: İstanbul Erkek, Galatasaray gibi okullara oğrenci gecişi nasıl olacak?
CEVAP 20: Mevcut durumdaki oğrenci kabul esas ve usulleri uygulanmaya devam edecektir.
SORU 21: Seviye Belirleme Sınavlarına (SBS) devam edilecek mi?
CEVAP 21: Yakın zamanda sınav sisteminde onemli değişiklikler olmayacak, ancak uzun donemde lise eğitiminde okul ceşitliliği yerine program ceşitliliği esas olacağından bu sınavların eleme, sıralama ve yerleştirme amaclı olması yerine, programlardaki kazanımların olculmesi ve değerlendirilmesi amaclı yapılması ongorulmektedir.
SORU 22: Bu sistem lise ve universite giriş sınavlarında nasıl değişiklikler getirecek?
CEVAP 22: Sınav sistemlerinde kısa surede herhangi bir değişiklik beklenmemelidir.
Zaten ilkokulu bitiren oğrencilerin ortaokullara devam etmesinde herhangi bir değişiklik soz konusu olmayacaktır.
Ortaokulu bitiren oğrencilerin liselere devamı konusunda ise birkac yıl daha Seviye Belirleme Sınavına (SBS) gore bir secme sureci devam edecektir.
Esasen bu konu diğer bazı konulardaki calışmalarımızla birlikte değerlendirilmesi gereken bir konudur. Bilindiği gibi, lise (ortaoğretim) duzeyinde temel olarak iki farklı tur bulunmaktadır. Genel ortaoğretim kurumları (liseler) ve mesleki ve teknik ortaoğretim kurumları (liseler). Ancak bunların icindeki turlere gecildiğinde tur ve program bazında farklılıklar coğalmaktadır. Son yıllarda bu turlerin azaltılması ve programların guncellenerek artırılması yonunde bir calışma Bakanlığımızda devam etmektedir. Şu anda sistemde bulunan genel ortaoğretim kurumları genel liseler, Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu oğretmen liseleri, guzel sanatlar ve spor liseleridir.
Ayrıca, iki oğretim yılı boyunca uygulamaya devam edilen genel liselerin Anadolu liselerine donuşturulmesi calışmaları bu oğretim yılında da devam etmektedir. Onumuzdeki oğretim yılı sonunda bu calışma tamamlanarakgenel liseler tamamen kaldırılacak ve bunlar ya Anadolu Lisesi ya da mesleki ve teknik liseye donuşmuş olacaktır. Bu calışma tamamlandığında hem tur bazında azalma hem de turlerin programları bazında bazı değişiklikler hayata gecirilecektir.
Mesleki ve teknik eğitimde ise turlerin tamamının kaldırılması ve programların guncellenerek artırılması calışması devam etmektedir. Bunların sonucunda turler arasında programlardan kaynaklanan kalite farklılıkları kaldırılmış olacak ve ortaokullardan liselere gecişlerde secme ve sıralamaya dayalı merkezi sınav uygulaması da gereksiz hale gelecektir.
Liselerden universiteye gecişte ise yine makul bir sure sonunda yerleşme sisteminde değişikliklergercekleştirilecektir. Bu sure icinde ise oncelikle universite eğitimindeki kapasite arzını artırmak ilk hedefimizdir.Her ne kadar şu anda acık oğretim dÂhil universitelerimizin kontenjanları liselerden o yıl mezun olan oğrenci sayısına ulaşmış ise de, gecmişten gelen bir birikim bulunması ve eğitim alanı veya universitesi tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen oğrencilerin de taleplerini karşılayacak kadar kontenjan oluşmasına halen ihtiyac bulunmaktadır.
