Kırmızı Cay
Kırmızı cay, diğer adıyla rooibos cayı Guney Afrika’ya ozgudur. Bu bitkini yaprakları okside olmasın diye toplandıktan hemen sonra kurutulur. Kurutulmuş bu yapraklar fermente edilerek turuncu-kırmızı bir renk halini alır. Fermente edilmiş rooibos yapraklarından hazırlanan cayın tatlımsı bir tadı vardır.
Kırmızı cayın antioksidan iceriği diğer caylardan cok daha fazladır. İceriğinde bulundurduğu flavonoidlerden en onemlileri olan aspalatin ve nothofagin en guclu antioksidanlar arasında yer almaktadır. Ozellikle aspalatin maddesi fermente olmamış rooibos yapraklarında cok daha fazla bulunur. Antioksidan iceriğinin yoğunluğu sayesinde az miktarlarda tuketimi ile dahi bağışıklık sisteminin guclenmesine fazlasıyla yardım eder. Karaciğer sağlığının korunmasına katkı sağlar.
Guney Afrika Kanser Derneği (CANSA)’nin yaptığı araştırmaya gore kırmızı cayın vucutta glutatyon maddesinin uretimini arttırdığı ortaya konmuştur. Glutatyon aminoasitlerden oluşmasına rağmen protein grubunun dışında kalır . Onun gorevi hucrelerde oluşan serbest radikallerin coğalmasının onune gecmektir. Hem kendi icerdiği antioksidan maddeler hem de vucutta glutatyon uretimine sağladığı katkı sayesinde kırmızı cay kanserojen maddelerin vucuttan atımına fazlasıyla yardımcı olmaktadır.
Kırmızı cayın bir diğer ozelliği ise kafein iceriğinin olmamasıdır. Kafein uygun dozda tuketildiği takdirde bir cok faydasının olduğu ancak bunun yanısıra yuksek dozlarda bir cok metabolik rahatsızlığın oluşmasında pay sahibi bir maddedir. Orneğin cocuklarda gebelerde ve menapoz donemi kadınlarda kalsiyum kaybının ve demir eksikliğinin sebeplerinden birinin fazla miktarda kafein tuketmek olduğu bilinmektedir. Ozellikle cocukların ve menapoz donemi kadınların rahatlıkla tuketebileceği bir caydır.
[h=2]Samsun Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kırmızı cay (rooibos cayı)
Sağlık0 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kırmızı cay (rooibos cayı)