Kalp hastalıklarında beslenmeKalp hastalıkları Amerika dahil, tum ulkelerde olumlerin birinci derecede nedenidir. Kadınlarda daha az olmakla birlikte her iki cinste de gorulen kronik bir hastalıktır. Tum ulkelerin ortalama %25'inde kardiyovaskuler hastalıkların herhangi bir turu gorulmektedir.
American Heart Association (Amerikan Kalp Derneği) kalp hastalığı nedenleri arasında; sigara icme, yuksek kan basıncı, yuksek kan kolesterolu (>200 mg/dl), yetersiz egzersiz, obezite, şeker hastalığı, stres, fazla alkol tuketimi, doğum kontrol hapı kullanımı (sigara icenlerde), genetik, yaşın 55 uzerinde olması, siyah ırk ve menopoz gibi etmenlerden bahsetmektedir. Gercek ise, kalp krizi ve felclerin bircoğunun onlenebilir olmasıdır. Peki bu konuda beslenmede nelere dikkat edilmelidir:
İdeal vucut ağırlığına ulaşılmalı ve o kiloda kalınmalıdır.
Sut, yoğurt ve peynirin yarım yağlı, hatta yağsız (light) olanları tercih edilmelidir.
Kırmızı et yerine, beyaz ete (balık, tavuk, hindi) oncelik verilmelidir. Ancak beyaz et de olsa aşırıya kacılmamalıdır.
Etlerin gorunen yağları, tavuk ve hindinin derisi ayrılmalıdır.
Haftada 2-3 kere balık yenilmelidir.
Et iceren yemeklere ilave olarak yağ eklenmemelidir.
Sebze yemekleri az su ile pişirilmeli, yemeklerin yağlı suları tuketilmemelidir.
Kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirme yontemleri tercih edilmelidir.
Kolesterol iceriği yuksek olan sakatatlardan ve et urunlerinden (salam, sucuk, sosis, pastırma) uzak durulmalıdır.
Yumurta farklı gunlerde olmak koşulu ile haftada en cok 2 adet tuketilebilir. Kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı olarak pişirmek yerine; haşlama, menemen veya cılbır şeklinde hazırlamak daha sağlıklı olacaktır.
Doymuş (yani kotu) yağ iceren margarin ve tereyağından kacınılmalı, doymamış yağ iceren bitkisel sıvıyağlar tercih edilmelidir.
Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kombine bir şekilde kullanılmalıdır. Bir kabın 2/3'u zeytinyağı veya fındık yağı ile, geri kalan 2/3'u ise aycicek, soya veya mısırozu gibi bitkisel sıvı yağ ile tamamlanarak elde edilen karışım tum yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir.
Unutulmamalıdır ki, katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal enerji icermektedir.
Duşuk sodyumlu tuz kullanılmalı, gunluk tuz tuketimini 3-4 gram ile sınırlanmalıdır.
Yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz) icerdiği lif (posa), E vitamini, magnezyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp-damar hastalıkları acısından son derece yararlıdır. Ancak enerji iceriklerinin cok yoğun olduğu ve gunde 1 avuc kadar tuketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Lifli besinler safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi icin gerekli olan oncu oğelerin konsantrasyonunu azaltır. Bu nedenle lifli besinlerin tuketimi artırılmalıdır. Lifli besinler:
o Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, kuru barbunya)
o Kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinc / makarna / erişte / un)
o Sebze ve meyveler (kabukları ile yenilebilenler mumkunse soyulmadan)
Duşuk sebze ve meyve tuketimi kardiyovaskuler hastalıklar (%85) ve iskemik kalp hastalıkları (%31) ve inme (%11) gibi sağlık sorunlarına yol actığı icin Dunya Sağlık Orgutu gunde 5 - 9 porsiyon sebze ve meyve tuketimini onermektedir. Bu nedenle her oğun sebze veya meyve yenilmesine dikkat edilmelidir.
[h=2]Muğla Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kalp hastalıklarında beslenme
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kalp hastalıklarında beslenme