Arkadaşlar gunu tam hatırlamıyorum ama galiba 1 ay oldu sigarayı bırakalı. Nasıl bıraktım ve neler değişti bunları yazmak istedim. Bu arada 24 yaşındayım ve maalesef ki 11 yıl boyunca sigara kullandım. Gunde bir bucuk paket iciyordum.
Şikayetlerim;
Benim sigaradan en cok rahatsızlık duyduğum konu kokusuylaydı. Bırakmadan once son 1-2 aydır yakın arkadaşlarım beni surekli uyarıyordu. Hem nefesim, hem de ustum başım efsane denilebilecek şekilde sigara kokuyordu. Mesela arabaya biniyorduk, biri sigara mı iciyor diyen oluyordu. İcmiyordum o sıra ama koku benden geliyordu.
Nasıl bıraktım;
Ocak ayının ortalarıydı, kendime gun sectim. Cumartesiyi sectim iş yok 2 gun tatil dalgınlık falan olursa idare ederim diye. Cuma gunu icebildiğim kadar cok ictim. Kalan sigaraları artık yok etmedim, kalsın dedim ne olacak. Kendimi niye bu kadar şartlıyorum, kendimi sanki sigarayı hic kullanmamışım diye inandırayım dedim, oyle de yaptım. Gece yatmadan once hayatımın en detaylı ve uzun diş fırcalamasını ve banyosunu yaptım ve ardından uyudum. Kendimi de artık, sigaraya hic başlamamışım, sigarayı hic sevmiyorum, canımda cekmiyor ve cekmeyecek hicbir zaman diye ikna ettim. Kimseye bıraktığımı soylemedim, biliyorum ki soylesem dalga gececekler, sen asla bırakamazsın gibi cumleler kuracaklar. En iyisi bu dedim. İlk gunden fark ettiler zaten, icesim yok sadece dedim.
Bıraktıktan sonra yaşadıklarım;
İlk 3 gun aklımdan neredeyse hic cıkmadı diyebilirim, ama dayan gecer dedim, icimdeki o "Sigara ic ya ne olacak az icersin" gibi şeyleri dinlemedim. Direkt kendimi dışarıya attım. Evden cıktıktan sonra her zaman sigara yakardım, bu sefer yapmadım eksiklik hissettim. Ama şoyle de bir şey var daha ilk gunden bile sokaktaki her şeyin kokusunu aldım hoşuma gitmeye başladı bu durum. Halsizlik durumu olmadı, tam aksi bir canlanma durumu oldu. Her yere koşasım geldi, elim kolum rahat durmadı, ben de yuruyeyim dedim. Hayatımda hic yurumediğim kadar yurudum. Surekli aklım sigaradaydı ama ben bunu normal buldum, şikayetci olmadım. Cay, kahve icmekten cekinmedim sigarayı tetikler diye falan.
İlk gunden itibaren normalde yediğim yemeğin abartısız 4 veya 5 katını yemeye başladım gunluk olarak, iştahım acıldı.
İkinci gun tat ve koku almaya başladım iyice.
İlk 3 gun, elim ayağımda titreme ve aşırı uşume durumu oldu. 3 gunun sonunda gecti. Kan dolaşımı ile alakalıymış.
İlk iki gun aşırı dikkat dağınıklığı ve hafıza sıkıntısı cektim, sigara aklımdan hic cıkmadı, ucuncu gunle birlikte epey azaldı.
Bir hafta sonra, boğazımdaki surekli olan ağrılar ve oksurme durumu gecti.
Ozellikle ilk 3 hafta diyebilirim, abartılı şekilde yemek yedim, Şimdi yeni yeni biraz normale dondum, normale dondum dediğim de sigara icerkenkinden yine fazla ama normal bir insan gibi, sigara icerken cok az yemek yiyordum da. ( 64 kilodan 72ye cıktım.)
İlk bir hafta kollarımda ve bacaklarımda yanma ve acı hissi vardı, hafif olmak uzere. Ama bunu iyiye yordum. Sigaranın uyuşturma etkisi gecti demek ve ben artık her şeyi hissedebiliyorum dedim.
Aklıma bir şey gelirse duzenleme yaparım.