Gectiğimiz gunlerde coğunuzun duymuş olabileceği yeni bir dil işlem birimi olan (temeli yapay Zeka'ya bağlı) GPT-3 tanıtıldı. Elon Musk'un şirketi olan openaı tarafından tanıtılan bu prototip; program kodları yazabiliyor, şiir yazabiliyor, muzik notası uretebiliyor, dunya uzerindeki insan ve kavramlar icin daha once uretilmemiş sozleri soyleyebiliyordu.

Bu beni olduğu gibi tabii diğer teknoloji ve yapay zeka takipcilerini de oldukca heyecanlandırdı.

GPT-3'de kullanılan, işlem bağ sayıları ve sanal noropatik bağlantı sayıları GPT-2'den kat be kat fazla. Tabii bununla birlikte bu tur bir yapay zekanın da uretim maliyeti artıyor.

Gunumuzde, RTX tıtan ve yeni cıkan RTX 3090 gibi kartlar, yapay zeka ve yuksek grafik işlemlerinde kullanılıyor.

Bu teknoloji nereye varacak, teknolojik engel nereye kadar yapay zekayı durduracak.

Sizce insanlığın donanıma bağlı bir yazılım geliştirmesi nereye kadar devam edebilir? Transistorlerin de nanometre cinsinden belirli sınırları olduğunu, daha kucuk uretilemeyeceğini fizik kurallarından dolayı bilmekteyiz. Orneğin 1 Nm'den veya 0.5 Nm'den sonrası şu anki fizik kurallarını ihlal edeceği icin ne işlemcilerde, ne de ekran kartlarında boyle bir uretim soz konusu olamayacak gibi duruyor. Dolayısıyla da donanıma bağlı yapay zeka bir yerde duracak gibi hissediyorum.

Peki ama genel yapay zeka, bilince, duyguya sahip bir yapay zekayı, nasıl besleyebilirdik, hangi tur bir donanıma kurabilirdik? Hangi fizik kurallarını aşmamız gerekecek? Kuantum bilgisayarlarının gucu buna yetecek mi? Bir gun bilince sahip makineler yaratabilecek miyiz? Donanım sınırı beni umutsuzluğa kaptırıyor. İnsanlar surekli teknolojinin yuksek bir hızda geliştiğini soylese de, "inovasyon sınırlı bir kaynaktır." Sozu aklıma geldikce bu konuda, donanım ve yazılımın sınırları konusunda derin derin duşunmeye itiyor beni.

Sizin fikirleriniz nedir? Donanım sınırı nereye kadar gidecek, inovasyonun sınırları nasıl aşılacak? Genel Yz'ye ulaşabilecek miyiz?