
Asya diyeti zayıflamak ve incelmek icin yapabileceğiniz harika diyetlerden biridir. Bir insanın gunluk kalori ihtiyacı 1000-1400 kaloridir. Asya mutfağında en onemli nokta kalori dengesidir. Besinler ile aldığımız kalorileri egzersiz yaparak alınan kaloriler harcanır. Ne kadar fazla kalori tuketseniz de bu kaloriden fazlasını egzersiz yaparak tuketirseniz kilo almazsınız. Onemli olan kalori dengesini sağlamaktır. Asya diyetinde anahtar kucuk porsiyonla ile kalori/enerji dengesini sağlamaktır.
Asya Diyeti ile Zayıflayın
Asya diyetinin onemli yonlerinden biri de soya iceren besinlerin duzenli tuketiminin kolesterol duşurucu etki yapması ve ateroskleroz riskini azaltarak daha sağlıklı ve guzel bir yaşam surmenizi sağlamasıdır.Pirinc temeli olan Asya diyeti icerdikleri droglar ile kanser gelişimini engellemekte ve hatta durdurmaktadır. Esmer pirinc gibi, tam tahıllı pirinc de bir cok kanser turlerine karşı koruma sağlayabilen cozunmez lif bakımından zengindir. Pek cok bilim adamı ve araştırmacı, bu tur cozunmez liflerin kanserli hucrelerin gelişimi ve metastazına karşı vucudu korumak icin hayati onemi olduğuna inanıyor. Pirinc, ozellikle kolorektal ve bağırsak kanserine karşı savunmada faydalıdır. Lifin yanı sıra, pirinc vucudun serbest radikallerdent emizlenmesine yardımcı olan doğal antioksidanlar veya tetikleyicileri olarakda hareket eden C vitamini, A vitamini, fenolik ve flavonoid bileşiklere de sahip. Serbest radikaller organ sistemlerine ciddi hasar verebilecek ve sağlıklı hucrelerin kanserli hucrelere donuşturen hucresel metabolizmanın yan urunleridir. Antioksidan duzeylerinin artışı daha fazla pirinc tuketmekle sağlanabilir. Asya’da yuksek pirinc tuketimi sonucu prostat ve kolon kanseri ortaya cıkma oranı duşuk duzeylerdedir.
Bu diyet tamamen Asya ilkelerine dayalıdır;
•Buharda pişmiş pirinc
•Soya urunleri
•Taze sebzeler
•Yosun
•Balık (tonbalığı ve morina)
•Kırmızı etve sut gibi diğer hayvansal urunler
•Baharat – sarımsak, zencefil ve soya sosu
Asya diyeti temel oneriler:
Ayda bir kez, kırmızı et. Haftada bir kez, şeker ve tatlılar, tavuk eti ve yumurta. Her gun deniz urunu, bitkisel yağlar, sut urunleri, meyve, sebze, tahıl ve baklagiller. Buna ek olarak, gunluk ihtiyac sırasında cay veya su yaklaşık 6 bardak tuketilir.
Asya Diyeti 5 Gunluk Ornek Menu:
1. GUN
KAHVALTIDA: MANGO ANANAS SALATASI
İki kişilik: 300'er gr mango ve ananası kucuk kupler halinde doğrayın. Uzerine 4'şer yemek kaşığı portakal ve limon suyu dokun. Yanında 1 adet grissini yiyin.
OĞLEN: MİSO CORBASI
İki kişilik: 3 corba kaşığı miso ezmesi, 1 / 2 lt su, 2 adettaze soğan, 1 adet taze fasulye, 25 gr tofu.
Hazırlanışı: Miso ezmesini suyun icinde eritin. Taze soğanı ve fasulyeyi kucuk halkalar halinde doğrayın. Tofu dışındaki tum malzemeleris uya ilave ettikten sonra kaynatın. Servis oncesinde, kup kup kesmiş olduğunuz tofuyu corbaya ilave edin.
AKŞAM: YUMURTALI KIZARMIŞ PİLAV
İki kişilik: 3 adet mantar, 1 / 2'şer adet havuc ve kabak,80 gr pirinc (1 / 2 su bardağı), 30 ml zeytinyağı, 2 adet yumurta, 2 adetkokteyl domates, 1 / 8 demet ıspanak, 20 gr tofu
Hazırlanışı: Tum sebzeleri ucgen şekilde kesin. Mantarları ince ince doğradıktan sonra, diğer sebzelerle birlikte sote edin. Pirinci, suda lapa yapmadan haşlayın, suzdurun ve soğutun. Ardından, haşlanmış sebzeleri pirince katın. Tofuyu zar şeklinde doğrayın. Pilavın tuzunu ve biberini ayarlayın. Diğer tarafta yumurtayı sahanda pişirin. Ispanakları da tavada soteettikten sonra dorde katlayın. Tabağa once pilavı, ardından yumurtayı, kokteyl domatesleri ve yağda kızarttığınız tofuları yerleştirin.