Gerek lise duzeyindeki kurumlarımızın turlerinde ve programlarında gercekleştirilecek değişiklikler ve bunlar arasındaki kalite farklılıklarını kaldıracak yeni uygulamalarımız, gerekse universitelerimizdeki gelişmeler sonucunda birkac yıl icerisinde liselerden universitelere geciş sisteminde de değişiklikler yapılmasını sağlayacak ortamı oluşturacak ve şimdiki gibi oğrenci secme, sıralama ve elemeye dayalı merkezi sınav sistemi ortadan kaldırılmış olacaktır. Oğrenci secmeye dayalı sınavlar yerine eğitim sisteminin kalitesini olcen değerlendirmelere yonelmek ve meslek liselerini guclendirmek bu tarz sınavların ve dolayısıyla dershanelerin onemini de azaltacaktır.
V- MESLEKİ/TEKNİK EĞİTİM VE YONLENDİRME İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 23: Yeni duzenlemede ilk 4 sınıftan sonra mesleklere yonlendirme olacak mı?
CEVAP 23: Kanunun hicbir yerinde yonlendirmeden soz edilmemektedir. Bu vesile ile ilkokullarda yonlendirmenin yapılacağı, 9 yaşındaki cocukların mesleki eğitime başlatılacağı şeklindeki acıklamaların ne kanunla ne pedagoji bilimi ile ne de Bakanlığımız amaclarıyla ve dunyadaki gelişmelerle bağdaşmadığınıacıkca ifade etmek gerekir. Kaldı ki dunyada mesleki eğitim gittikce yuksek oğretim duzeyine cekilmektedir. Bizce de doğrusu budur.
Bireyin hayatında başarılı ve mutlu olabilmesi icin bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir. Rehberliğin amacı da bireyin bu nitelikleri kazanmasına yardım etmektedir. Bu nitelikler;
- Verimli calışma,
- Sınava hazırlanma,
- Zamanı iyi kullanma,
- Etkili karar verme,
- Problem cozebilme,
- Plan yapabilme,
- Kendini tanıma,
- Etkili iletişim,
- Meslekleri tanıma,
- Kendi yetenek, ilgi ve kişilik ozelliklerini tanıma,
- Meslekler arası bağ kurabilme,
- Toplum hayatına uyum sağlayabilme,
- Başkalarına saygı ve yardımlaşma gibi bilgi, değer ve yeteneklerdir.
Oğrencilerin psikolojik acıdan sağlıklı, kendini tanıyan, guven duyan, uygun eğitsel ve mesleki kararlar alabilen, kişiler arası iletişim becerileri gelişmiş, kendini doğru ifade edebilen, uretken ve hayattan zevk alan bireyler olmalarına yardımcı olmak uzere rehberlik ve yonlendirme etkinlikleri halihazırda ilkokullarda 1 - 5. sınıflarda serbest etkinlik calışmalarında ve ortaokullarda da 6 - 8. sınıflarda rehberlik/sosyal etkinlikler dersinde verilmektedir. Ayrıca ortaoğretim okullarında 9 - 12. sınıflarda ortaoğretim rehberlik ve yonlendirme dersi programı uygulanmaktadır.
Rehberlik ve yonlendirmenin temel amacı mutlu ve başarılı bir hayatın parcası olan meslek seciminde doğru kaynakların kullanılmasıdır. Bu amacla ulusal mesleki bilgi sistemi oluşturularak oğrencilerin once kendilerini tanımaları ve iş imkÂnlarını oğrenerek eğitimlerini planlamalarına destek verilmektedir.
Eğitim sistemimize getirilen esneklik ile oğrenciler ortaokul sonunda da farklı programlara devam imkÂnına kavuşmuşlardır. Kaldı ki oğrencilerimiz universiteye girişteki katsayı farklılığının kaldırılmasıyla ortaoğretim sonunda da istek, ilgi ve yeteneklerine ve akademik yeterliliklerine gore tercih hakkına sahip olmuşlardır.
SORU 24: Mesleki ve teknik eğitime oğrenciler ne zaman başlayacak?
