Kısır dongu : iletişim problemi..."Hep beni mi buluyor tum sorunlu insanlar!" şikayetini neredeyse tum insanlardan sık sık duyarız. Ya insanlar bizi yanlış anlar ya da biz onları ve ardından yine o kısır dongu:iletişim problemi...
Aslında sorun yanlış anlamak ya da yanlış anlaşılmak değil, asıl sorun cevremizdeki insanlarla konuştuğumuz dildir.
İnsanlarla iletişim kurarken genellikle "sen" dilini kullanırız. Sen dili kullanımı yargılayıcı ve suclayıcıdır, olumsuz genellemeler icerir. Karşı taraf eleştirildiğini hissettiği icin kendini savunmaya calışır, karşı gelir, direnir ve hatta saldırıya gecer. Davranıştan cok kişiliğe yoneliktir, neye kızıldığının anlaşılmamasına neden olur, konu amacı dışına cıkar ve bircok eski biriktirilmiş konunun acılmasına sebep olur.
Sen dili ne kadar yumuşak soylenirse soylensin karşınızda bulunan kişiye suclandığını duşundurur. Bu sebeple aslında yanlış bir dildir. İletişimde kullanılması gereken ve maalesef toplumda cok az sayıda insanın kullandığı dil, BEN DİLİ'dir.
Kişinin karşılaştığı durum veya davranış karşısında tepkisini kendi duygu ve duşunceleriyle acıkladığı ifade tarzına “BEN DİLİ” adı verilmektedir.
BEN DİLİ, karşımızdaki kişiye kendimizi 3D ile anlatma sanatıdır. 3D,"Duygu-Duşunce ve Davranış"ı kapsar. Yaşadığınız olay ile ilgili kendi duşuncenizi, bu olayda hissettiğiniz duygunuzu, ve olay ile ilgili olan tutumunuzu/davranışınızı karşınızdaki kişiye aktardıktan hemen sonra cozum onerisi sunmalısınız ya da birlikte cozmeyi teklif etmelisiniz.
Bir ornekle bu durumu acıklamak istersek;
Diyelim ki eşinizin artık sizinle eskisi kadar ilgilenmediğini duşunuyorsunuz ve bu konuyu onunla konuşmak istiyorsunuz:
-Son zamanlarda eskiye oranla daha fazla ihmal edildiğimi duşunuyorum ve bu duşunce benim bu konuya sabah akşam odaklanmamı ve sebep arayarak gecirmemi sağlıyor. (Duşunce)
-Kendimi bu konuyla ilgili olarak mutsuz ve caresiz hissediyorum. (Duygu)
-Bu da benim sık sık ağlamama ve kendimi odaya kapatmama sebep oluyor. (Davranış)
* Bu konunun onemli ve ilişkimiz icin problem olduğunu duşunuyorum. Cozum olarakta birlikte yaptığımız sosyal aktiviteleri arttırmayı oneriyorum. Senin bu konudaki bakış acınsa bize ışık tutabilir senin cozum onerin nedir?
Ben dili kişinin karşılaştığı olaylara olan yaklaşımını yani gercek duygu ve yaşantılarını acıklar. Yargılama, yorum veya suclama icermez dolayısıyla ben dilinin kullanımı karşı tarafa sucluluk hissettirmez. Herhangi bir saldırı olmadığı icin savunma durumu da soz konusu değildir. Kişiliğe değil davranışa yoneliktir. Karşı taraf dinlemeye ve iletişimi surdurmeye istekli olur.
Bugune kadar sen dilini kullanmak size bir şey kazandırmadı aksine kaybettirdi.
Şimdi artık bir de ben dilini deneyin...
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kısır dongu : iletişim problemi...
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Kısır dongu : iletişim problemi...