KAN GRUBU DİYETİNİN YORUMLANMASI
Kan grubu diyetine ilişkin bircok yayın incelendiğinde ve diyetin yorumunu yapacak olursak, cıkış noktasının mantıklı
olmasına rağmen bircok noktada yetersiz ve dayanaksız kaldığını soyleyebiliriz. Kişiye ozgu beslenme modellerini ele almamız gerektiğini bilen ve vurgulayan biz diyetisyenler icin farklı bir yaklaşıma da neden olabilir.Ayrıca kitaplarda yazılan bircok besin ulkemizdeki insanların pek icli dışlı olmadığı besinler olarak goze carpmaktadır. Diğer bir olumsuzluk ise kitaplardaki diyetlerin cok yoğun oluşudur. Bu
nedenle uygulamaya gecirmek isteyen insanlar icin karmaşık olabilecektir. Uygulama acısından duşunulduğunde ve cevremdeki bazı insanların beslenme duzenini sorguladığımda benzer durumları gorduğum gibi, bunun aksi yonde durumlarla da karşılaştımıızı ifade etmek isterim..
Kan grubu diyetinin son zamanlarda hastalıklarla ve beslenmeyle ilişkisi araştırılsa da somut bulguların elde edilemediğini tekrar vurgulamak isterim.
Konu ile ilgili bilgiler araştırldığında, başlangıcta butun insanlar sıfırdır. Sıfır grubu en eski kandır. M.O. 100.000-300.000 yıllık bir tarihi vardır.
Sonra et obur insan ziraata geciyor. Uzun sure sıcak bolgelerde ziraatla uğraşmaya başlayınca bilhassa Mezopotamya’da bu kan grubu mutasyona uğruyor ve A grubu kan ortaya cıkıyor. A grubunun var oluşu M.O. 25.000-15.000 yıla kadar inmektedir.
B grubu ise, M.O. 15.000-10.000’li yıllarda Doğu Afrika’dan kuzeye giden ve soğukta yaşayan, et yemeye devam eden insanlarda oluşmuştur. İlk olarak Himalayalarda gorulmuş daha sonra muhtemelen Moğollar vasıtasıyla da Kafkaslara getirilmiştir.
A ve B kan gruplarının kaynaşmasıyla da AB kan grubu ortaya cıkar ki bu grubun ortaya cıkışı M.S. 900 yıllarından itibaren başlar. En yeni kan grubu olan AB grubuna dunyadaki insanların ancak yuzde beşi dahildir. Dolayısıyla bunlar mutasyonlar neticesinde ortaya cıkmış kan gruplarıdır. Kendisine has kimliği vardır.”
Bugunku modern anlamda hangi gıdanın hangi kan grubuna faydalı veya zararlı olduğuyla ilgili ilk calışmaları 1950’li yılarda James D'adamo’nun Amerika’da yaptığı belirtilmektedir.
“D’adamo, belli hastaları uzerinde yapmış olduğu calışmalarında aynı ilac ve aynı perhizi verdiği hastalarının bir kısmının cok suratli iyileştiklerini, bir kısmının kotuleştiklerini goruyor. Bunların ilaclara tepki vermediğini gozlemliyor. Veya aynı yemekler veriliyor ancak o yemeğe bir takım hastalar farklı tepki veriyorlar. Bunun uzerine yemekleri, yedikleri gıdaları incelemeye başlıyor. Bakıyor ki yenildiğinde kan gruplarında ağdalaşmalara sebebiyet veren gıdalar var. Bu gıdalarda bilhassa proteinlerde bulunan ve lektin denilen bir yağ ceşidi var ki bu yağ ceşidi kan grubumuza gore sağlığımızı olumlu veya olumsuz yonde etkiliyor.”
Sağlıklı bir beslenme icin her şeyden once bilincli olmak gerektiğini akıldan cıkarmadan birey, kendisine faydalı olan besinleri tuketmesi gerekmektedir.
Kan gruplarının her birinin kendine ozel bir yapısı vardır. Bu ozel yapıya uygun lektinler kanın akışkanlığını artırır, uygun olmayan lektinler ise kanın akışkanlığını yavaşlatır. Zararlı lektinler kan yoluyla taşınarak damar ve diğer organlara zarar verir bu da hastalıklara davetiye cıkarır.
0 KAN GRUBU DİYET OZELLİKLERİ
Avcı kan grubu olarak adlandırılır. Nedeni sindirim sistemlerinin en eski insanlara gore calışmasıdır. Bu nedenle bu grubun başarısı yağsız, kimyasaldan arınmış et ve kumes hayvanlarıyla
balık tuketmesine bağlıdır. Sut urunleri ve tahıllar bu gruba onerilmez. Buğday gluteni, mısır, kurufasulye, mercimek gibi besinler kilo almaya yardımcı besinler olurken, deniz yosunu, deniz urunleri ve
iyotlu tuz (genelde tiroit hormonu bozuklukları yaşadıkları icin), karaciğer kilo vermeye yardımcıdır.
Pastırma/jambon dışında her turlu eti yağsız tuketebilirler. Deniz urunleri ideal besinlerdir. Suturunleri bu kan grubu icin uzak durulması gereken besinlerdendir. Cok az miktarlarda tuketimi
esas olmalıdır. Simit ve her turlu ekmek uzak durulması gereken yiyeceklerdir. Zeytinyağı ve ketentohumu yağı az miktarda tuketimi idealdir. Kepekli cavdarlı ekmekler daha uygundur. Mantar,patates, mısır, karnabahar, siyah zeytin gibi besinler uzak durulması gereken besinlerdendir.Yuksek asitliği olan armut, portakal, mandalina, kivi ve boğurtlen ve kavun yenmemesi gereken
meyvelerdendir. Muz, mango, kiraz, erik ve incir faydalı meyveler grubuna girer. Her turlu sostanuzak durulmalıdır. İcecek olarak en uygunu maden suyu ve yeşil caylardır. Bu kan grubunda B-Kvitamini, kalsiyum, iyot, manganez alımına dikkat edilmelidir. Bunların eksikliği belirgin rahatsızlıklarayol acar. Bu kan grubuna sahip insanların kişisel ozelliklerine bakılırsa guc, direnc, ozguven, cesaret,sezgi, doğuştan iyimserlik gibi ozellikler gosterir. Liderlik vasıfları on plandadır.
