Kastamonu ’nun Bozkurt ve Abana ilcelerinde gecen yıl ağustos ayında Ezine Cayı'nın taşması sonucu meydana gelen sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybetti. Bu yıl haziran ayındaki yağışlarda da yine Ezine Cayı'nın taşmasıyla birlikte kopruler yıkıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı DSİ tarafından, Ezine Cayı'nda ıslah calışması başlatıldı. Olumlerin yaşandığı Bozkurt'ta Ezine Cayı kenarında 600 ’e yakın daire kamulaştırılıp, onlarca bina yıkıldı. Kamulaştırma calışmaları devam ederken, Abana'da deniz kenarında bulunan İnonu Lisesi ’nin, Ezine Cayı kenarına taşınması kararlaştırıldı. Bunun uzerine​ Merkez Mahallesi ’nde cay kenarında yer alan ve Abana Belediyesi imar planında eğitim alanı olarak ayrılan parselde 8 derslikli okul inşaatı icin temel atıldı. Ozel İdaresi tarafından gercekleştirilen okul inşaatı projesine Abana halkı tepki gosterdi. Bazı vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvurarak, dere yatağına okul yapılmasına tepki gosterdi. Doğa fotoğrafcısı Mehmet Şenol'un başvurusu uzerine Abana İlce Milli Eğitim Mudurluğu'nden goruş soruldu. CİMER'in Şenol'a gonderdiği İlce Milli Eğitim Mudurluğu'nun cevabında, "İlcemize yeni yapılmakta olan lise binasının yeri Abana Belediyesi ’nce eğitim alanı olarak belirlenen arsaya İl Milli Eğitim Mudurluğu ve İl Ozel İdaresi tarafından yapılan ihale sonucunda kazanan muteahhide yer teslimi İl Ozel İdaresi tarafından yapılmakta olup inşaat ile ilgili butun işlemler İl Ozel İdaresi tarafından yapılmaktadır" denildi. Mehmet Şenol, dere yatağına lise yapılacağını duyunca CİMER'e başvurduğunu belirterek, "Amacımız Abana'ya yapılacak yatırımı ya da yeni yapılacak liseyi engellemek değil, geleceğimiz olan genclerimizin bundan sonra tehlike icinde bir eğitim gormemesi. Amacımız budur. Yoksa biz neden Abana'mıza yeni bir lise istemeyelim? Yer yanlıştır, bizim yere itirazımız vardır. Abana'da başka verilecek yerler vardır. Biz okulun burada olmamasını isteriz. Bozkurt'ta 500-550 dairenin yıkımı taşkın sahası icinde diye yapıldı. Bunu yıkıyorsunuz, fakat burada devletin bir kurumu derenin 10 metre yakınına lise yapıyor. Bu yapılanın yanlış olduğunu duyurmak bizim amacımız. Lisenin yapıldığı yer yanlıştır, yeni bir yer aramak gerekir. Genclerimizi burada feda etmenin anlamı nedir?" ifadelerini kullandı. Ote yandan Abana Kaymakamlığı da konuyla ilgili yazılı acıklama yaptı. Acıklamada, Abana Belediyesi imar planında ve Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Acma, Kapatma ve Ad Verme Yonetmeliği ’nin 5'inci maddesinin (c) fıkrası hukumleri doğrultusunda eğitim alanı olarak ayrılan arsanın uygunluğu ile ilgili 10 Kasım 2021 tarihinde DSİ 23'uncu Bolge Mudurluğu ’ne goruş sorulduğu belirtildi. DHA'nın aktardığına gore acıklamada, "DSİ 23'uncu Bolge Mudurluğu ’nun 30 Aralık 2021 tarihli cevabi yazısında ozetle; 'soz konusu taşınmazlarda yapı yaklaşma sınırı ve kret kotuna uyularak okul yapılmasında kurumumuzca bir sakınca bulunmamaktadır.' denilmektedir. Buna gore; 8 derslikli okul projesi vaziyet planı oluşturulurken DSİ ’den alınan ‘Ezine Cayı Islahı Uygulama Projesi ’ndeki belirlenen mesafelere uygun olarak; DSİ projesinde belirlenen yapı yaklaşma sınırı 5 metre iken, okul vaziyet planında okul binası yaklaşma sınırından 12,41 metre daha geri cekilerek planlanmıştır. Ayrıca; DSİ tarafından yapılacak 6,41 metre yuksekliğindeki Ezine Cayı dere ıslah duvarına ilave olarak okul cevre istinat duvarı 2 metre yuksekliğinde ve okul binasının zemin yuksekliği ise kret kotundan 1,5 metre yuksekliğinde yapılacak şekilde projelendirilmiştir. Ayrıca; 11 Ağustos 2021 sel afetinin ardından DSİ tarafından Ezine Cayı ’nda yapılan calışmalar sonucu dere yatağı 72 metre olacak şekilde genişletilmiştir" denildi.