KIŞ AYLARINDA BESLENME
Kış soğuklarının hissedilmeye başlandığı bu donemde bağışıklık sistemimizin guclenmesi icin yeterli ve dengeli beslenme buyuk bir onem taşır.
Genel olarak kış aylarında yağlı ve şekerli yiyecek-iceceklere eğilim fazlalaşmakta, soğuklar nedeniyle evde daha fazla vakit gecirilmekte, yaz aylarına nazaran daha az hareket edilmektedir. Ayrıca soğuk, yağmur, havanın erken karaması insan psikolojisini de olumsuz etkilemekte ve daha fazla yemek yeme davranışına yoneltmektedir.
Bu ayları sağlıklı kilomuzu koruyarak, bağışıklık sistemimizi guclendirerek atlatmak icin lif, vitamin ve mineral iceriği zengin besinleri tuketmeliyiz.
Vucut direncimizi artırmak icin A, C, E vitaminlerine. Selenyum, cinko minerallerine ve omega-3 yağ asitlerine ihtiyacımız vardır.
C vitamini vucut direncimizi ve tokluk hissini artırır, vucutta demir ve folik asidin kullanımında rol oynar.
C vitamini iceriği yuksek olan besinler;
Portakal, mandalina, kivi, brokoli, greyfurt, kırmızı biber, havuc, kuşburnu ve kızılcıktır.
Kahvaltımıza ve ya ara oğunlerimize bu meyveleri ekleyerek, salatalarımızda bol bol brokoli ve kırmızı biber kullanarak C vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
A vitamin bağışıklık sistemi hucrelerinin sayısını artırarak vucut direncinin guclendirilmesinde rol oynar. A vitamini iceriği yuksek olan besinler;
Kabak, marul, ıspanak, lahana, havuc, yumurta, karaciğer, brokolidir.
Bu aylarda kabak, ıspanak, lahana corbaları yapılabilir.
E vitamin hucre duvarını kuvvetlendirerek vucut direncini artırır. Ayrıca kış aylarında yaşanan cilt kuruluğunu engeller. E vitamini iceriği yuksek olan besinler;
Ceviz, fındık, badem, zeytinyağıdır.
Cinko bağışıklık sisteminin guclendirilmesinde, aclık kan şekerinin duşurulmesinde ve kan lipit profilinin duzeltilmesinde onemli bir rol oynar. Obez hastalarda diyabet gelişim riskini azaltır.
Deniz kabukluları, balık, kırmızı et, tavuk, yumurta, sut, yoğurt, bitter cikolata cinko bakımından zengindir.
Haftanın iki gunu balık ve bol bol sut-yoğurt tuketerek cinko ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ara oğunlerimizden birinde 8 gr bitter cikolata tuketerek de tatlı ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
Bu donemde vucut ısısının dengelenmesi, yağ yakımının hızlandırılması, ciltteki nem kaybının onlenmesi icin 2-2.5 lt su alımı onem taşır.
Kış aylarında gunluk menumuzde neler olmalı?
Sabah kahvaltılarında koyu cay, kahve yerine C vitamini iceriği yuksek kuşburnu, kızılcık cayı bal ilave edilerek kullanılabilir. Soframızda mutlaka yumurta ve ceviz bulunmalıdır.
Ara oğunlerimizde greyfurt, kivi, armut, mandalina gibi lif ve C vitamini iceriği yuksek meyveler tercih edilebiliriz.
Bu aylarda artan iştahımızı ve tatlı isteğimizi baskılamak icin sağlıklı tatlılar hazırlayabiliriz.
Orneğin; kabağı pişirip pure haline getirdikten sonra bal, tarcın, ceviz ekleyerek ara oğunumuzu tatlandırabiliriz.
Sut ve bir miktar yulafı pişirdikten sonra hindistan cevizi, bal, rendelenmiş elma-armut ekleyerek sağlıklı bir atıştırmalık hazırlayabiliriz.
Bu donemde salataların renklendirilmesi vucut direncinin guclendirilmesi anlamına gelir.
Kırmızı pancar doğal nitrat icerir ve kan basıncının duzenlenmesine yardım eder. Salatalarımıza haşlanmış kırmızı pancar koku ve yaprakları ekleyebiliriz.
Lahananın bir kasesi sadece 8 kaloridir ve A, C, K vitaminleri bakımından zengindir. Kış aylarında corbasını yapabilir ya da salatalara ekleyebiliriz.
Aynı zamanda salatalara eklenen keten tohumu, ceviz, badem ile omega-3 yağlarından faydalanabiliriz.
Bu donemde selenyum, cinko, magnezyum, omega-3 iceriği yuksek olan deniz kabukluları ve balık haftada 2 gun mutlaka tuketilmelidir. Ancak unutulmaması gereken detay balığın kızartılma yontemiyle pişirildiği zaman omega-3 değerini kaybetmesidir. Bu nedenle balık buğulama ya da ızgara olarak tercih edilmelidir.
Sadece kış ayları değil, her donemde doğal beslenme sağlık icin buyuk onem taşır. Beslenme şeklimizle kendi sağlığımıza yon verdiğimizi hicbir zaman unutmamalıyız.
[h=2]Aydın Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kış aylarında sağlıklı ve dengeli beslenme
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kış aylarında sağlıklı ve dengeli beslenme