Bir trafik kazası gecirdim, hayatım değişti.Artık ne araba kullanabiliyorum ne de arabaya binebiliyorum.” “Yıllardır ucak ile seyahat ederim.Son bindiğimde neden olduğunu anlayamadığım bir şekilde boğuluyormuşum gibi hissettim.Ucak daha havalanmadan pilota haber verildi, apar topar ucaktan kendimi dar attım. Artık ucağa binemiyorum.” “Sevgilim nişanlanmak uzereyken beni terketti.2 senedir kimseyle birlikte olmaya cesaret edemiyorum.” ”Derslerim cok iyiydi, sınava cok iyi hazırlandım ama sınav anında sanki her bildiğimi unuttum, başarısız olacağım endişesi ile sorulara konsantre olamadım.”

Bunlar hayatın icinden gercek olaylar. Belki sizin başınıza geldi, belki bir yakınınızın.Duygusal travmalar yaşamımızın bir doneminde bizleri etkileyebileceği gibi ,bedensel rahatsızlıklara da zemin hazırlar.Herkesin gecmişinde travma yaşantıları olabilir.Hepimiz bir gun ani bir kayıpla yas surecinin ardından depresyona girebilir, daha once yaşamadığımız fobilere sahip olabilir veya bir anda gelişen panik atakların mağduru olabiliriz.Hayatın karşımıza cıkaracağı mutluluklar, acılar ve zorluklar beklenmedik anlarda kapımızı calar.

Travmalar, duygusal sorunlar, olumsuz duygu ve duşunceler,fobiler ve bunun gibi daha bircok sıkıntılı durum, kişinin gununu yaşamasına ve geleceğini istediği yonde inşa etmesine engel olur.Hayat kalitemizi duşurur. Oysa hayatımızı, zihnimizi kemiren acı verici duşuncelerle ya da korkunc hatıralara katlanarak yaşamak zorunda değiliz.Bu rahatsızlıklarımızdan utanarak ve yardım almayı reddederek kendi kendimize başetmeye calışmak ise kıymetli yaşamımızı boş yere harcamaktan başka birşey değil.

Bahsedeceğim terapi tekniği EMDR ((Eye Movement Desensitization Reprocessing) yani Turkce ismi ile Goz Hareketleri Eşliğinde Duyarsızlaştırma ve Yeniden Proses Etme Tekniği, ozellikle duygusal travmalar olmak uzere bircok psikolojik sıkıntınıza kısa vadeli cozum sunan son doneme damgasını vurmuş bir teknik.

Halen bir cok ulkede binlerce terapist tarafından başarı ile kullanılmakta olan EMDR; kişinin gecmişinde yaşadığı travma, duygusal sorunlar, (endişe, sucluluk duygusu, ofke, taciz, doğal afetler, cocukluk donemi uzuntuleri v.b…), bazı depresyon ceşitleri, fobi ve yas gibi rahatsızlık veren durumlardan arınmak icin kullanılan kalıcı sonuc almaya yonelik etkin bir terapi yontemi.

Ulkemizde Marmara Depremi ardından cok hızlı bir şekilde gelişmeye başlayan EMDR terapisi ile ,depremin psikolojik etkilerini cok şiddetli olarak yaşayan deprem mağdurlarında oldukca başarılı sonuclar elde edildiği biliniyor.
EMDR NASIL ETKİ EDİYOR

Kişideki acı dolu deneyimler, beyinde gorsel, işitsel, duygusal, duşunsel ve bedensel temsillerle saklanır. Kişi bu deneyimleri hatırladığında beyninde gorsel bir resim ve bu resme eşlik eden “ben değersizim, gucsuzum, sevilmeyen biriyim, yeterince iyi değilim, kendime guvenemem, mukemmel olmalıyım, tehlikedeyim,acı cekiyorum “gibi negatif duşunceler belirir. Olay hatırlandığında ve negatif inanc belirdiğinde kişinin ofke, korku, kızgınlık, utanc gibi bazı duyguları ortaya cıkar. EMDR da beynin sağ ve sol yarımkuresi , goz hareketleri ve dokunsal hareketlerle uyarılarak travmatik anılar ve negatif duşunceler zihnimizden uzaklaşır ve olumsuz etkileri ortadan kalkar. EMDR sonrası kişi anıyı ya da korkutucu olayı unutmaz, ama bu durumlar kişi icin artık bir stres kaynağı olmaktan cıkar. Beyin bu travmalara karşı notrleşir. Bu metot sayesinde, zihin, beynin doğal eğilimini de kullanarak, yuzleşemediğii ve dolayısıyla hesaplaşamadığı yaşantıları, tanımlanabilir ve kontrol edilebilir bir hale getirerek, onları baş edilebilir bir duruma donuşturur.

