KIRMIZI ETİN BESİN DEĞERLERİ: Kırmızı et, yuksek kalitede hayvansal protein icermektedir. Ayrıca fosfor, demir, cinko, magnezyum minerallerinin yanında B12, B6, B1 ve A vitaminleri yonunden zengindir; ama kırmızı et C ve E vitaminini icermez. Bu nedenle etin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanına C vitamininden zengin sebze yemeği veya ciğ yeşil yapraklı salata eklenmesi oldukca onemlidir. Bu yontem hem besin ceşitliliği sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini sayesinde kırmızı etin icerdiği demirin emilimini artırır.Izgara veya haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu, salata veya sadece etli sebze yemeği doğru secenek olacaktır.
Dana, koyun, kuzu etlerinin 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında enerji bulunmaktadır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol icerikleri yuksektir. Gorunur yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ iceriği %20’dir.
SAKATAT TUKETİRKEN DİKKAT EDİN: Ozellikle bayram donemlerinde sakatat tuketimi artıyor. Kalp damar hastalarının, kolesterolu yuksek olan kişilerin sakatat tuketirken cok dikkatli olması gerekiyor. Orneğin dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol bulunurken, dana karaciğerinin 100 gramında 300 mg kolesterol bulunuyor. Kolesterol miktarı ortalama 3 kat arttığı icin tuketim miktarını duşurmek gerekiyor.
PİŞİRME YONTEMİ ONEMLİ:Kurban etlerini pişirirken tercih ettiğimiz pişirme yontemine de dikkat etmemiz gerekiyor.Etler mutlaka yavaş ve duşuk ısıda pişirilmelidir. İlk kesim gunu et sertliği belirgin olacağından pişirme ve sindirim sorunları yaşama riski oldukca yuksektir. Mide ve sindirim problemi olan bireylerin mumkunse eti bir gun sonra tuketmeleri oldukca onemlidir. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı etlerin gorunur yağları mutlaka ayıklanmalı, ayıklansa bile kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol iceriğin yuksek, ortalama yağ iceriğinin yuzde 20 olduğu unutulmamalıdır.
Toplum olarak kızartma ve kavurmaları seviyoruz. Fakat bol yağ ile hazırlanan bu yontem alınan kalorileri de artırıyor. Sağlıklı pişirme yontemi olarak, haşlama, ızgara ve fırında pişirme yontemlerini oneriyoruz.
[h=2]Gaziantep Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kırmızı etin besin değerleri
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kırmızı etin besin değerleri