CEVAP 24: Bu konuda cok yoğun bir şekilde kara propaganda yapılmaktadır. Yapılan değişikliklerin hicbir yerinde ortaokullarda meslekî eğitimden ve 9 yaşında mesleki eğitime başlamaktan soz edilmemektedir. Eğer bundan amac imam hatip ortaokulları ise evet bu değişikliklerle sadece imam hatip ortaokulları kurulmuştur. İlkokulu bitiren cocuklardan dileyenler imam hatip ortaokullarına devam edebileceklerdir. Ancak bu okullardaki zorunlu dersler ile genel ortaokullardaki zorunlu dersler arasında herhangi bir farklılık olmayacaktır. Sadece bu zorunlu derslere ilave olarak imam hatip programları ile ilgili olacak diğer dersler yer alacaktır. Kaldı ki, genel ortaokullarda da secmeli dersler arasında din eğitimine dair dersler yer alacaktır. İmam hatip ortaokullarının dışındaki ortaokulların hic birisi meslekî eğitim veren ortaokul değildir. Bu nedenle meslekî ve teknik eğitim 9. sınıfta, yani ucuncu kademede (4'te) başlamaktadır. Hatta şu anda yururlukte bulunan sistemimize gore mesleki ve teknik liselerin 9. sınıflarında genel liselerin 9. sınıflarında uygulanan mufredat uygulanmakta, yani ortak mufredat uygulanmakta ve doğrudan mesleğe yonelik programlar 10. sınıftan itibaren başlamaktadır. Esasen bu nedenle de Yuksekoğretime Geciş Sınavında (YGS) 9. sınıf ve onceki sınıfların program ve kazanımlarından sorular sorulmaktadır.
VI- PROGRAMLA/MUFREDATLA İLGİLİ SORULAR
SORU 25: Yeni duzenleme icin programlar değişecek mi?
CEVAP 25: İlkokul programları kademeli olarak yenilenecektir. Ozellikle ilkokula başlama yaşına paralel olarak program hazırlıklarımız daha onceden başlamış ve tamamlanmak uzeredir. 2012 - 2013 eğitim-oğretim yılı icinyeni ders kitapları yazılmasını gerektirecek boyutta bir program değişikliği olmayacaktır. Ancak izleyen oğretim yıllarında kademeli olarak oğretim programlarında uyarlamalar ve buna bağlı olarak da ders kitaplarında bazı değişiklikler yapılması gundeme gelebilecektir.
SORU 26: Yeni duzenlemede program nasıl olacak?
CEVAP 26: İlkokullarda, ilkoğretim 2 - 4. sınıflarında okutulan program yine okutulmaya devam edecek. Ancak 1. sınıf programlarında yeni yaş durumu dikkate alınarak bu yaş durumuna uygun gerekli duzenlemeler yapılacaktır.
İlkokullar, oğrencilerin cevreye duyarlılıklarını artıracak, okuma yazma becerilerini geliştirecek, sosyalleşmelerini sağlayacak ve temel yaşam kurallarını oğrenecekleri bir eğitim kademesi olacaktır.
VII- SECMELİ DERSLERLE İLGİLİ SORULAR
SORU 27: Secmeli ders ilkokullarda uygulanacak mı?
CEVAP 27: İlkokullarda secmeli ders uygulaması olmayacaktır. Secmeli dersler ortaokul ve liselerde uygulanacaktır.
SORU 28: Secmeli dersler hangi kademede başlayacak?
CEVAP 28: Kanunda "Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı, isteğe bağlı secmeli ders olarak okutulur" denilmektedir. Diğer secimlik derslerin adı gecmemektedir. Ancak ortaokul ve lisede secmeli dersler icin geniş bir havuz oluşturulacak ve okulların oğretmenler kurulu bu havuzdan dersleri sececektir.
Ortaokullarda ve liselerde okuyan tum oğrencilerimiz secmeli dersleri alabileceklerdir.
