Zehirlenme nedir?
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tuketilmesi sonucu ortaya cıkar. Besin zehirlenmesi icin tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkac gun icinde kendi kendine iyileşir.
Zehirlenme ne kadar surede belli olur?
Corba gibi, hafif yiyeceklerde zehirlenme suresi 5 ila 30 dakika arasında belli olur.
Et gibi tehlikeli zehirlenmeler ise 30 dakikada genellikle belli olur.
Zehirlenme sonucunda ne olur?
Korkmanıza gerek olmadığını duşunuyorum. Genellikle bozulmuş gıdalar ya eksir ya da kokar. Tabi ki istisnalar bulunmaktadır.
Gıda zehirlenmesi genel olarak hafif belirtiler ile kendini gostermektedir. Erken tespit edilmesi ile birlikte tedavi uygulandığında kişiler hafif bir şekilde bu hastalığı atlatır ve istirahatle bu sureci gecirir. Ancak bazı bakteri ve toksinler olumcul sebeplere yol acabilir.
Toksin risin.
Botulinum.
Siyanur.
Striknin.
Amanitin.
Oldurmekte ustalardır. Genellikle mantarlardan zehirlenen insanlar hayatını yitirebilir. Hadi sıra sıra bu toksinlere bakalım:
Risin, hint yağı bitkisinin tohumlarında doğal olarak bulunan zehirli bir maddedir. Yutulması ya da nefes borusu yoluyla vucuda girmesi durumunda baş donmesine, kusmaya, ic kanamaya ve organ yetmezliğine yol acabilir. Ayrıca:
"Kene otu'nun tohumlarında bulunan protein yapılı toksin." Olarak da gorebilirsiniz.
Botulinum toxin kurbanlarını solunumu engelleyerek olduruyor. Bir norotoksin, yani sinir sistemine girerek hayati proteinleri olduruyor. Solunum duşmanı bu toksin, suikastlarda Risin kadar kullanılan bir toksin turudur.
Siyanur kanda bulunan methemoglobin'e irreversible (geri donuşumsuz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gosterir. Kanın dokulara oksijen perfuzyonunu sağlayamaması nedeniyle, ani şok
olumu gercekleşir. Vucutta cok oksijen bulunur. Vucut kanda taşıyamaz.
Striknin organik hucreleri bozarak yok eden zehirli bir alkaloid. Az miktarda kullanıldığında tıpta ilÂc olarak gecer. Hayvanlarda kullanıldığı soylenir.
Amanitin, Koygocuren mantarında bulunmaktadır. Karaciğer ve bobrekleri etkiler.
Zehirlenmemek icin ne yapılmalı?
Ozellikle yaz gunlerinde, bir yiyeceğin 4 saatten fazla dışarıda kalmaması gerekir.
Gruplara gore bu sure değişir.
Pişen et, oda sıcaklığında mumkun olduğunca kısa sure tutulmalı (en fazla 2 saat), tuketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır.
Pişmiş makarna ve onun benzeri gıdaları sıcak bir odada duruyor ise 2 saat icinde bozulmaya başlayacaktır. Soğuk bir odada ise 8 saate kadar dayanır.
Sut, oda sıcaklığında yaklaşık 5-6 saat bekleyebilir. Ciğ sut buzdolabında 48 saat yani iki gun durabilir. Ciğ sut kaynadıktan sonra ise en fazla 12 saat icinde tuketilmesi gerekir.
Zehirlendikten sonra ne yapılmalı?
İlk akla gelen doktora gitmek olacaktır. Fakat kişi bu durumu kusduktan sonra anlamış ise yapabileceği şeyler vardir. Kişi bazı durumlardan dolayı doktora gidemiyorsa,
Muz.
Yoğurt.
Sarımsak.
Limon.
Zencefil.
Tuketmelidir.
Bazı hafif zehirlenmelerin ishal ile gecildiği soylenmektedir. Fakat doğrulugu bilinmemektedir.
Zehirlenme hakkında bilgiler
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zehirlenme hakkında bilgiler