A GRUBU DİYET OZELLİKLERİ
Ciftci kan grubu olarak adlandırılırlar. Hassas bir sindirim sistemine sahiptirler. Bu nedenlevejetaryen beslenme duzeni faydalıdır. Oldukca hassas bir bunyeye sahip oldukları icin tamamen saf
ve doğal gıdalar tuketmeye calışmalıdırlar. Et ve sut urunleri hızla kilo aldırırken; soyalı yiyecekler,sebzeler kilo vermede yardımcı olacaktır. Eti tamamen menulerinden cıkarmalıdırlar. Cok azmiktarlarda deniz urunleri tuketilebilir. Yine sut urunleri de hayvansal olduğu icin cok az miktarlarda fermente edilmiş olarak tuketilmelidir. Mukus uretimi az olan bu grupta buğdaylı besin tuketimioldukca az olmalıdır. Protein alımı, et urunleri tuketiminin az olmasıyla cok aza indirgenen bu grup
makarna ve tahıllarla protein alımını arttırmalıdır. Sebzeler A grubunun tuketimi icin cok onemlidir.Lahana, biber, domates, patlıcan gibi her turlu sebze ve mantar dışındakiler tuketilebilir. Muz ,
mandalina, kavun dışındaki meyveler tuketilmelidir. Kahve ve yeşil cay ideal iceceklerdendir. B-C-E vitaminleri kalsiyum, demir, cinko, selenyum, krom alımlarına ozellikle dikkat edilmelidir. Bunların
eksikliğinde gorulen bozukluklar daha belirgindir. Kişisel ozelliklerine bakılırsa durust, mazbut,yasalara saygılı, kontrollu insanlardır. Endişelerini coğu zaman gizlerken hemen parlama ozelliğine
sahiptirler. Hitler’in bu kan grubundan olduğu bilinmektedir.
B GRUBU DİYET OZELLİKLERİ
Gocebe kan grubu olarak adlandırılırlar. Bağışıklık ve sindirim sistemleri gucludur, esnek birbeslenme duzenine sahiptirler. En cok kalp hastalıkları ve kansere yakalanan gruptur. Ancak bircok
hastalığın etkisinden kurtulabilen ve kan grupları icerisinde en fazla omur ortalamasına sahip olankan grubudur. Mısır, mercimek, buğday kilo almasına direkt etki ederken, yeşil sebze, et, karaciğer,
sut urunleri kan gruplarına inat kilo vermelerinde yardımcıdır. Kırmızı et tuketimi cok faydalıdır.Buna karşın beyaz et tuketiminden uzak durmalıdırlar. Sut urunlerinin tadını cıkarabilen tek gruptur.
Nedeni bu grubun şekerinin sut urunlerinin şekeriyle benzer olmasıdır. Pirinc, yulaf ve kepekliurunler in tuketimi idealdir. Buğday, mısır ve cavdar ekmeği dışındaki ekmeklerin tuketimi onerilir.
Enginar, domates, mısır dışındaki sebzeler tuketilmelidir. Avokado, hurma, nar, kavun dışındakimeyveler tuketilmelidir. Yeşil cay bu grup icin en ideal icecektir. Magnezyum, B vit. Eksikliği en cok
gorulen eksiklikler olduğundan bu eksikliklere dikkat edilmelidir. Kişisel ozelliklerine bakılırsa esnek,yaratıcı, hastalıklara dayanıklı, uyumlu ve calışkandırlar. Bir diğer isim olarak denge kan grubu olarak adlandırılır.
AB GRUBU DİYET OZELLİKLERİ
Gizemli kan grubu olarak adlandırılır. Nitekim diğer kan gruplarının bileşkesi olarak ortayacıkmasıyla bircok ozelliği uzerinde taşır, belirgin sınıflandırması yoktur. Dunyada RH faktorukatılmadan en az bulunan kan grubudur. Kırmızı et, barbunya, mısır kilo almasına neden olurken,;
tofu, deniz urunleri, sut urunleri, yeşil sebzeler kilo vermeye yardımcı yiyeceklerdir. Hindi eti dışındaet tuketimi istenmemektedir. Cok ceşitli deniz urunleri tuketebilirler. Levrek, mezgit, alabalık gibibalıklardan uzak durmalıdır. Sut urunleri tuketiminde B grubuyla benzer ozellikler taşır. Yulaf, cavdar,esmer pirinc ekmeği tuketilmesi ideal; mısır unu, mısır gevreği, karabuğday urunleri tuketimi uygun olmayan tahıl ve ekmek grubuna girmektedir. Biber, mısır, turşular, enginar dışındaki sebzelerin tuketimi idealdir. Muz, avokado, mango, ayva, nar dışındaki meyveler idealdir. Yeşil cay bu grupicinde en uygun icecektir. C vitamini, cinko, selenyum eksikliği hastalıkları on plandadır. Bunedenle bu vitamin minerallerin alımlarına dikkat edilmelidir. Kişisel ozelliklerine bakıldığında maneviyatına duşkun, kin tutmayan, tum durumlara adapte olabilen, titiz, uyumlu insanlardır olduğu bildirilmiştir.


[h=2]Mersin Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]