SORU 29: Yabancı okullar, orneğin Fransız Lisesi din eğitimini iceren secmeli dersleri almak isterse nasıl yapılacak? Kuran-ı Kerim ve Arapca derslerini isterlerse bu okullar alabilecek mi?
CEVAP 29: Yabancı okullar Turk mevzuatına tabidir. Dengi resmi okullarımız icin konulmuş programlar bunlar icin de gecerli olacaktır.
SORU 30: Azınlık okullarında Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin Hayatı dersi olacak mı? Farklı dinlere mensup oğrenciler kendi dinlerini mi okullarda oğrenecekler?
CEVAP 30: Azınlık okullarında okuyan oğrenciler icin Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı ders olarak okutulmayacaktır.
Azınlık okullarında kendi dinleriyle ilgili dersler zaten okutulmaktadır.
SORU 31: Yeni eğitim sisteminde (ozellikle secmeli dersler belirlenirken), toplumsal talepler dikkate alınacak mı? Orneğin, ilkokul oğrencilerine din eğitimi imkÂnı sağlanması hususu veya Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi dersi 1. sınıftan itibaren mufredatta yer alacak mı? Ayrıca, farklı din ve mezheplere gore secmeli dersler sunulacak mı? Turkiye'de konuşulan dillerin oğretimi talepleri de dikkate alınacak mı?
CEVAP 31: İlkoğretim okullarında secmeli dersler belirlenirken oğrencilerin gelişim ozelliklerinin yanı sıra ilgi ve ihtiyaclarının da dikkate alınması gerektiği Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2010 yılında aldığı 75 sayılı Kurul Kararında acıkca belirtilmiştir. Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi dersi ilkokul 4. sınıftan itibaren okutulmaktadır. Farklı din ve mezheplere gore secmeli derslerin okutulması ya da Turkiye'de konuşulan farklı dillerin oğretimi konusunda oğretim programlarının yanı sıra oğretmen faktorunun de goz onune alınması gerekir. Gelişim ozellikleri dikkate alındığında 1. sınıftan itibaren ahlak eğitimi, değer eğitimi veya karakter eğitimi gibi uygulama temelli derslere yer verilebilir.
VIII- OĞRETMENLERLE İLGİLİ SORULAR
SORU 32: Anaokulu oğretmenleri 1. sınıflarda gorev alacak mı?
CEVAP 32: Okul oncesi oğretmenleri yine okul oncesi oğrencilerine, sınıf oğretmenleri ise ilkokuldaki oğrencilere ders vereceklerdir. Okul oncesi oğretmenlerinin ilkokul oğrencilerine ders vermesini gerektirecek bir durum soz konusu olmayacaktır.
SORU 33: 5. sınıf oğretmenleri ne olacak?
CEVAP 33: Şu anda 5. sınıflarımızda iki ayrı alanda oğretmenlerimiz gorev yapmaktadır: Sınıf oğretmenleri ve alan/branş oğretmenleri. Branş oğretmenleri bakımından herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Cunku, 5. sınıf artık ortaokul kademesini oluşturmakta ve tum dersler branş derslerinden oluşacaktır. Dolayısıyla bu oğretmenlerimiz yine alan/branş derslerini vermeye devam edeceklerdir.
