İnsanlar hemen her toplumda cocuk sahibi olma konusunda konuşmaya cok heveslidir. Bu konuyu biri acmaya gorsun, hemen kulaktan duyma tavsiyeler, doğruluğu tartışmalı oneriler konuşulur ve paylaşılır.
EFSANE: Kısırlık kadına ait bir kusurdur.
GERCEK: Kısırlık olgularının 1/3’u erkek kaynaklıdır. Kadına ve erkeğe ait nedenler nerdeyse eşittir. Geri kalan grupta ise hem kadına hem de erkeğe ait sebepler yer alır. Bu nedenle hem kadın hem erkek bir arada değerlendirilmelidir.
EFSANE: Benim ailemde herkes doğurgan, benim boyle sorunum olmaz.
GERCEK: Kısırlık duşunulenden cok daha sık rastlanan bir sorun. Ortalama 7-8 ciftten biri bu konuda sorun yaşıyor.
EFSANE: Doktora gitmeden bir yıl bekleyin.
GERCEK: Bu durum herkes icin gecerli değildir. 35 yaşın uzerindeyseniz, duzensiz adetleriniz varsa, daha once gecirilmiş operasyonlar soz konusuysa bir yıl beklemenize gerek yok. Hatta bir an once doktora gidip bekleme suresini ona gore belirlemek en doğrusudur.
EFSANE: Tup bebek tedavisinde daima ikiz veya ucuz olur.
GERCEK: Tedavinin coğul gebelik riskini artırdığı gercek ama ilerleyen teknoloji sayesinde artık amac tek ve sağlıklı gebelik elde etmek.
EFSANE: Kendimi 35 gibi hissetmiyorum, yaş benim icin etkili olmaz.
GERCEK: Tabii ki sağlıklı yaşam ureme potansiyelinizi olumlu etkiler, fakat yaşın yumurta ve sperm uzerindeki etkisini geriye goturemez. Yaş, ureme potansiyeli icin kritik bir belirleyicidir.
EFSANE: 40 yaşına kadar yumurtalarım icin endişe etmeme gerek yok.
GERCEK: Coğu kadın yaklaşık 1-2 milyon yumurtayla doğar. Bu sayı ergenlik doneminde yarı yarıya duşer ve yaşla birlikte azalır. Ozellikle 35 yaşından sonra hem sayıda hem de kalitedeki bu azalma hız kazanır.
EFSANE: Doktoruma cok soru sorarsam problemli hasta olduğumu duşunur.
GERCEK: Doktor ve hasta bir takım gibidir. Sizin icin doğru olan tedavi ve mevcut durumunuzla ilgili soru sormaktan kacınmayın.
EFSANE: Ureme sağlığıyla ilgili bir doktorla goruşmek otomatik olarak tup bebek yapmak demektir.
GERCEK: Ureme sağlığıyla uğraşan bir uzman sizin durumunuzu cok daha iyi değerlendirerek size doğru bilgi verir. Bu konuda uzman bir doktorda muayene olmak ve bazı testler yaptırmak sizin tup bebek yaptıracağınız anlamına gelmez. Cocuk sahibi olma konusunda karar vermeden onceki ilk adımı doğru atmanızı sağlar.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]