Hazırlama suresi: 20 dakika
2. GUN
KAHVALTIDA : MUZLU KİVİ SALATASI
İki kişilik : 2'şer muz ve kiviyi kucuk kucuk doğrayın. 4'er yemek kaşığı portakal ve limon suyuyla karıştırın. Yanında bir adet grisini yiyin.
OĞLEN : FESLEĞENLİ ERİŞTE
İki kişilik : 4'er yemek kaşığı fesleğen, nane ve kişniş,2'şer tatlı kaşığı limon suyu, kırmızı biber ve zencefil, 2 yemek kaşığı soya sosu, 4 yemek kaşığı tavuk suyu, 2 adet domates, 60 gr soya filizi, 120 gr Cin eriştesi
Hazırlanışı : Fesleğeni, naneyi, kişnişi, limon suyunu,kırmızıbiberi, zencefili ve soya sosunu harmanlayın. 4'er yemek kaşığı limon suyu ve tavuk suyunu bir kabın icinde karıştırın. Domatesleri kup şeklinde doğrayın, soya filizini suda kaynattıktan sonra suzun ve soğuk suda tutun. Cin eriştesini tuzlu suda haşlayıp, suzgecten gecirin. Tum malzemeleri erişteye ilave edin. Makarnayı domates ve soya filiziyle servis yapın.
Hazırlama suresi : 30 dakika
AKŞAM : IZGARA BALIK
İki kişilik : 1 butun cipura balığı, 1 adet brokoli ( butun), 1 adet sarı dolmalık biber, 8 adet kişniş yaprağı, 1'er adet havuc ve pırasa.
Hazırlanışı : Balığı butun olarak ızgarada pişirin.Sebzeleri uzunlamasına kesin. Brokoliyi de kucuk parcalara boldukten sonra tum sebzelerle birlikte tavada sote edin. Sebzeleri kızarttığınız balığın uzerine yerleştirin. Kişniş yapraklarıyla susleyerek servis yapın.
Hazırlanma suresi : 40 dakika
3.GUN
KAHVALTIDA : KAVUNLU PAPAYA SALATASI
300'er gram kavunu ve papayaları kucuk kucuk doğrayın. Uzerine 4'er yemek kaşığı portakal ve limon suyu dokun. Yanında bir adet grisini yiyin.
OĞLEN :WANTON CORBASI
İki kişilik: 3 adet havuc, 1'er adet kabak, kuru soğan, kereviz sapı, sarı dolmalık biber ve pırasa, 6 adet wanton (buyuk marketlerde bulabilirsiniz), 8 yaprak maydanoz,10 ml soya soyu, 4 diş sarımsak, 15 gr zencefil, 1 demet maydanoz sapı, 2 tane karabiber, 2 kilo tavuk kemiği, 2 lt soğuk su, 4 adet defne yaprağı.
Hazırlanışı: Tavuğun kemiklerini yıkayın. Havuc, kuru, soğan, zencefil, sarmısak maydonoz,defne yaprağı, tane karabiber ve kereviz sapını bir tencereye koyun, uzerine soğuk su ekleyin. Sebzeleri 45 dakika kaynattıktan sonra suzun. Suzulmuş tavuk suyunun icine soya sosu ekleyin. Ote yanda, havuc, kabak,pırasa ve dolmalık sarı biberi ucgen şekilde kesip, tavuk suyunun icine atın. Wantonları buharda pişirin. Servis oncesi corbanın icine ilave edin. Maydonoz yapraklarıyla susleyerek servis yapın.
AKŞAM :TERİYAKİ SOMON
İki kişilik: 2 adet 20 gr'lık somon filetosu, 1 demet ıspanak, 2 adet yumurta, 100 grpirinc, 4 adet ıspanak yaprağı, 10 ml balık sosu, 40 ml teriyaki sosu, 2 adet Frenk soğanı, 20 gr ciğ krema.
Hazırlanışı: Somonları terayaki sosu icinde marine ettikten sonra tavada pişirin. Ispanağık aynar suya atıp 30 saniye bekletin. Ardından buzlu suya sokup hemen cıkarın.Birkac tane sini ust uste ve yan yana yerleştirip, sararak rulo haline getirin. Yumurtaları, ciğ kremayı ve balık sosunu, derin bir kapta cırpın. Krep yapar gibi tavaya dokup, pişirin. Tabağa aldıktan sonra uzerine ıspanakları yerleştirin. Bu şekilde 5 kat yapın. Rulo haline getirdikten sonra folyoya sarın. Soğuduktan sonra halkalar halinde kesin. Pirinci buharda pişirin. Tabağa somonu, omleti, pirinci ve ıspanağı yerleştirin. Frenk soğanıyla susleyerek servis yapın.