Sınıf oğretmenleri konusunda ise kasıtlı bir bicimde, yeni sistemi engellemek amacıyla ve oğretmenlerimiz arasında tedirginlik oluşturmak icin yalan haber ve dedikodu uretilmektedir. Şu anda 5. sınıflarımızdaki 37.722 sınıf oğretmenimiz yeni sistem nedeniyle norm fazlası konuma duşmektedir. Ancak, bir gercek gozlerden kacırılmaya calışılıyor. 2012 - 2013 oğretim yılında 66. ayını tamamlayan cocuklarımızın da ilkokul 1. sınıfa kaydolacak olması nedeniyle 1. sınıflarımızda onceki yıllara gore cok daha fazla oğrenci kaydı gercekleştirilecektir. (Ayrıca 60 - 66 ay arasındaki cocuklardan da kayıt olacak olanlar duşunulduğunde bu sayının daha da artması mumkundur) Dolayısıyla bir ilkokulumuzun 1. sınıflarında diyelim ki onceden 3 veya 4 şube varken şimdi 5 veya 6 şube olacak. Bu oğretmenlerimiz yeni acılacak şubelerde gorevlerine devam edecekler. Ayrıca, şu anda 1 - 5. sınıflarda ulke genelinde şube/oğretmen başına duşen oğrenci sayısı ortalama 30 iken, yeni sistemle 1 - 4. sınıflarda bu sayı yaklaşık 22 civarına inmiş olacaktır.
Diğer bir deyişle, uygulamanın ilk yılında okula kayıt yaşının erkene cekilmesi nedeniyle birinci sınıflar duzeyinde oğretmen ihtiyacı doğacaktır. Ayrıca sistemde hÂl ucret karşılığı derse giren oğretmenler bulunmaktadır. Ortaya cıkacak oğretmen fazlalılığı bu alanlarda da değerlendirilecektir.
SORU 34: Ortaokullarda sınıf oğretmenleri gorev alacak mı?
CEVAP 34: Sınıf oğretmenleri birinci kademede (ilk dortte), branş oğretmenleri ise ikinci ve ucuncu kademede (dortte) kadrolu olarak gorev yapacaklardır. Ortaokullarda tum derslerde branş oğretmenleri gorev alacaktır.
SORU 35: Din eğitiminin oluşturacağı personel ihtiyacı nasıl karşılanacak?
CEVAP 35: Din eğitimi icerikli dersler icin oncelikle Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi Dersi oğretmenlerinden ve imam hatip liselerindeki meslek dersi oğretmenlerinden yararlanılacak, bunlarla ihtiyacın giderilememesi halinde ise ilahiyat mezunu ve pedagojik formasyonu olan kişilerden yararlanılacaktır.
IX- HAZIRLIK SINIFI İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 36: İlkokuldan sonra ozel okullar isterse hazırlık sınıfı acabilecek mi?
CEVAP 36: Ortaokullardaki birinci sınıflarda haftalık ders cizelgelerinde ozel veya resmi okul ayrımı olmayacaktır. Ancak tum okullarımızda (ortaokul birinci sınıf) haftalık ders cizelgesinde (temel derslerle birlikte) yabancı dil ders saatlerinde esneklik sağlanabilir.
Hazırlık sınıfları uluslararası alanda eğitim oğretim yılından sayılmamaktadır. Ancak haftalık ders cizelgelerindeki secimlik derslerle yabancı dil saatleri artırılabilecektir.
X- FİZİKİ YAPI, ORTAOKULLAR VE OKULLARIN YONETİMİ İLE İLGİLİ SORULAR
SORU 37: Yonetim kadrosu nasıl şekillenecek?
CEVAP 37: Yeni yapıda okullar, ilkokul (4 yıl), ortaokul (4 yıl) ve lise (genel, mesleki ve teknik) (4 yıl) şeklindedir. İkinci 4 yıllık bolumun bağımsız olması esas ise de imkÂn ve şartlara gore ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilecektir.
Her uc kademenin bağımsız olması durumunda ayrı mudurleri olacaktır. Ortaokulların ilkokullar veya liselerle birlikte kurulması halinde ise bir mudur tarafından yonetilmesi mumkun olabilir. Ancak bu durumda oğrenciler sabahcı ve oğleci ya da birden fazla bina olması durumunda ayrı binalarda olacak şekilde ayrılabilecektir.
SORU 38: Aynı okul binası farklı okul seviyelerince kullanıldığında yonetim nasıl oluşturulacaktır?
