Her şey birbirine deli gibi aşık iki genc ile başlar. Zekiye hanım odasında aşık olduğu adam İslam bey hakkında soylenirken birden camdan iceriye İslam bey girer.

İslam bey ile Zekiye hanım bir sure konuştuktan sonra İslam bey savaş cıktığını ve oraya gideceğini soyler ve evden ayrılır. Daha sonra İslam bey evin onunde gonullu askerler ile konuşurken "Beni seven arkamdan gelir" der. Bunu duyan Zekiye hanım hemen İslam beyin arkasından gider.

En sonunda kaleye varırlar Zekiye hanım erkek bir cocuk taklidi yapar. Daha sonra bir anda İslam bey catışmadan yaralı şekilde geri doner. Oradaki kumandan hemen İslam bey ile Erkek sandığı Zekiye hanımı odaya gonderir. İslam bey sonunda kurtulur, uyandığı zaman oradaki cocuğun Zekiye olduğunu anlar. Bir sure gectikten sonra İslam bey, Zekiye hanım ve başka bir subaya duşman hatlarına sızıp cephaneliği patlatma gorevi verilir.

Uc kişide goreve gidip başarılı şekilde geri donerler. Geri dondukleri zaman Sıtkı bey cocuğun nerede olduğunu sorar. İslam bey gelemeyeceğini cunku namahrem olduğunu soyler, daha sonrasından erkek sandıkları cocuğun aslında kız olduğu anlaşılır. Sıtkı bey kızı cağırmasını ister İslam bey "Zekiye Zekiye!" diye seslenir. Sıtkı bey bir anda yıllardır gormediği kızının ismini duyar. Daha sonra Zekiye gelir ve bir bakarlar Zekiye, Sıtkı beyin yıllardır gormediği kızı cıkar. Daha sonradan Sıtkı bey, Zekiye'yi İslam beye verir ve hikaye burada biter.

Hikaye genel olarak boyle diyebilirim. Tabii hikayede daha fazla karakter, diyalog ve olay var fakat ben kısa kesmek istedim.
Yakın zamanda Eylul romanının incelemesini yayımlayacağım.
Saygılarımla.