Hızlı ve kalıcı etki bırakan bir yontem olmasısının yanısıra,tedavi kesildikten sonra etkilerinin artarak devam etmesi de EMDR terapisinin ilac tedavilerine kıyasla ustunluk sağlayan bir ozelliğidir. İlac tedavilerinde kimi zaman tedavinin kesilmesinden sonra belirtilerde yeniden alevlenmeler gorulebilmektedir.
EMDR’IN KULLANIM ALANLARI
· Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD)
o Taciz
o Doğal afetler
o Psikolojik şidet
· Panik Bozukluk
· Depresyon
· Kaygı Bozuklukları
· Uyku Bozukluğu
· Kişilik Bozuklukları
· Beden Ağrısı Bozuklukları
· Kronik Ağrılar
· Bağımlılıklar
· Ergenlik Sorunları
· Kekemelik
· Tikler
· Fobiler
· Korkular
· Yas
· Performans Kaygıları
· Performans ve Yaratıcılık Geliştirme
· Oğrencilerde Sınav Kaygısı
Gunumuzde EMDR, artık bircok ihtiyaca hızlı ve etkin bir şekilde yanıt verebilecek noktaya gelmiştir. Onceleri yalnızca cıkış kaynağı olarak gorunen Travma Sonrası Stres Bozukluğu belirtilerinin aşılmasında kullanılırken, zamanla etkinlik alanını geliştirerek ucak, hayvan, kapalı mekan, sosyal fobi gibi tum fobik problemlerin ve panik atak, obsesif kompulsif bozukluklar gibi problemlerin cozumunde de kullanılmaya başlanılmıştır. Son donemlerde ozellikle ust duzey yoneticiler, sanatcılar ,sporcular ve oğrenciler performanslarını arttırmak ve ozguvenlerini geliştirmek icin EMDR terapisinden fayda sağlamaktadırlar. Bunların yanı sıra, migren gibi kronik gunluk baş ağrısı olan kişilere uygulanan EMDR yontemi sayesinde, hastalardaki ağrı şiddeti, sıklığı, suresi ve alınan ilac miktarında ciddi duşuşler yaşanmıştır.
KİMLER EMDR TEDAVİSİNİ UYGULAYABİLİR?
EMDR Ancak Uluslararası EMDR Enstitusu (EMDR Insititute) tarafından acılan iki duzey sertifikalandırılmış eğitimi tamamlamış ve supervizyon calışmalarına katılmış ve sertifika almış psikoterapistler tarafından uygulanabilmektedir.

EMDR ‘IN GECMİŞİ VE GUVENİLİRLİĞİ
EMDR ,Psikolog Dr.Francine Shapiro, (California-Palo Alto’da Zihinsel Araştırmalar Enstitusu’nde kıdemli bir araştırmacıdır) tarafından 1987 ’de keşfedilmiştir. Shapiro bir gun parkta yururken kendisini rahatsız eden bazı duşuncelerinin daha az rahatsız ettiğini ve bu durumun yani iyileşmenin spontane goz hareketlerinden kaynaklandığına bağlamıştır. Bu keşfinin insanlara yardımcı olabileceği duşuncesiyle araştırmalara başlayan Shapiro ,ilk calışmalarında travmatik anıları (tecavuz, sarkıntılık, uyku sorunları, savaş deneyimleri vb.) olan yaşları 11 ile 53 arasında değişen 22 kişilik bir gruba odaklanarak tedavi sureclerinde kayda değer başarılar elde etmiştir. Sonraki yıllarda geliştirilen bu teknik sayesinde gunumuzde bircok psikolojik rahatsızlık ,ilac tedavisi gerektirmeden ,hızlı ve kesin sonuca yonelik şekilde tedavi edilmektedir.

Francine Shapiro, psikoterapideki gelişmelere katkılarından oturu, "Uluslararası Sigmund Freud Odulu"nu almış, Dunya Travma Psikolojisi Derneği tarafından 2009 senesinde Travma Psikolojisine en onemli gelişme ve katkıyı sağladığı icin tekrar odulle onurlandırılmıştır.

Travma ile ilgili psikolojik sıkıntıların tedavisinde EMDR bircok kurum tarafından kabul edilen ve onay verilen bir psikoterapi yontemidir. Amerikan Psikiyatri Derneği Akut Stres Bozukluğu ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu Uygulama Kılavuzu ,EMDR'nin akut ve kronik travma sonrası stres bozukluğu ile ilgili semptomların iyileştirmesindeki etkinliğini onaylamıştır.

A.B.D. Savaş Gazileri Departmanı ve Savunma Departmanı da, Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisinde tavsiye edilen terapiler icersinde en ust sıraya EMDR’yi koymuştur . Ayrıca, Uluslararası Travmatik Stres Calışmaları Orgutu , EMDR’yi TSSB icin en etkili tedavi olarak kabul etmektedir.

[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]