CEVAP 38: Ortaokulların ilkokul veya liselerle birlikte aynı binada kurulması halinde okulun bir muduru bulunacaktır. Bunun icin binada daha once gorev yapan okul muduru yeni uygulamaya gore iş ve işlemleri yurutecektir.
Orneğin ilkokul ve ortaokulun aynı binada bulunması durumunda mevcut okul muduru ilkokul ve ortaokulun yonetiminden sorumlu olacaktır. Ortaokulun lise ile birlikte kurulması durumunda ise lise muduru ortaokulun iş ve işlemlerini de yurutecektir.
SORU 39: Aynı okul binasında ilkokulla ortaokul ya da ortaokulla lise uygulaması nasıl olacak?
CEVAP 39: Oncelikle belirtelim ki, yeni sistemde her uc kademenin de fizikî bakımdan bağımsız olması esastır. Bu nedenle şu anda tum illerimizde bu yonde bir calışma yurumektedir. Bu calışma kapsamında hangi ilkoğretim okullarının ilkokul, hangi ilkoğretim okullarının ise ortaokul olacağına karar verilecektir. Bu kararlar oluşturuluyorken il ve ilcemudurlerimiz eğitim bolgelerini de dikkate alarak, okul yonetimi ile goruşerek kararlarını oluşturacaklardır. Ayrıca, 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanununa eklenen gecici 11 inci maddeye gore bu maddenin yayımı tarihinde ilkoğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında eğitim gorenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlayacaklardır. Buna gore, mumkun olan yerlerde oğrencilerin taşınması da dÂhil olmak uzere eğitim bolgelerindeki ilkoğretim okullarının bazıları ilkokul bazıları da ortaokul olarak belirlenecektir. Ancak, bu durumun mumkun olmadığı yerlerde yine ilkokul ve ortaokul olarak belirleme yapıldıktan sonra mevcut oğrencilerin taşınması yapılmaksızın ilkokul olarak belirlenen okulların sadece 1. sınıfına kayıt yapılacak, ortaokul olarak belirlenen okulların ise sadece 5. sınıfına kayıt yapılacaktır. Bu durumda ilkokul olarak belirlenen bir ilkoğretim okulunun 4. sınıfında okuyan cocuk 5. sınıf olarak ortaokul olarak belirlenen okula kayıt olacaktır. Boylece 4 yıllık bir sure icerisinde ilkokul ve ortaokul sistemi fizikî olarak ayrı mekÂnlarda eğitim oğretim yapar hale gelecektir. Bu ilkoğretim okullarının 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında okuyan oğrenciler ise eğitimlerini mevcut okullarında tamamlayacaktır.
Aynı bina icerisinde ilkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin birlikte bulunması durumunda, okul giriş cıkış kapıları ile bahce gibi ortak kullanım alanlarının oğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak duzenlenmesi sağlanacak, ayrıca ikili oğretimle her iki kademe oğrencileri farklı zamanlarda okulda bulunacaklardır.
SORU 40: Galatasaray, İstanbul Erkek Lisesi, Fen Liselerinin ortaokulları acılacak mı?
CEVAP 40: Acılmayacak.
SORU 41: Mevcut okulların fizikî yapısında bir duzenleme yapılacak mı?
CEVAP 41: Fizikî şartların uygun olduğu durumlarda ilkokul, ortaokul ve lisenin bağımsız olarak duzenlenmesine oncelik verilecektir.
Okulların fiziki ortamları, oğrencilerin gelişim ozellikleri dikkate alınarak duzenlenecektir.
XI- CEŞİTLİ SORULAR
SORU 42: Kur'an-ı Kerim dersinde kıyafetler nasıl olacak?
CEVAP 42: Sadece ders sırasında olmak uzere imam hatip okullarında kız oğrenciler isterlerse başortulu bu dersi okuyabilir. İmam hatip okulları dışındaki okullarda da yine aynı şekilde o derse mahsus olmak uzere başortulu ders yapılabilir.
SORU 43: Ortaokullardan sonra Acık Lise uygulaması nasıl olacak?
