Kefiri unutturmayalım! Sut, yoğurt ve ayranın her yaş grubunda gunluk beslenmeye dahil edilmesi gerektiğini hepimiz bilirken, halen kefir ile tanışmamış bireylerin sayısı az değil...
Ustelik, kefir bir Turk iceceği! Uzun yıllardan beri Kafkasya bolgesinde genclik iksiri olarak, su gibi tuketilen kefir, sulu yoğurt kıvamında, ekşimsi tatta fermente bir icecek.
Gunumuzde market raflarında iceceğini rahatlıkla bulabileceğiniz gibi, aktarlardan mayasını alarak evde kendiniz de sutten mayalayabilirsiniz.
Kefir uzerinde cok sayıda bilimsel araştırmalar yapılmış ve halen yapılmakta. Kefir, bağırsaklar icin yararlı bakteriler olarak bilinen probiyotikleri icermekte, boylece bağırsak florasını duzenleyerek, sindirim sistemi kanserlerinden korumakta, kabızlık problemlerini gidermekte, sindirimi kolaylaştırmaktadır. Duzenli olarak tuketildiğinde cildi guzelleştirmekte ve uyku problemlerine iyi gelmektedir. Ayrıca, antibiyotik ozellikte olup, enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
Yoğurttan daha cok bakteri iceren kefirin icerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum, fosfor, flor, selenyum mineralleri ve B1, B12, K vitaminleri, sağlığa katkıda bulunmaktadır.
Kefir, sut ve yoğurda karşı alerjisi bulunan kişiler icin bir alternatif, cocuklara iyi bir beslenme saati iceceği, diyabetliler icin dengeli bir ara oğun, zayıflamak isteyenler icin metabolizmayı hızlandırıcı bir icecektir.
Kefiri aynen sut ve ayran gibi, gunde 1-2 bardak tuketerek, bu geleneği yaşatmalıyız.
Sağlıklı gunler diliyorum...
H. Kubra BAL
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Ozel Cengelkoy Safa Hastanesi
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kefiri unutturmayalım!
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kefiri unutturmayalım!