KESTANE BALI
Bal, bal arıları tarafından ceşitli cicek, yaprak ve ağaclardan toplanan nektarlardan uretilen tatlı bir besin maddesidir. Cok eski cağlardan gunumuze kadar pek cok derde deva olduğuna inanılmakla birlikte yapılan epidemiyolojik ve deneysel calışmalarda sindirim sistemi bozukluklarına, yaralara, kalp - damar hastalıklarına, ozellikle ust solunum yolu hastalıklarına ve yaşlanmaya iyi geldiği gosterilmektedir.
Ulkemizde uretilen başlıca bal ceşitleri: Cam, kestane, geven, ıhlamur, pamuk, ayciceği, akasya, yonca, kavun, karahindiba, boğurtlen, meşe, ladin ve muhtelif cicek ballarıdır. Tum bunların icerisinde kestaneye ozgu tadı ve kokusu olan, buruk ve birazcık da acı tadı bulunan kestane balıantiseptik ve antioksidan ozelliği ile on plana cıkmaktadır. Kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır minerali cicek balına gore cok daha fazla olmakla birlikte, yuksek oranda polifenolik madde icerdiğinden antioksidan aktiviteye de sahiptir.
Kestane balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını duzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini guclendirici etkiler gosterir. Baş, goğus ve karın ağrılarının giderilmesine, ağız yaralarının iyileştirilmesine, ust solunum yolu enfeksiyonlarının hafiflemesine yardımcı olur. Bal, kolayca kana gecer ve iştahı artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda cok iyi bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle, zayıf ve iştahsız kimselerin, enerji harcaması yuksek olanların enerji gereksinimlerini karşılamada iyi bir alternatiftir.
Halk arasında Deli Bal olarak da bilinen Kestane Balı, oldukca etkili olduğundan fazla alınması terleme ve baş donmesine neden olabilir. Bileşimi elde edildiği bolgeye ve balın ceşitliliğine bağlı olarak değişiklik gostermektedir.
İyi bir bal şekerlenmez ve sulanmaz. Kahvaltılık olarak yenebildiği gibi tatlı yapımında da kullanılabilir. Bileşiminde bulunan ceşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve bircok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici ozellikler gosterir. Gunluk 1 - 2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterli olacaktır.
[h=2]Muğla Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kestane balı
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kestane balı