CEVAP 43: Lise eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Ortaokulu bitiren oğrenciler 2012 - 2013 oğretim yılından itibaren liselere devam etmek zorundadırlar. Lise eğitimine devam mecburi olup devam etmeyenlere mevcut idarî tedbirler uygulanacaktır. Ancak bilindiği gibi yeni duzenleme ile ortaokulu tamamlayanlar veya liseye devam edenler isterlerse zorunlu eğitimlerini yaygın lise oğretiminde (acık lise) tamamlayabileceklerdir.
SORU 44: Yatılı ilkoğretim okullarında hangi oğrenciler okuyacak?
CEVAP 44: Yatılı ilkoğretim bolge okullarının yatılı kısımlarında sadece ortaokul (5, 6, 7 ve 8. sınıf) oğrencileri yatılı olarak kalacaktır. İlkokul oğrencilerinin ise koy okullarında veya taşımalı olarak diğer ilkokullar ile yatılı ilkoğretim bolge okullarında gunduzlu olarak oğrenimlerine devam etmeleri icin gerekli tedbirler alınacaktır.
SORU 45: Birleştirilmiş sınıf uygulamaları hangi kademede uygulanacak?
CEVAP 45: İlgili Kanunla ilkokul 4 yıllık eğitim oğretim veren kurum olarak tanımlandığından, birleştirilmiş sınıf uygulamaları 1, 2, 3 ve 4. sınıfları kapsayacak şekilde uygulanacaktır.
SORU 46: Taşımalı eğitim devam edecek mi?
CEVAP 46: Millî Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlkoğretim Yonetmeliği kapsamında taşınan ilkoğretim cağı oğrencileri icin soz konusu Yonetmeliğin 9. maddesinin (c) bendinde belirtilen; "1 - 3. sınıf oğrenci sayısının 10'un altında olması" ifadesi, "1 - 4. sınıf oğrenci sayısının 10'un altında olması", (d) bendindeki "4 - 8. sınıflar" ifadesi ise "ortaokul 5 - 8. sınıflar" şeklinde dikkate alınarak uygulanacaktır.
Taşıma merkezi olan okullarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmayacak ve yapılan taşıma planlamaları bu doğrultuda yeniden duzenlenerek ihalelerin zamanında bitirilmesi sağlanacaktır.
SORU 47: Taşımalı eğitim liseleri de kapsayacak mı?
CEVAP 47: Taşımalı eğitim liseleri de kapsayacaktır.
SORU 48: İmam hatip okulları ile 4+4+4 konusunun bağlantısı nedir?
CEVAP 48: Kanunla imam hatip okullarının orta kısmının acılmasına imkÂn sağlanması, duzenlemenin sadece bu amacla yapıldığı şeklinde haksız değerlendirmelere sebebiyet vermektedir. Zorunlu eğitim suresinin 12 yıla cıkarılması, cocukların ilgi ve tercihlerine gore secimlik dersler alması imkÂnının getirilmesi, okul binalarının cocukların gelişim evrelerine gore ayrı mekÂnlarda olması, farklı programlar arasında tercihe imkÂn verecek şekilde ortaokulların kurulması gibi duzenlemeler gormezden geliniyor. Ayrıca sadece dini eğitimde değil, guzel sanatlar ve spor gibi alanlarda da daha erken yaşlarda ve eğitimin alt kademelerinde eğitim almak gerekiyor. Spor ve guzel sanatlar, muzik, sosyal bilimler, fen bilimleri, Turk dili ve edebiyatı gibi geniş bir yelpazede oğrencilere tercihler yapma esnekliği getirilmesinin imam hatip okullarıyla ilgisi ne olabilir? Yapılan duzenlemel
MEB, 4+4+4'u 58 soruda cevapladı
İlkokul ve Ortaokul0 Mesaj
●38 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- MEB, 4+4+4'u 58 soruda cevapladı