Koroner kalp hastalıklarında beslenmeKoroner kalp hastalığı ulkemizde ve ABD de yetişkin nufustaki olum nedenlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Hastalık riski 35 yaşından itibaren artmakta, erkeklerde kadınlardan, yuksek sosyo-ekonomik gruptaduşuk sosyo ekonomik gruptan daha yuksek oranda gorulmektedir. Bireylerin denetimi altında olan koruyucu ve hastalığın ilerlemesini azaltan faktorlerin en başında sağlıklı bir beslenme şekli gelmektedir. Gunluk kolesterol alımının 200 mg ve altında tutulması onemlidir. Diyette cozunur posanın arttırılması ve gunluk 25 g kuru baklagil alımı , LDL – kolesterolunde %30 a varan duşuş sağlamaktadır.
Dikkat edilmesi gerekenler
Ozellikle yağlı kırmızı et ve kebaplar yerine yağsız, derisiz , tavuk eti ve hindi eti tercih edilmeli.
Sut ve sut urunlerini tam yağlı tuketmek yerine yarım yağlı ya da yağsız tuketilmeli. Boylece diyetin doymuş yağ oranını %7 nin altına duşmuş olacaktır.
Bazı zamanlarda hayvansal protein kaynağı yerine bitkisel protein kaynağı olan mercimek ya da kinoa kullanılabilir.
Et, kıyma, tavuk kullanılarak yapılan yemeklere ayrıca yağ eklenmemeli,
Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ ( zeytinyağı/fındık yağı ve ay cicek/ mısırozu/soya yağı) kullanılmalı ve mumkun olduğunca yağ miktarı azaltılmalı,
Yumurtanın oncelik beyazını olmakla birlikte gun aşırı tuketilmesine dikkat edilmeli.
Sakatatlar( karaciğer, beyin, bobrek vb.), doymuş yağ ve kolesterol icerikleri yuksek olduğu icin tuketilmemeli,
Sosis, salam, pastırma, sucuk gibi et urunleri tuketilmemeli,
Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yontemleri tercih edilmelidir.
Deniz urunlerini, balık omega- 3 bakımından cok zengindir. Ceşitli bilimsel araştırmalar gostermiştir ki; omega-3 yağ kaynaklarının tuketimi koroner kalp hastalıklardan olum riskini buyuk olcude azaltmaktadır. Haftada en az iki gun balık tuketmeye ozen gosterilmelidir. Gunde 1 yemek kaşığı keten tohumu da tuketilebilir.
Tahıllarda kepekli , tam buğday unlu, cavdar ve yulaf iceriği yuksek olanlar tercih edilmelidir.
Sebze ve meyve bakımından zengin bir diyetin kalp hastalıkları ve felc riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Tum meyve ve sebzeler bu yonde yarar sağladığı gibi, ozellikle lahana, ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler; brokoli, karnabahar, lahana, Bruksel lahanası, beyaz lahana gibi kukurtlu sebzeler; portakal, limon, greyfurt, lime gibi turuncgiller cok daha onemli katkılar sağlamaktadır.
Cozunur posanın diyette arttırılması, yine kolesterol duşurur. Cozunur posanın en iyi kaynakları yulaf, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerdir. Ayrıca yağsız yoğurt cozunur posa ile beraber tuketildiğinde kolesterolun ekstra duşmesine yardımcı olur.


[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]