Kalp krizi gecirdim bundan sonrası ne olacak diyen hastalarımızın kafalarında bircok soru işareti olduğunu bilİyoruz. Olecek miyim? Omur boyu ilac mı kullanacağım? Yarım adam mı oldum(genc erkeklerin sabit sorusu)? Ne yemeliyim,neyden uzak durmalIyim. İlaclar seks hayatımı etkiler mi?Bir daha kalp krizi gecirme riskim nedir? Takılan Stent iyisinden mi,ilaclı mı?Normal hayatıma ne zaman donebilirim?Sigarayı nasıl bırakacağım?Stres ile nasıl başa cıkarım?Kalbimin pompa gucu eski haline doner mi?Kalbimi korumak icin daha fazla ne yapabilirİm?Bu ilaclar ne işe yarar;neden kullanıyorum?
Evet kriz geciren bir hasta yerine kendimi koyduğumda gercekten olum riski olan bir durumla karşılaşmak hic te kolay bir psikoloji değil.Belki de hasta icin gecirdiği kalp krizinden ziyade tekrar kriz gecirme korkusu ve kafasındaki saydığım sorular daha ızdırap verici.
Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen ya kalp krizi geciren birisiniz ya da kalp krizi gecirme riski olan daha once anjiyo stent işlemi uygulanmış birisisiniz.
Oncelikle atalarımızın soylediği ‘korkunun ecele faydası yoktur’ sozunu ve benim hastalara soylediğim ‘kalp krizi geciren ilk hasta siz değilsiniz’ sozumu zikredeyim.Evet kalp krizi gecirmek kolay bir şey değil ama gercekten korkunun ecele faydası yok.Ayrıca korku,stres tıp dilinde anksiyete gercekten kalp krizi gecirme riskini arttıran bir durum.Onun icin korkularımızı muhakkak yenmemiz lazım;tabi ki tek başınıza yenmemiz pek mumkun değildir ancak hekiminizden yardım almanız gerekiyor.Hic merak etmeyin yukardaki soruların cevabını hastalarımız aldığında ve ikna olduklarında gercekten bu korkularını yeniyorlar.Ben de Kardiyolog olarak sayfamızda bu soruları cevaplamaya,hastalarımızın korkularını gidermeye yardımcı olacağım.
Kendi sozume gelince :kalp krizi geciren ilk hasta siz değilsiniz….Evet hastalığa yakalanan birmilyarıncı hasta olmak ilk hasta olmaktan kat kat daha iyi bir şeydir. Cunku herseyden once biz hekimler kalp krizinin her evresini ne gibi problemler gelişebileceğini neler yapılması gerktiğini nadir gorulen bir hastalığa gore cok daha iyi biliyoruz ve tedavi ediyoruz.Yani bu soz gercekten cok doğru.
Ozet olarak sakin olun kafanızdan neden boyle oldu sorusunu cıkartın, Kalp krizi Gecirdim bundan sonra ne yapmalıyım diye kendinize sorun.Hekiminizle iyi iletişim kurun,muayenede kafanızdaki en kucuk soruyu dahi sorun.
İlk soruya hemen cevap vereyim;Hocam olecek miyim:
Cevap: Bekir Akkaya olarak bu sorunun cevabı Evet oleceksin birgun ben de oleceğim; doğmak ne kadar doğal birşey ise olmek te o kadar doğal birşeydir. Olmekten korkmayın, tabiki beklenen yaşam suresini sağlıklı yaşamak en doğal beklentimiz. Evet eskiden mevcut teknoloji yok iken kalp krizi cok olumcul bir durumdu ama şimdiki ilaclar ve teknoloji sayesinde eskiye gore cok cok iyi durumdayız. İyi bir tedavi ve sağlıklı yaşam ile neredeyse normale yakın bir omur surebiliyor hastalarımız. Ama unutulmaması gereken birşey var ki bir kalp hastasında en buyuk sorumluluk ve gorev hastanın ta kendisidir. Biz hekimler olarak tedaviyi başalatır ve yonetiriz. Asıl tedaviyi uygulayan hastadır. Yani sağlıklı beklenen yaşam suresini yaşamak icin once siz iyi hasta olacaksınız….

[h=2]İzmir Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]