Kolesterol gerceğiSon gunlerde tıp dunyası kolesterol yuksekliği ile ilgili farklı goruşler one surmektedir.Gercekten Kolesterol yuksekliği sağlık acısından bir risk oluştururmu? Evet,sağlık acısından risk taşıyan yağların başında kolesterol gelir.Vucutta, ozellikle de kanda yuksek miktarda yağ bulunması sağlık acısından bir risk sayılmaktadır, ancak belli bir duzeydeki yağ hucresel yapının korunması ve sinir uyarılarının iletimi, hormonların yapımı gibi bazı vucut fonksiyonları acısından onem taşımaktadır. Karaciğer vucutta bulunan kolesterolun yaklaşık % 80’ini uretir. Geriye kalan % 20 aldığımız besinlerce karşılanır. Gıdalardaki kolesterol ozellikle hayvansal gıdalardan et ve sut urunlerinden kaynaklanır.Yumurta sarısı,yağlı etler, sakatat yuksek kolesterol kaynağıdır.
Bunun tersine bitkisel proteinler,sebzeler, meyveler kolesterol icermezler. HDL kolesterol molekulu (iyi huylu kolesterol), kolesterolun karaciğere taşınmasından sorumludurlar. Kolesterolun bu turu aslında vucut icin yararlıdır, cunku damarlardaki kolesterolun ortadan kaldırılmasına yardımcı olurlar, amarları ; iclerinde oluşabilecek plaklara karşı korurlar. Egzersiz yapan, sigara kullanmayan ve obez olmayan kişilerin HDL duzeyleri daha yuksek olma eğilimindedir. Cok duşuk HDL duzeyleri kalp hastalıkları yonunden bir risk faktoru olabilir. Duşuk yoğunluklu lipoproteinler (LDL) kolesterolun buyuk coğunluğunu kan dolaşımı aracılığıyla vucuttaki dokulara taşırlar.
LDL “kotu” kolesterol olarak bilinir, arterleri tıkama ve kalp hastalığına neden olma olasılığı daha yuksektir .LDL kolesterolu duşurmek icin sağlıklı beslenmek, vucut yağ oranının azaltmak, sigara icmemek ve egzesiz yapmak onerilmektedir. Toplam kolesterolu 200 mg/dl den duşuk, LDL (kotu) kolesterolu 100 mg/dl den duşuk ve HDL (iyi) kolesterolu 40 mg/dl den yuksek olması hedeflenmektedir.
Kolesterolu duşuren besinler nelerdir?
1.Lif oranı yuksek olan yulaf
2.Omega-3 yağ asitleri:Balık, Herbalifeline
3.yağlı tohumlar:Fındık, ceviz, badem
4.Soya
5.Meyve ve sebzeler:Greyfurt(pektin), elma (pektin ve kuvarsetin), domates (likopen), sarımsak, soğan, Herbalife domates corbası (likopen), uzum cekirdeği,
6.Yeşil ve siyah cay (kateşin) :Herbalife Bitkisel konsantre cay
7.Keten tohumu
9.Zeytinyağı

[h=2]Ankara Akupuntur Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]