Hazırlama suresi : 30 dakika
4. GUN
KAHVALTIDA: KAVUNLU PAPAYA SALATASI
300'er gramkavunu ve papayaları kucuk kucuk doğrayın.Uzerine 4'er yemek kaşığı portakal velimon suyu dokun. Yanında bir adet grisini yiyin.
OĞLEN :SPRING ROLLS
İki kişilik: Yarımşar adet havuc ve pırasa, 75'er gr beyaz lahana, soya filizi ve taze fasulye, 1 adet yufka , 50 ml ayciceği yağı, 20 gr tatlı chili sosu, 1 adet yumurta beyazı , 3 adet taze soğan.
Hazırlanışı : Tum sebzeleri ince ya da uzunlamasına kestikten sonra tavada sode edin. Uzerine tuz ve karabiber serpiştirin. Pişen sebzeleri, suyunu suzdukten sonra yufkaya sarın. Yufkayı yapışması icin yumurta beyazına batırdıktan sonra kızartın. Diğer tarafta taze soğanın yeşil kısımlarını kaynar suya atıp 30 saniye sonra cıkarın. Ardından buzlu suya batırın. Kızartmış olduğunuz borekleri taze soğan yapraklarıyla sarın.
Hazırlama suresi : 40 dakika
AKŞAM : CHAR SIEU BARBEKU KUZU
İki kişilik: 300 gr kuzu sırtı. Marine icin; 20 ml istidirye sosu, 1 corba kaşığı fıstık ezmesi, 20 ml susam yağı, bir tutam kırmızı gıda boyası, 40 ml erik sosu, 1'er adet brokoli (butun) havuc, pırasa, kırmızı ve sarı dolmalık biber, 6 adet mantar, 8 adet kişniş yaprağı, 3 diş sarımsak, 10gr zencefil.
Hazırlanışı:Marine işlemi icin: Kırmızı gıda boyasını suda eritin. Fıstık ezmesi, susam yağı ve istiridye sosuyla birlikte karıştırın.Kuzuyu bu marinede bir gun bekletin. Sebzeleri uzunlamasına doğrayın. Once sarımsak ve zencefili, ardından da sebzeleri sote edin. Sebzelerin uzerine erik sosunu ilave edin. Tavada kuzu sırtını alt ust edin. 180 derece fırında 10dakika pişirin. Kuzuyu fırından cıkarınca ince ince dilimleyin ve sebzelerle servis yapın.
Hazırlama suresi : 20 saat
5. GUN
KAHVALTIDA : MANGO ANANAS SALATASI
İki kişilik : 300'er gr mango ve ananası kucuk kupler halinde doğrayın. Uzerine 4'er yemek kaşığı portakal ve limon suyu dokun.Yanında 1 adet grissini yiyin.
OĞLEN : KALAMAR SALATASI
İki kişilik : 1'er adet kalamar ve sarı dolmalık biber, 50gr un, 50 ml ayciceği yağı, 100 gr karışık yeşillik, 8 adet kokteyl domates, 20ml zeytinyağı ile limon suyu karışımı serpiştirin. Kızarmış kalamarları salataların uzerine yerleştirerek servis yapın.
Hazırlama suresi : 20 dakika
AKŞAM : HUNNAN TAVUK
İki kişilik : 20 adet tavuk ğoğusu 100'er ml uzum sirkesi ve soya soyu, 100 gr toz şeker, 40 adet taze soğan, 100 gr istiridye mantar, 30 ml tatlı chili sosu, 1 adet muz, 20 gr zencefil, 1 adet kucuk portakalın kabuğu, 2diş sarımsak, 10 ml susamyağı.
Hazırlanışı : Şekeri, soya sosunu, sarımsağı ve zencefili suda 5 dakika kaynatın. Şekerin erimesini sağlayın. Tavuk ğoğusunu hazırlamış olduğunuz sosa ilave ederek tum malzemeyi 4 dk.kaynatın. Tencereyi ateşten altıktan sonra tavuğu sosun icinden alın, uzerine susam yağı surun. 160 derecede10 dakika fırına verin. Taze soğanı yeşil kısmı az miktar kalacak şekilde kesin. Beyaz kısmını ızgarada pişirin. Tavuğu tatlı chili sosu ile servisyapın.
Hazırlama suresi: 2 saat