İdeal kiloya ulaşmak ve onu korumak herkesin hayalidir. İnsanların defalarca farklı diyet denemelerinde bulunması bu konuda ki başarısızlığın temelini oluşturuyor. Orneğin son zamanlarda populer diyetler olarak da bilinen duşuk karbonhidratlı yuksek proteinli diyetlerin yaygınlaşması da sebep olarak sayılabilir. Bu diyetlerin kilo kaybı sağladığı bir gercek ancak iş kilo korumaya ve kontrolune geldiğinde o kadar başarılı olduğu soylenemez. Kişiye ozel olmayan diyetler uzun vadede verim sağlayamaz. Diyetin ozgun olmasının yanı sıra kişinin o diyetinde porsiyon ve iştah kontrolunu sağlaması da bir o kadar onemlidir. Kontrol altına alınamayan iştah beraberinde kontrol edilemeyen porsiyonları getiriyor. İnsanlar yanlış diyetlerle olması gerekenin ya cok altında ya da cok ustunde kalorilerle hazırladıkları diyetlerle metabolizmanın dengesini bozuyor. Vucut yıllarca ihtiyacından fazlasıyla beslendiği icin zayıflama diyetlerine adaptasyon oldukca zorlaşıyor.
PORSİYON VE İŞTAH KONTROLUNU NASIL SAĞLARIZ?
Aclık fizyolojik iken, iştah psikolojik bir durumdur ve bircok farklı sebepten etkilenebildiğinden, iştah kontrolunu sağlamak her zaman mumkun olamayabilir. Boyle durumlarda vucut doymuş olsa bile zihin doymadığı icin, kişi yemek yemeye devam eder.
Vucudumuzun ihtiyacı olan kalori miktarı, aslında genellikle duşunduğumuzden daha azdır, hatta kişi az yediğini ve doymadığını bile soyleyebilir. Eğer bunun bilincinde değilsek, her gun fazladan aldığımız kaloriler kilo artışına veya kilo verme surecimizin yavaşlamasına sebep olabilir. Bu nedenle, bilincli tuketim yapabilmek icin yediğimiz besinlerin bir porsiyonunun kac grama denk geldiğini iyi oğrenmek gerekir.
İştah kontrolu ile porsiyon kontrolu birbirleriyle paralel ilerler. Gunluk yaşantımızda koşullar gereği porsiyon kontrolu yapmak ve yalnızca ihtiyacımız olan kadarını almak zor bir hale gelebilir. Ozellikle ev dışında yenilen yemekler, kolay ulaşılabildiğinden hazır gıdaların tercih edilmesi, yoğun iş temposu yuzunden kısıtlı olan zaman, porsiyon kontrolu ile iştah kontrolu sağlamakta zorlanmanın sebepleri olarak sayılabilir.
Hem porsiyon kontrolu yapabilmek hem de iştah kontrolu sağlamak icin,
Yemek yerken acele etmeyip sureyi mumkun olduğunca uzun tutun ve yediklerinizin hangi besin ogelerini ne miktarlarda icerdiğinin farkında olun.
Eğer evde yemek yiyorsanız, tabağınızı azar azar doldurun.
Bir davetteyseniz, tabağı bitirmemenin ayıp olacağını asla duşunmeyin.
Dışarıdaysanız, mutlaka yiyeceğiniz yemeğin porsiyon miktarını oğrenin ve gerekirse yarım porsiyon tuketin.Market alışverişleri porsiyon kontrolu konusunda cok onemlidir.
Marketten alacağınız urunlerin son kullanma tarihlerinin yanı sıra, porsiyon etiketini de mutlaka kontrol edin. (Etiketteki bilgiler genellikle 100 grama goredir. Urunun kac gram olduğunu ve buna gore bilgilerin karşılık geldiği miktarı gozden kacırmayın.)
İştahınız fazlaysa, size sevdiğiniz yemekleri anımsatacak her şeyden uzak durmaya calışın. Sabırlı bir şekilde gunluk ihtiyacınız olan miktarları almaya devam ederseniz, bir sure sonra buna alıştığınızı goreceksiniz.
Emanet aldığınız kilolardan kurtulmak ve ozgur olmak istiyorsanız kendinizi hafife alın !
[h=2]Samsun Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kendinizi hafife alın!
Sağlık0 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kendinizi hafife alın!